Acasă Actualitate Culisele restituirilor de TVA primite de Cocos

Culisele restituirilor de TVA primite de Cocos

Omul de afaceri craiovean, in prezent arestat, ar putea intra in istorie drept cel care a incercat sa returneze o restituire ilegala de TVA cu bani obtinuti din alte restituiri ilegale de TVA.


Seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, comisarul-sef Gheorghe Bica, a prezentat ieri metoda folosita de omul de afaceri craiovean Marian Grigorie, zis Cocos, de 47 de ani, pentru obtinerea unor restituiri ilegale de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Daca Genica Boerica poate fi considerat expertul returnarilor ilegale de TVA, Cocos ar putea intra in istoria tepelor de acest gen prin faptul ca a obtinut o restituire ilegala de TVA, apoi a „returnat“ Finantelor banii obtinuti astfel, folosindu-se de… alte restituiri ilegale de TVA.


Reamintim ca impreuna cu Marian Grigore mai sunt cercetati in acelasi dosar George Dorin Voinea, zis Smoala, de 32 de ani, din Craiova, Constantin Gabriel, zis Gabi Alunecosu’, de 39 de ani, din Craiova, Dumitru Mitarel, de 44 de ani, tot din Craiova, si lichidatorul judiciar Sorin Adrian Jianu, de 49 de ani, din Falcoiu – Olt.


Afacere fictiva cu o firma-fantoma


Conform politistilor de la Crima Organizata, patronul SC GRIGMA COM SRL Craiova, Marian Grigore, a inregistrat in contabilitatea firmei sale, pe 28.07.2003, doua facturi pe baza carora ar fi achizitionat de la SC CIMPUL VERDE SRL Bucuresti o imensa cantitate de coturi, teuri, reductii si fier-beton, in valoare totala de aproximativ 62 de miliarde de lei. Numai ca SC CIMPUL VERDE era o firma-fantoma, ai carei asociati erau doi irakieni care nu exista nici macar in Irak. Mai mult, facturile fusesera achizitionate de la tipografie de SC GHODIA SRL Bucuresti, o alta firma-fantoma, la care erau asociati doi chinezi. Tot inexistenti. Si asta nu e tot. Asa-zisa marfa cumparata de la CIMPUL VERDE fusese lasata in custodia acestei firme, depozitarul fiind un anume Stefan Dragomir. Si el tot inexistent.


Pe baza celor doua facturi, SC GRIGMA COM a solicitat pe 4 august 2003 o returnare de TVA de aproape 9,9 miliarde de lei de la DGFP Dolj. Finantele se dovedesc deosebit de expeditive. Pe 20-21 august se face „verificarea“ de catre inspectorul Sorin Celea, ba chiar se si obtine aprobarea conducerii DGFP Dolj, iar pe 22 august sunt deja virati banii in conturile firmei GRIGMA COM.


Politia intra pe fir


Politistii incep sa se intereseze de aceasta afacere. In acest moment, Marian Grigorie intra in panica si intocmeste o factura pe baza careia vinde toata marfa inapoi furnizorului-fantoma CIMPUL VERDE SRL. Grigorie insa nu mai putea sa restituie banii obtinuti din returnarea ilegala de TVA, asa ca se duce la conducerea DGFP Dolj cu o cerere prin care recunoaste ca trebuie sa returneze restituirea de TVA, dar solicita o esalonare a acestor plati. Gentila, conducerea Finantelor doljene ii aproba ca banii pe care ii primise intr-o singura zi sa fie returnati in… 42 de luni! Finantele ii cer insa o garantie, iar Cocos le-o ofera.


Prin intermediul lichidatorului judiciar Sorin Adrian Jianu, Dumitru Mitarel cumparase, pe 28.11.2003, fabrica de conserve din Corabia – Olt cu infima suma de 212 milioane de lei, precum si terenul de sub fabrica contra 195 de milioane de lei. A doua zi, pe 29.11.2003 (intr-o sâmbata), Mitarel a vândut fabrica si terenul catre SC BONASUS IMPEX SRL, administrata de George Dorin Voinea, contra a… 10,5 miliarde de lei. In ziua urmatoare (duminica, 30.11.2003), fabrica de conserve din Corabia si-a schimbat din nou proprietarul, fiind cumparata de la Voinea de GRIGMA COM, contra sumei de 14,280 miliarde de lei. Astfel, Marian Grigorie a devenit proprietarul fabricii, pe care o pune garantie la DGFP Dolj. Fabrica, pe hârtie, isi marise valoarea de aproximativ 35 de ori, in doar doua zile.


Un burghiu de… sapte milioane


In urma tranzactiei prin care devenise proprietar al fabricii de conserve din Corabia, Marian Grigorie avea dreptul la o noua returnare de TVA, de aproximativ 2,280 miliarde de lei. Solicita aceasta restituire de TVA si cere ca, dupa aprobarea ei, sa nu-i fie virati banii, ci sa fie compensati cu restituirea de TVA de 9,9 miliarde pe care o avea de returnat catre DGFP Dolj.


„In timpul anchetei s-a pus o intrebare care a ramas fara raspuns: daca avusese 14 miliarde, pentru a cumpara fabrica din Corabia, de ce nu platise intâi datoria catre finante cu acesti bani?“, a mentionat comisarul-sef Gheorghe Bica, seful BCCO Craiova.


Pentru ca TVA-ul reesalonat trebuia cumva achitat, fie si formal, Marian Grigorie pune la cale o noua afacere fictiva. Pe 27.07.2004 achizitioneaza de la SC SISTEM CONSTRUCT GROUP SRL, administrata de Gabi Alunecosu’, o imensa cantitate de unelte si scule, in valoare totala de 17,234 miliarde de lei. Factura le-a indicat clar anchetatorilor ca afacerea fusese fictiva. Spre exemplu, un burghiu de câteva mii costa sapte milioane de lei, o menghina – 29 de milioane de lei, o masina de gaurit manuala – 31 de milioane de lei, iar o masca de sudura – 15 milioane de lei. Pe baza acestei facturi, Grigorie mai cere si mai obtine o restituire ilegala de TVA, de circa 2,75 miliarde de lei, pe care, ca un om cinstit, o lasa tot Finantelor, in contul aceleiasi datorii sus-mentionate.


Bani spalati prin multe conturi si firme


Alt aspect la care au facut referire politistii de la BCCO Craiova se refera la banii proveniti din restituirea initiala de TVA. Acestia au fost plimbati prin mai multe firme si mai multe conturi de la mai multe banci, pentru a li se pierde urma. De fiecare data, tranzactiile se faceau cu sume sub 10.000 de euro, pentru a nu intra pe fir Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.


Si totusi, politistii de la Crima Organizata si procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au reusit sa descâlceasca itele acestei complexe afaceri ilicite, prin care bugetul de stat a fost prejudiciat de multe miliarde, pe baza unor restituiri ilegale de TVA.


Lichidator cercetat de DNA


Si lichidatorul judiciar Sorin Adrian Jianu este cercetat de catre Directia Nationala Anticoruptie. Politistii au indicii ca acesta ar fi subevaluat fabrica pe care i-a vândut-o lui Mitarel. Mai mult, ancheta urmeaza sa stabileasca daca amintitul lichidator ar fi vândut anumite bunuri ale firmei din Corabia si dupa ce isi pierduse dreptul de a efectua lichidarea acestei fabrici de conserve.

Exit mobile version