12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate30 de copii intoxicati cu bomboane

30 de copii intoxicati cu bomboane

18 copii cu vârste cuprinse intre opt si 16 ani, din localitatea doljeana Daneti, au ajuns ieri dupa-amiaza la Spitalul de boli infectioase „Victor Babes“ din Craiova cu toxiinfectie alimentara. Micutii acuzau dureri de stomac si cap, ameteli, pe corp le aparusera pete rosiatice, abia se mai puteau tine pe picioare si aveau frisoane. Ei au spus ca starile pe care le au ar fi din cauza unor bomboane de ciocolata pe care le-au primit de dimineata la scoala si pe care le-au mâncat imediat. Dulciurile au fost consumate in jurul orelor 8.30 – 9.00 si, in cel mult doua ore, copiii au inceput sa se simta rau. „Au primit niste bomboane la scoala, cica le-ar fi primit de la o fundatie. Dupa ce copiii le-au mâncat, nu a trecut o ora, doua si le-a venit rau. Pe fata mea abia o mai tin picioarele, o doare stomacul, asa ca am venit cu ea la spital“, a spus Aurelia Capatâna, mama Roxanei, una dintre fetele cu toxiinfectie. Parintii si profesorii au intrat in panica si au anuntat Ambulanta. A fost necesar sa se faca doua transporturi ca sa fie adusi la spital copiii care se simteau foarte rau. „Initial, au fost adusi de la Daneti noua copii cu toxiinfectie alimentara, opt din clasele I – IV si o fetita mai mare, de 16 ani. Cu totii prezinta dureri de stomac, ameteli si o eruptie cutanata. Nu au aparut pâna acum varsaturile. Starea lor este medie, nu foarte grava. Noi am demarat deja efectuarea analizelor medicale si, in functie de rezultatul acestora, ne putem pronunta asupra unui diagnostic. Urmeaza sa mai primim sapte sau noua persoane“, a declarat Constantin Ecobici, director adjunct al Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova.


La spital au ajuns si reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean Dolj, care vor demara o ancheta in legatura cu cele intâmplate la Daneti.


Sponsorizare pentru zece localitati


Deocamdata nu se stie cu certitudine cauza intoxicatiei, insa toti copiii care au ajuns la spital au sustinut ca au mâncat la scoala bomboane de pom. Mai multe pungi cu bomboane de pom fusesera impartite miercuri la Scoala din comuna Daneti de Fundatia „Cuvântul care Zideste“ din cadrul Mitropoliei Oltenia.


Reprezentantii fundatiei sustin ca organizatia umanitara nu are nici o vina pentru cele intâmplate, bomboanele de pom impartite copiilor fiind in termen. „Fundatia a primit de la FELVIO DISTRIBUTION o sponsorizare constând in bomboane de pom produse de Kraft. Ne-am uitat cu atentie pe ambalaj si am vazut ca era trecut termenul de garantie, bomboanele urmând sa expire in luna a cincea din 2006“, a declarat Marius Chidarcea, director executiv al Fundatiei „Cuvântul care Zideste“.


Marius Chidarcea sustine ca loturi intregi de bomboane de pom primite drept sponsorizare de la FELVIO au ajuns, prin intermediul Mitropoliei, in zece localitati din judetul Dolj, insa intoxicatii nu au aparut decât la Daneti: „Am trimis asemenea bomboane in Daneti, Barboi, Cernatesti si in alte localitati, nu mi le amintesc acum pe toate. Astept cu nerabdare rezultatele de laborator, pentru ca nu sunt asa de sigur ca intoxicatia ar fi fost produsa de bomboane. Doar in Daneti au aparut cazuri de intoxicatii. Cei de la FELVIO ne-au trimis bomboanele in garantie. Am avut si o discutie cu directorul Scolii din Daneti si am aflat ca bomboane au ajuns si la gradinita din localitate, insa nici un copil de aici nu s-a intoxicat“.


Lot expirat


Primarul comunei Daneti, Constantin Spiridon, a declarat ca in localitate au fost distribuite 90 de kilograme de bomboane, ambalate in pungi de câte un kilogram: „La fiecare clasa a revenit cam doua kilograme, iar la gradinita, fiecare copil a primit doua bomboane. Au primit dulciuri 720 de elevi si 285 de prescolari. Când le-a venit rau, am chemat ambulanta, dar i-am transportat si cu masinile primariei. Au venit patru ambulante sa transporte copiii. Vom face si noi verificari, sa vedem ce s-a intâmplat“.


Bomboanele care au ajuns la Daneti fac parte din patru loturi. Patru dintre acestea, potrivit declaratiei de conformitate cu care le-a trimis Kraft Foods, expirau pe 26.03.2006, iar al patrulea pe 28.04.2006. „Dupa aparitia cazurilor de intoxicare, am cerut explicatii Fundatiei „Cuvântul care Zideste“ in legatura cu termenul de valabilitate al produselor si ni s-a raspuns ca bomboanele pe care ni le-au trimis fac parte din ultimul lot, care nu era expirat“, a declarat prof. Ionel Goaga, director adjunct al Scolii de la Daneti.


Alti 12 copii, tratati la domiciliu


Mai multe echipe din cadrul compartimentelor de alimentatie si epidemiologie ale Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj s-au deplasat ieri la Daneti pentru a stabili imprejurarile in care s-a produs intoxicarea copiilor. Acolo au gasit inca 12 copii intoxicati, insa starea lor era destul de buna, fiind tratati la domiciliu.


Alti inspectori sanitari au facut o descindere la sediul Fundatiei „Cuvântul care Zideste“, de unde au luat mai multe cutii cu bomboane de pom, in vederea efectuarii analizelor de laborator. „Vom sigila toata marfa si vom lua probe din fiecare cutie. Pâna la efectuarea analizelor de laborator nu ne putem pronunta asupra cauzelor, insa, dat fiind numarul mare de copii care au acuzat aceleasi simptome dupa ce au mâncat bomboane, trebuie sa mergem deocamdata pe aceasta varianta. Si chiar daca bomboanele erau in termen ar fi putut sa se altereze daca erau depozitate necorespunzator“, a declarat dr. Bebe Martin, director pe probleme de medicina preventiva in cadrul DSP Dolj.


Sorin Toma, directorul de vânzari al Firmei FELVIO DISTRIBUTION SRL Craiova, sustine ca firma de distributie nu are nici o vina pentru cele intâmplate la Daneti: „Am trimis dulciurile Fundatiei «Cuvântul care Zideste» acum o luna. Am verificat marfa, avea termen de valabilitate pâna in luna mai si certificat de calitate. Eu cred ca s-a intâmplat ceva la Daneti sau alta a fost cauza intoxicatiei“.


Fundatia „Cuvântul care Zideste“


Fundatia „Cuvântul care Zideste“ a luat fiinta pe 6 iunie 2001 si este direct subordonata Mitropoliei Olteniei. Scopul fundatiei este educativ si filantropic, de a promova valorile culturale si spirituale autentice, ajutarea persoanelor aflate in dificultate, fara nici o discriminare, desfasurarea de activitati in toate domeniile: drepturi civile, educatie civica, reabilitare, reintegrare delincventi, securitate publica, prevenire delincventa; educatie alternativa; invatamânt prescolar; asociatii religioase etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS