21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCredinciosii au venit la biserica sa ia agheasma

Credinciosii au venit la biserica sa ia agheasma

Sute de credinciosi craioveni s-au ingramadit ieri la biserica pentru a lua apa sfintita. In Vinerea Luminata a Pastilor, crestinii au participat la sarbatoarea Izvorul Tamaduirii, inchinata Maicii Domnului, prin care Mântuitorul Hristos a venit in lume si a daruit vindecare neamului omenesc.


In toate bisericile si mânastirile, dupa Sfânta Liturghie, s-a savârsit slujba de sfintire a apei, denumita popular, agheasma mica, dupa o rânduiala adecvata Saptamânii Luminate.


Agheasma- „vindecatoare de boala si rele“


Inca de la primele ore ale diminetii, numerosi craioveni s-au inghesuit sa participe la Sfânta Liturghie si pentru a lua parte la sfintirea apei. Preotii care au oficiat slujbele au facut referire la legenda privitoare la Vinerea Luminata, când un orb si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. In acel loc a fost zidita o biserica, primind hramul „Izvorul Tamaduirii“.


Agheasma este considerata facatoare de minuni, „vindecatoare de boala si rele“. Cu busuioc si ata rosie legate la sticle, bidoane si galeti, oamenii au asteptat ore in sir la bisericile din cartiere sau cele din centru, pentru a lua acasa apa sfintita. „In fiecare an in Vinerea Luminata vin la biserica pentru a lua agheasma. In zilele grele sau când intâmpin diverse necazuri stropesc casa sau beau câteva guri. Agheasma luata in fiecare dimineata, pe nemâncate, are puteri miraculoase asupra celor bolnavi, aflati in suferinta. Iau apa pentru copiii si nepotii mei, care nu au putut veni la slujba fiind la serviciu sau la scoala. Agheasma o pastram in sticle asezate lânga icoane“, a povestit Mandica Popa, pensionara, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS