24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorul Pascu joaca la doua capete

Directorul Pascu joaca la doua capete

Conform declaratiei de interese tinuta la secret de angajatii primariei, Nicolae Pascu detine 450 de actiuni la BRD Group Societe Generale, dar face parte in acelasi timp din comisia de negociere a contractului pentru imprumutul de 700 de miliarde de lei pe care primaria vrea sa-l faca la aceeasi banca.


Conditiile de acordare a creditului prin care municipalitatea vrea sa indatoreze bugetul orasului pe urmatorii 20 de ani ar putea fi stabilite prin incalcarea Legii nr. 161/2003 referitoare la conflictul de interese. Unul dintre membrii Comisiei de negociere a contractului de investitii, numit prin dispozitia primarului Antonie Solomon, este si directorul economic al Primariei Craiova, Nicolae Pascu, care detine 450 de actiuni la BRD, banca declarata câstigatoare pentru acordarea imprumutului. Daca in ianuarie Pascu s-a cerut singur afara din comisia de evaluare si adjudecare a ofertelor pe motiv ca fiica lui lucreaza la BRD, una dintre bancile care depusese oferte de pret la acea vreme, nu acelasi lucru s-a intâmplat la comisia de negociere. Impreuna cu secretara primariei, Nicoleta Miulescu, directorul Directiei Taxe si Impozite, Ioan Vacariu, consilierul Petre Gongu si viceprimarul Sorin Iordache, Nicolae Pascu ar trebui sa negocieze cu reprezentantii bancii la care detine actiuni conditiile tehnice de rambursare a creditului si clauzele contractului. Cu alte cuvinte, directorul economic al primariei s-ar afla in acelasi timp pe de-o parte in tabara actionarilor bancii, iar pe de alta ar reprezenta interesele cetatenilor orasului. Ce rol va juca cel mai bine ramâne de vazut, mai ales ca una dintre clauzele contractului ridica mari semne de intrebare.


Pascu se considera compatibil


Contactat telefonic, Nicolae Pascu a declarat ca nu este vorba despre nici un conflict de interese, deoarece in comisia din care face parte se negociaza doar aspectele tehnice ale contractului. „Spre exemplu, am negociat dobânda de penalizare in caz de neplata a ratei. In timp ce noi am cerut 1%, ei (BRD – n.r.) au propus 3% si pâna la urma a ramas la 2%. Am avut 450 de actiuni inainte, acum mai am 200 de aceeasi valoare, pentru ca la un moment dat s-au denominat. Asta inseamna 0,0 si ceva la suta“, a declarat Pascu. Acesta nu a precizat de ce nu s-a retras din comisia de negociere asa cum a facut-o din cea de desemnare a câstigatorului licitatiei pe motiv ca fiica sa lucreaza la BRD. Nici presedintele comisiei de negociere, viceprimarul Sorin Iordache, nu vede vreun conflict de interese in cazul directorului economic al primariei. „Eu abia azi (ieri – n.r.) am aflat ca domnul Pascu are actiuni la BRD. La negocierile cu reprezentantii nu mi s-a parut ca este partinitor. Oricum proiectul de hotarâre privind contractul de imprumut a fost scos de pe ordinea de zi, pentru ca nu am avut timp sa studiem pe indelete clauzele pe care le-au pus cei de la BRD. Vineri am primit ultima varianta pe care ne-au trimis-o“, a spus Iordache.


Primaria, la mâna bancii


Ce articole ar putea influenta votul actionarului si totodata functionarului Pascu? De exemplu, articolul 20 din proiectul de contract de credit care, daca nu va fi negociat intr-o alta forma, ar putea crea mari probleme bugetului orasului si ar putea bloca toate investitiile pe care si le-a propus primaria, lucru ce ii va afecta in mod direct pe locuitorii Craiovei. Articolul cu pricina prevede urmatoarele: „Creditul poate fi declarat scadent anticipat, banca fiind in drept sa solicite de indata rambursarea acestuia si a dobânzilor si sa procedeze la recuperarea creantelor sale prin debitarea contului de disponibilitati al imprumutatului si/sau prin executarea silita a acestuia in cazul in care orice datorie financiara a imprumutatului nu este platita la scadenta sau dupa perioada de gratie“. Cu alte cuvinte, daca primaria nu plateste una dintre ratele trimestriale la termen, BRD poate cere sa i se plateasca imediat tot creditul de 700 de miliarde de lei plus dobânda aferenta. In conditiile in care primaria se asteapta la venituri proprii de câteva sute de miliarde de lei anual, municipalitatea ar putea intra in faliment. Si acesta este doar unul dintre articolele pe care le-ar putea renegocia Nicolae Pascu, alaturi de ceilalti patru colegi ai sai. Cât de mare este conflictul de interese in care s-ar putea gasi directorul economic al primariei ar putea reiesi din art. 79 din Legea nr. 161/2003: „functionarul public este in conflict de interese daca este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice sau juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII