10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboi pe terenurile de la aeroport

Razboi pe terenurile de la aeroport

Visul mai-marilor judetului de a amenaja la intrarea in Craiova un centru expozitional ar putea avea ceva mai mult de asteptat. Ministerul Justitiei nu a fost de acord cu trecerea in proprietatea Consiliului Judetean Dolj a pamântului situat la unitatea militara de la aeroport, unde urmeaza sa fie construita cladirea.


Cu toate ca a fost trecut pe lista prioritatilor pe anul 2006, proiectul centrului expozitional si de afaceri din zona aeroportului ramâne deocamdata la stadiul de idee. Cele 256 de hectare pe care autoritatile le-au impartit deja pe hârtie intârzie sa intre in proprietatea Consiliului Judetean (CJ) Dolj.


Desi cinci ministere au semnat proiectul de hotarâre de guvern prin care pamântul este transferat de la Ministerul Apararii Nationale in proprietatea consiliului, Ministerul Justitiei nu si-a dat acordul datorita unor „inadvertente“ existente in text. Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca juristii ministerului au invocat faptul ca pista de aterizare existenta la aeroport nu poate intra legal in proprietatea consiliului. „Au invocat anexa la Legea nr. 213/1998, conform careia pistele de aterizare si decolare fac parte din domeniul public al statului, si articolul 136 din Constitutie care spune ca bunurile stabilite de legea organica fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. Daca nu vor sa ne dea pista in proprietate, ci doar in administrare, nu e nici o problema, dar sa ne dea restul de teren si activele. Oricum, mi se pare suspect refuzul ministerului in conditiile in care si celelalte piste de la aeroporturile din Sibiu sau Cluj sunt in proprietatea consiliilor judetene, iar acolo nu a fost nici o problema“, a spus Ion Prioteasa. Pentru a clarifica situatia, secretarul general al judetului, Gheorghe Barbarasa, se va deplasa la Bucuresti pentru o intrevedere cu juristii ministerului.


19 hectare, deja pierdute


Graba autoritatilor de a pune mâna pe pamânt nu tine atât de dorinta de a le oferi firmelor un spatiu expozitional decent, cât de ratiuni mai practice. Din patrimoniul care urmeaza sa revina consiliului judetean au inceput sa dispara, rând pe rând, usi, ferestre si garduri, iar autoritatile se tem ca in clipa când vor ajunge in posesia terenului si a activelor nu vor mai gasi nimic care sa poata fi valorificat. Ba mai mult, nici pamântul aflat la unitatea militara de la aeroport nu a scapat neatins. Aproape 19 din cele 256 de hectare de teren au fost deja trecute in administrarea Aeroclubului „Oltenia“ prin hotarâre de guvern.


Centru expozitional la intrarea in Craiova


Pâna la intrarea in posesia terenului, administratia doljeana a inceput deja sa planifice impartirea terenului de 256 de hectare. Potrivit presedintelui Ion Prioteasa, o parte din teren va reveni SC PARC INDUSTRIAL care isi va completa astfel necesarul de pamânt pus la dispozitia investitorilor. Alta parte de teren, aflata in zona de protectie, va reveni Aeroportului din Craiova, iar alta va fi oferita in concesiune afaceristilor doljeni. Cel mai important dintre planurile administratiei este insa amenajarea unui centru expozitional in care sa se desfasoare târgurile din Craiova. „Deocamdata, totul este la stadiul de idee, insa pe terenul de la intrarea in Craiova vrem sa construim un centru expozitional. Putem face acest lucru individual sau in colaborare cu Camera de Comert. Solutii ar fi, insa trebuie sa intram mai intâi in posesia terenului. Urmarim crearea a cât mai multor locuri de munca si din acest lucru sa intre bani si la bugetul consiliului“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS