13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchimbare cu dus-intors

Schimbare cu dus-intors

Directia de Sanatate Publica Dolj asteapta un semn de la Ministerul Sanatatii pentru a pune in aplicare hotarârea Curtii de Apel Craiova, prin care fosta conducere a Spitalului de Urgenta este repusa in drepturi.


Actuala conducere a Spitalului de Urgenta Craiova are zilele numarate. Acest fapt reiese dintr-o hotarâre judecatoreasca a Curtii de Apel Craiova care da câstig de cauza fostei conduceri a unitatii sanitare. Aceasta a atacat decizia prin care a fost demisa in decembrie anul trecut de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Prin Hotarârea nr. 53/17.02.2006 a Curtii de Apel a fost admisa actiunea formulata de comitetul director si de o parte din membrii Consiliului de Administratie de atunci, printre care se numara conf. dr. Florin Petrescu – director general, dr. Sorin Didu – director medical, ec. Petre Iordache – director administrativ si Andrei Pana – director de ingrijiri. Aceeasi decizie anuleaza ordinele prin care au fost demise Comitetul Director si Consiliul de Administratie, dar si ordinele in baza carora au fost numite noul Consiliu Director, respectiv Consiliul de Administratie. Pentru ca hotarârea Curtii de Apel poate fi atacata in termen de 15 zile de la emitere, s-a dispus totodata si suspendarea aplicarii ordinelor pâna la solutionarea definitiva a cauzei. Prin urmare, pâna când instanta va pronunta o hotarâre irevocabila, fosta conducere a Spitalului de Urgenta ar trebui sa se intoarca la conducere. „Un exemplar din aceasta hotarâre trebuie sa fi ajuns inca de martea trecuta la Directia de Sanatate Publica Dolj si la minister. Cu toate acestea se intârzie, nu stiu din ce motive, punerea ei in aplicare“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu.


Recurs la hotarârea Curtii de Apel


Pe de alta parte, conducerea actuala a Spitalului de Urgenta Craiova sustine ca a atacat deja hotarârea Curtii de Apel. „Am contactat Directia de Sanatate Publica Dolj si s-a luat hotarârea sa facem recurs si sa depunem o cerere de anulare a punerii in executie a sentintei pâna la judecarea recursului“, a declarat dr. Cristina Calangiu, director general al Spitalului de Urgenta Craiova.


Despre motivele pentru care hotarârea judecatoreasca nu a fost aplicata pâna acum conducerea Directiei de Sanatate Publica Dolj spune ca acestea tin de Ministerul Sanatatii. „Spitalul de Urgenta, Directia de Sanatate Publica si Ministerul Sanatatii sunt trei pârâti in acest proces. Ministerul Sanatatii este insa cel care a dat ordinele pe care hotarârea judecatoreasca le-a spuspendat, prin urmare doar Ministerul Sanatatii este in masura sa puna in practica hotarârea judecatoreasca“, a spus prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al DSP Dolj.


Mogos a mai spus ca Ministerul Sanatatii a fost informat despre decizia Curtii de Apel Craiova si ca este o chestiune de zile pâna când aceasta va fi pusa in aplicare: „Cred ca in cursul zilei de luni (azi – n.r.) sau marti (mâine – n.r.) fosta conducere isi va relua atributiile“.


Schimbarea s-ar putea produce din nou


O noua rocada la conducerea Spitalului de Urgenta Craiova s-ar putea produce insa chiar daca instanta va da câstig de cauza definitiv si irevocabil fostei conduceri. Potrivit noii legi a spitalelor, care face parte din pachetul legilor sanatatii pentru care guvernul si-a asumat raspunderea, ministrul sanatatii va putea oricând sa schimbe conducerea unitatilor sanitare din subordine. Mai mult, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a acestei legi, trebuie organizate concursuri pentru managerii de spitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS