12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDunarea isi ia tributul zilnic

Dunarea isi ia tributul zilnic

Dunarea nu iarta. Apele au ajuns ieri si in casele locuitorilor din Plosca, 100 de persoane fiind evacuate. Din calea puhoiului au fugit si 120 de sateni din Bistretul din Vale, majoritatea fiind persoane care s-au intors la casele lor crezând ca Dunarea nu ii va afecta si pe ei. In tot acest timp, locuitorii din Bechet isi plâng casele darâmate si spun ca ajutorul de 1,5 milioane de lei este bataie de joc.


27 de case din satul Plosca au fost inundate ieri de apele Dunarii. Autoritatile au evacuat 100 de persoane din sat si alti 120 de sateni din Bistretul din Vale au luat calea pribegiei din cauza apelor care se apropie amenintator de case. Dunarea le-a inselat asteptarile si i-a pus din nou pe drumuri, dupa ce se intorsesera la traiul de zi cu zi, crezând ca pericolul a trecut. Primarul din Bistret, Constantin Raicea, a declarat ca debitul apei creste constant si ca oamenii din comuna trebuie sa fie pregatiti de plecare. „Avem probleme la marginea satului Plosca, unde apa a intrat in gospodarii. Aici, debitul Dunarii creste in continuare. Am atentionat oamenii sa-si strânga bunurile pentru ca atunci când va fi nevoie sa plece cât mai repede“, a precizat Raicea. Primarii din comunele amenintate de Dunare, Bistret, Cârna, Gighera si Macesu de Jos, unde exista risc ridicat de inundatii, s-au intâlnit ieri cu generalul Vladimir Secara, seful Inspectoratului National pentru Situatii de Urgenta (INSU), pentru a primi ultimele instructiuni. Generalul le-a spus primarilor sa adune consilierii locali si, in functie de hartile cadastrale, sa-si imparta intre ei zonele pe care fiecare consilier trebuie sa le supravegheze. De asemenea, seful INSU i-a sfatuit pe primari sa anunte cetatenii sa se pregateasca de evacuare si sa-i faca sa constientizeze pericolul apelor care cresc de la ora la ora. „In prima faza trebuie sa-si duca animalele in taberele special amenajate, sa-si strânga grânele si bunurile de stricta necesitate, pentru ca atunci când vin apele jandarmii sa faca evacuarea in cel mai scurt timp“, a declarat Vladimir Secara. Conform instructiunilor date de acesta, primarii trebuie sa organizeze taberele pentru animale, ale caror locatii au fost deja stabilite, unde apa nu poate ajunge si sa verifice traseele de evacuare si alte drumuri de siguranta. „Daca au nevoie de imbunatatiri ale drumurilor, sa apeleze la Directia Judeteana de Drumuri ca sa le taseze“, le-a sugerat seful INSU. La rândul lor, primarii i-au spus generalului ca satenii au propus sa se faca o bresa in digul de la Jiu ca sa scada nivelul Dunarii, propunere cu care acesta nu a fost de acord. „Le-am spus ca nu se poate face o asemena bresa, pentru ca deja pe Jiu s-a produs fenomenul remu, adica Jiul nu se mai varsa in Dunare, si sa faci o bresa ar insemna ca Jiul sa vina in acelasi loc unde sunt apele Dunarii. In momentul de fata luptam cu doua Dunari: una pe cursul normal si alta – lac intre 3 si 5 km paralel cu Dunarea. Apa creste in aceasta zona cu 70 cm pe zi“, a declarat Secara. Acesta a spus ca pâna in prezent 23 de persoane au fost salvate de pe grindurile dintre ape. Una dintre ele statea acolo de patru zile. Si localitatea Macesu de Jos este in pericol, aceasta fiind mai jos cu 50 cm fata de nivelul Dunarii. Conform spuselor primarului, Florea Cone, se lucreaza in continuare la intarirea cu pamânt a digului.


Singurele care nu au probleme mari sunt comunele Gighera si Cârna, insa ritmul in care creste apa impune avertizarea populatiei.


La Rast a inceput dezinfectia


De ieri-seara, in jurul orei 17.00, la Rast a inceput dezinfectia. Toti oamenii care se mai aflau in localitate au fost trimisi in tabara sinistratilor, iar jandarmii au pus blocaje pe cele patru cai de acces in comuna. Cei 25 de jandarmi si politistii care asigura paza in comuna au primit costume si masti de protectie impotriva substantelor care se arunca din avion.


