Acasă Actualitate Dunarea rupe digurile

Dunarea rupe digurile

Peste 11.000 de hectare de teren au fost inundate ieri, dupa ce Dunarea a distrus digul din localitatea doljeana Rast. Inundatiile nu au fost controlate, ci s-au datorat presiunii uriase a apei. Coincidenta s-a dovedit fericita, potrivit autoritatilor. Fluviul a sapat exact acolo unde ar fi urmat sa fie efectuate brese. Si a mai fost o coincidenta, pentru ca premierul Calin Popescu Tariceanu a aterizat cu elicopterul, dupa un survol al zonelor inundate din Dolj, chiar pe digul pe care se afla prefectul Nicolae Giugea.


Autoritatile doljene au fost depasite ieri de situatie. Premierul Calin Popescu Tariceanu isi anuntase initial sosirea la Ciupercenii Vechi, pentru a evalua situatia digurilor de pe Dunare. Ulterior, destinatia a fost schimbata, iar primul-ministru a aterizat pe digul dintre localitatile Rast si Ghidici, pe care fluviul l-a spart ieri, in jurul orei 12.00. Viorel Tirei, inspector-sef la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), a declarat ca Dunarea a actionat exact unde intentionau autoritatile sa faca o bresa pentru inundarea controlata. ANIF propusese doua deschideri: una intre Rast si Ghidici, care viza localitatile Ghidici-Rast-Bistret, si una intre Bistret si Nedeia. Spartura in dig a fost de 50 de metri, apele inundând 11.000 de hectare de teren necultivat. Cu toate acestea, specialistii spun ca nu va fi afectata nici o casa. Potrivit autoritatilor, punctul in care a cedat digul era nisipos. Singurele persoane care au fost evacuate au fost niste oieri, care isi pasteau oile pe câmp si nu voiau sa paraseasca zona. Locuitorii din Rast sunt sceptici in privinta inundarii controlate si se tem ca apa ar putea ajunge aproape de casele lor. In timp ce autoritatile i-au asigurat ca apa va creste aici la doi metri abia in doua zile, adica la 220 de milioane de metri cubi, satenii cred ca terenurile vor fi inundate in 24 de ore si ca apa va ajunge in sat, iar ei se vor afla in pericol. Aseara, incercarile repetate de intarire a capetelor digului au esuat, pentru ca apa sapa in pamântul turnat la baza digului. Cu toate acestea, autoritatile nu renunta, pentru ca nu vor ca lungimea bresei sa depaseasca 200 de metri.


Din elicopter, pe dig


Elicopterul premierului a aterizat pe digul de la Rast, dupa ce Calin Popescu Tariceanu a observat activitatea intensa de pe dig, unde treceau camioane si tractoare cu bârne si saci de nisip. „S-a nimerit sa ne intâlnim pe dig, la aceeasi spartura. Speram ca apa va scadea prin bresa facuta acum si prin cea pe care o vom face mâine la Nedeia, care va fi controlata, si sa nu se impuna evacuarea populatiei“, a declarat prefectul Nicolae Giugea, dupa ce s-a intâlnit cu premierul.


Tariceanu le-a spus oficialilor doljeni sa se pregateasca pentru evacuarea populatiei, atunci când va fi nevoie. In cazul evacuarii, oamenii vor fi dusi la Segarcea, Bailesti, Bechet si Dabuleni. Directia de Sanatate Publica Dolj a pus la dispozitie 180 de paturi, pentru femei gravide, bolnavi si copii. Fiecare localitate va pune la dispozitia sinistratilor sali de sport si sali de clasa. O suta de camioane ale armatei sunt pregatite pentru evacuarea persoanelor amenintate de furia apelor. Premierul Calin Popescu Tariceanu, care a venit insotit de ministrul de interne, Vasile Blaga, si ministrul mediului, Sulfina Barbu, dar si de reprezentanti ai ANIF, a promis autoritatilor locale ca le va sprijini ori de câte ori vor cere ajutor.


Situatie critica si in alte localitati


Probleme sunt si in alte localitati afectate de apele Dunarii. La Bechet si Ostroveni, nivelul fluviului a ajuns la coronamentul digului. La Nedeia se vor inunda mâine 21.000 de hectare, care pot prelua sase milioane de metri cubi de apa. Astazi, autoritatile au in plan crearea unei noi brese la statia plutitoare, de la Nedeia spre Zaval. La Calafat si Ciuperceni situatia este de asemenea critica. In ciuda eforturilor autoritatilor si localnicilor, apa ar putea trece aici peste digul de aparare. Nu s-a luat inca decizia ca populatia sa fie evacuata. 60 – 80 de militari din Batalionul Scorpionilor Rosii actioneaza in zona pentru consolidarea stavilarelor cu saci cu nisip.


Debitul Dunarii – la maxime istorice


La intrarea in tara, debitul Dunarii se mentine inca la 15.500 de metri cubi/secunda. Vestile care vin de la hidrologi sunt ingrijoratoare. Apele fluviului vor creste, iar vârful se anunta pentru 17 aprilie, când debitul va ajunge la 15.900 de metri cubi/secunda. Autoritatile sunt in alerta si se asteapta ca digurile din localitatile riverane sa cedeze in orice moment, pentru ca au fost construite sa faca fata unui debit de 14.000 de metri cubi pe secunda. In judetul Mehedinti, comunele Salcia, Gruia, Gârla Mare si Pristol sunt lovite de ape. Cea mai grava situatie este in satul Cozia, unde zece familii au fost evacuate. Autoritatile sunt ingrijorate deoarece toate digurile din zona de sud a judetului ar putea sa cedeze. Guvernul a instituit ieri-dimineata stare de alerta de gradul doi in judetele din lungul Dunarii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca in patru zone se vor face inundari controlate pentru a diminua astfel pagubele. Suprafata care va fi inundata este de 92.000 de hectare.


Stare de alerta in localitatile riverane Dunarii


Premierul a anuntat ieri ca prioritatile actiunilor privind inundatiile sunt reducerea pagubelor si protejarea vietilor omenesti. Autoritatile sunt preocupate de prevenirea efectelor unor posibile inundatii. Premierul a mai spus ca nu se justifica declararea starii de urgenta, dar ca a fost totusi instituita starea de alerta in toate judetele din lungul Dunarii, pentru a permite interventia autoritatilor la evacuarea celor care sunt in zone potential inundabile.


„Stiti foarte bine, din pacate, si anul trecut am avut numeroase cazuri in care anumite familii, anumite persoane au refuzat sa-si paraseasca locuintele. E firesc, fiecare vrea sa stea sa-si pazeasca lucrurile, dar nu trebuie sa punem in pericol viata oamenilor“, a spus Tariceanu.


Navigatia pe Dunare – oprita


Comandamentele judetene si locale pentru prevenirea situatiilor de urgenta vor trece la evacuarea populatiei din zonele inundabile. Starea de alerta se refera la punerea de indata in aplicare a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta.


Pe timpul starii de alerta se pot dispune masuri de restrângere a unor drepturi sau libertati referitoare la libera circulatie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii fortate, dreptul de proprietate privata sau protectia sociala a muncii. Societatile comerciale sunt obligate sa puna la dispozitia autoritatilor utilajele de transport si pe cele de constructii pentru interventii imediate. Guvernul a decis totodata sa opreasca navigatia pe Dunare. Fluviul este pe cale sa depaseasca debitul record de 15.900 mc/s inregistrat in urma cu 100 de ani.

Exit mobile version