Acasă Actualitate Republica, in ilegalitate

Republica, in ilegalitate

Primaria, Garda Financiara, Inspectoratul Teritorial de Munca si politia asista neputincioase la drama craiovenilor din blocul U5, care au ajuns la limita disperarii din cauza muzicii si zgomotului infernal provocat de activitatea barului Republica, situat la parterul blocului.


Mai multi locatari din strada Vasile Conta, bloc U5, acuza autoritatile statului ca nu misca un deget pentru desfiintarea barului Republica, unitate care, sustin ei, le manânca noptile de mai bine de opt luni, functionând fara autorizatie, in ciuda unei decizii de suspendare definitiva a activitatii. Mircea Dumitrescu, membru al Comitetului executiv al Asociatiei de proprietari „Vasile Conta“, bloc U5, sustine ca nu a mai avut o noapte linistita din vara anului trecut si ca pozitia autoritatilor este batjocoritoare la adresa locatarilor. „Am facut sesizari inca de la deschiderea acestui bar, din vara anului 2005. Nu se poate trai aici, din cauza zgomotului care, de multe ori, se prelungeste pâna dimineata. Am contactat toate institutiile competente si am fost de trei ori in audienta la primarul Antonie Solomon. Toti ne-au promis ca vor interveni, insa se pare ca numai Directia de Sanatate Publica (DSP) a actionat pâna la capat. E bataie de joc“, a declarat Mircea Dumitrescu.


Presedinta Asociatiei de Proprietari „Vasile Conta“, U5, Carmen Burada, sustine ca firma SC Euro Media Group SA, care administreaza barul, nu a primit acordul locatarilor si ca disconfortul acustic nu este singurul motiv pentru care comitetul asociatiei a decis sa ceara ajutorul organismelor abilitate. „Noi stim ca SC Euro Media Group nu are toate autorizatiile necesare si nu am vrut altceva decât sa fie obligata sa intre in legalitate, mai ales ca viata unor oameni din imobil a devenit un calvar din cauza acestui bar, care a functionat si dupa ce DSP a dispus sistarea activitatii. In plus, noi nu ne-am dat acceptul pentru infiintarea acestui punct de lucru. In subsolul barului Republica a fost construita fara autorizatie si o incapere, pe care Primaria Craiova, desi sesizata, nu a demolat-o nici pâna in prezent“, a spus Carmen Burada.


„La inceputul lunii aprilie, desi DSP Dolj suspendase definitiv activitatea localului, in care era adusa si orchestra, au fost trei sau patru nopti in care cosmarul a continuat. Nu inteleg de ce nimeni nu ia masuri“, a declarat Gheorghe Badescu, proprietar din U5, membru al comitetului de asociatie.


Doar DSP a luat taurul de coarne


Singura institutie a statului care s-a obosit sa duca la sfârsit o procedura de verificare a fost DSP Dolj. Directorul executiv adjunct, Bebe Martin, spune ca faptele savârsite de SC Euro Media Group sunt flagrante: „Au incalcat un ordin al ministrului privind producerea disconfortului acustic si Legea privind autorizarea prin Oficiul Registrului Comertului. Noi am dispus initial suspendarea temporara a activitatii barului Republica, pe 17 martie, dupa care, fiindca nu s-au conformat, am decis suspendarea definitiva pe 20 martie 2006. Practic, ca sa functioneze legal, din punctul nostru de vedere, trebuie sa obtina o noua autorizatie de la DSP.“.


Directorul executiv sustine ca a transmis si celorlalte institutii informari privind controlul DSP: „Asa am considerat normal. Cred ca numai printr-o actiune concertata, legea poate fi pusa cu adevarat in aplicare“.


Subcomisarul Valentin Gavrila, seful Sectiei 4 Politie, a declarat ca a dispus o amenda de cinci milioane de lei la barul Republica, tot in luna martie, pentru incalcarea prevederilor privind tulburarea linistii publice si… atât. „Asta intra in competentele noastre. Nu stiu ce s-a mai intâmplat, fiindca nu am mai primit sesizari. O sa mai facem o verificare“, a declarat Gavrila. Comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Dumitru Iordache, spune ca si el a suspendat temporar activitatea din Republica. „Nu aveau casa de marcat, dar si-au luat si atunci a trebuit sa le dam voie sa reinceapa lucrul. Altceva noi nu putem face“, a declarat Iordache.


Si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj au recunoscut ca li s-a cerut o verificare la punctul de lucru din U5 al SC Euro Media Group, dar ca inca nu au descins la fata locului. Inspectorul guvernamental Ticu George, de pe lânga Prefectura Dolj, a declarat ca intentioneaza sa gestioneze personal aceasta criza: „Am fost instiintat oficial despre aceasta situatie si imi voi dedica saptamâna rezolvarii acestei probleme. In primul rând, am sa solicit un punct de vedere de la fiecare institutie a statului. In functie de competente, dar si de implicarea de pâna acum, le voi solicita noi interventii sau, dupa caz, voi informa Corpul de Control al primului ministrului“.


Solomon: „Dupa ora 22.00 n-o sa mai miste nimeni“


Desi angajatii Primariei Craiova cunosc situatia constructiei neautorizate din subsolul barului Republica, administratia nu a luat nici o masura. „Noi am constatat existenta acestei ilegalitati si am intocmit un proces-verbal pe care l-am inaintat Serviciului contencios, chiar la inceputul anului. In ceea ce priveste functionarea efectiva a localului, inspectorii nostri nu se pot implica“, a declarat Gheorghe Daici, seful Serviciului disciplina in constructii.


Primarul Antonie Solomon a spus ca nu stie ce s-a intâmplat cu acel proces-verbal, dar sustine ca are solutia pentru aplanarea conflictului dintre locatarii blocului U5 si SC Euro Media Group: „Am initiat o hotarâre de consiliu prin care activitatea oricarui local de la parterul unui bloc de locuinte va fi limitata pâna la ora 22.00. Daca Prefectura Dolj imi da avizul de legalitate, cazul de la U5 e rezolvat, asa cum le-am si promis oamenilor de acolo. Atunci nu ma mai intereseaza ce autorizatii au sau nu au, dupa ora 22.00 n-o sa mai miste nimeni“.


Ziaristi penali, printre actionari


Apatia organelor competente in solutionarea problemei cu care se confrunta locuitorii blocului U5 ar putea fi motivata de numele actionarilor SC Euro Media Group SA, cea care administreaza barul Republica. Specializata in editarea revistelor si nu in afaceri de bar sau restaurant, societatea este patronata printre altii de ziaristii Tibi Patru si Bogdan Berneanu, arestati recent pentru ca au primit ilegal peste cinci miliarde de lei TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. Actionar la Euro Media Group cu 10% este si SC Media Group Gazeta SRL, societatea in numele careia cei doi ziaristi au obtinut miliardele ilegale de la stat. De asemenea, Simona Mladin, cercetata alaturi de cei doi in dosarul TVA, detine 5% din actiunile firmei care i-a condamnat pe locatarii de pe strada Vasile Conta la nopti albe. Unul dintre administratori si totodata membru in Consiliul de Administratie al societatii, Lucian Mitu, a declarat ca nu l-a interesat niciodata activitatea barului. „Nu stiu despre ce e vorba. Nu am nici o legatura. Nu ma interseaza acel bar. Eu stiu ca sunt doar actionar. Am intrat in afacere pentru ca ma interesa sa facem niste chioscuri“, a declarat Mitu.

Exit mobile version