Primarul Iulian Silisteanu a declarat ca desinsectia va incepe printr-un zbor fals, menit sa ii sperie pe satenii care nu vor sa-si paraseasca locuintele. „Vrem sa facem un zbor fals, numai cu apa, ca masura de prevedere inaintea actiunilor de dezinfectare, ca sa nu cada pe oameni in caz ca mai sunt ascunsi. Jandarmii i-au anuntat pe toti sa plece ca nu se mai distribuie apa si alimente timp de trei zile. Sunt vreo sapte-opt famili care si-au facut Pastele in casele lor si trebuie sa plece si ei. Plus altii care s-au intors“, a explicat primarul. Acesta a precizat ca Fundatia World Vision plateste 170 de milioane de lei pentru zborul de dezinfectie si ca aceasta a mai adus si medicamente, corturi, saltele si paturi pentru sinistratii din Rast.


„World Vision a instalat astazi (ieri – n.r.) patru corturi unde va fi gradinita si am primit si 50 de corturi de la Crucea Rosie si un filtru de purificare a apei“, a spus Silisteanu.


Cad case la Bechet


Dupa ce apele s-au retras, la Bechet, oamenii s-au intors pentru câteva ore la casele lor. Dezastrul lasat in urma de ape le spulbera si ultima speranta, aceea ca poate casa lor nu a cazut. Nu mai au putere decât sa plânga atunci când isi vad gardurile rupte, casele darâmate sau care stau sa cada si apa care balteste in gradini si curti. Pâna ieri mai sperau ca guvernul le va intinde o mâna de ajutor, dar raspunsul mai-marilor tarii a fost scurt – un milion si jumatate de lei pentru fiecare sinistrat. „Vai de capul lor. Cu banii astia nu manânci o zi. Ei cred ca pot repara asa potopul dumnezeiesc care s-a abatut asupra noastra. Muncesc de copil in curtea asta si se duce totul in doua zile“, a spus Dumitru Gheorma, un locuitor din Bechet. „Guvernantilor le-a pasat de terenurile lor si ne-au inundat casele. Au stat cu pustile pe dig sa-l apere, dar Dumnezeu nu a dormit si a adus apa si peste afacerile lor. Nu mai avem nici bani de pâine, iar ei ne amagesc cu 1,5 milioane de lei. Mai bine nu dadeau nici un ban. Cu banii astia nici poarta nu o pun“, spunea George Solea, un om care a ramas fara acoperis deasupra capului. Sotia lui isi plânge acum casa pe care Dunarea i-a darâmat-o. „Mi-am plâns mortii si acum am ajuns sa-mi plâng casa. Am pierdut tot. Pasarile si porumbul plutesc prin apa. Traiam din agricultura, dar dupa catastrofa asta vom muri de foame“, a spus Vergica Solea. Pentru locuitorii din Bechet, singura biserica din localitate care se afla in zona inundata a ramas inchisa, iar oamenii nu au luat agheasma de Izvorul Tamaduirii.


Chiar daca pâna acum nu a fost pus pe hârtie, autoritatile estimeaza ca bilantul pagubelor facute de Dunare este semnificativ. „La fiecare ora cade câte o casa sau o anexa, si cred ca vor fi peste 150 de case cazute. Din aceasta cauza, toti locuitorii din Bechetul Vechi care s-au intors sa-si vada casele va trebui sa plece“, a explicat Constantin Oclei, primarul din Bechet. Pentru a veni in sprijinul sinitratilor, patronatul si conducerea societatilor Modexim si Craimodex au oferit 1.400 de paturi, peste 700 de articole de imbracaminte si 500 de colete alimentare.


Drumuri inchise din cauza inundatiilor


Un drum national si trei drumuri judetene din Dolj sunt inchise circulatiei din cauza inundatiilor. Este vorba despre DN 55 A Calafat – Bechet si de DJ 552 Craiova – Cetate, DJ 553 Calafat – Ciupercenii Noi si DJ 561 D Bailesti – Rast. Chiar daca nivelul apei este in scadere, pe anumite portiuni ale DN 55 A apa depaseste un metru. Si DN 50 A este inundat pe o portiune de 450 de metri in zona comunei Catane, insa se poate circula.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU