Acasă Actualitate Instantele craiovene incalca legea

Instantele craiovene incalca legea

Instantele craiovene stau rau la capitolul aparatura computerizata. Legea de modificare a Codului de procedura penala, care a intrat in vigoare la inceputul anului 2004, obliga instantele de judecata sa inregistreze audio toate sedintele in care se judeca o cauza penala.


Dintre cele trei instante craiovene, Curtea de Apel este singura care are echipament de inregistrare audio a sedintelor de judecata, la care se adauga echipamentele necesare transcrierii incheierilor de sedinta, fiind instanta care detine cel mai mare numar de calculatoare. In schimb, Tribunalul Dolj nu a putut sa puna in aplicare prevederile legale, deoarece instalatia electrica foarte veche nu ar suporta dotarea cu tehnica de inregistrare in nici una dintre cele doua sali ale Sectiei penale. Alta cauza ar fi si insuficienta computerelor din aceasta instanta. Nici la Judecatoria Craiova inregistrarea sedintelor penale de judecata, ca la carte, nu este posibila. Din cele trei sali de judecata, instanta a reusit sa instaleze tehnica de inregistrare intr-una singura. Cauza, calculatoarele vechi si putine, cât sa le numeri pe degetele de la o mâna. Presedintii instantelor se plâng de lipsa, inainte de toate, a computerelor.


La Curtea de Apel Craiova, sedintele sunt inregistrate pe CD


Curtea de Apel Craiova este singura instanta care a reusit sa doteze cu tehnica de inregistrare sala in care se judeca dosare penale. Acest lucru a fost posibil inca din anul 2004, iar echipamentul necesar a fost obtinut prin fonduri PHARE. Ministerul Justitiei a putut astfel sa doteze instanta cu 81 de calculatoare, 16 imprimante si patru copiatoare. „In sala de penal exista un mixer audio cu microfoane, cu ajutorul caruia se inregistreaza sedinta de judecata. Datele sunt salvate in memoria calculatorului dupa care sunt stocate pe CD-uri. Acestea sunt tinute intr-o arhiva electronica. Noi lucram pe un program numit ECRIS care va fi imbunatatit, astfel incât sa permita accesarea de pe portalul deschis pe site-ul ministerului. Acest lucru inseamna ca o parte implicata intr-un proces penal poate sa-si vada dosarul chiar daca este intr-o alta zona a tarii“, a declarat Aurel Ilie, purtator de cuvânt al Curtii de Apel Craiova. Instanta a reusit sa doteze cu calculatoare si cele cinci grefe, dar si arhiva. Mai prost stau judecatorii, nu s-a ajuns la „performanta“ fiecare judecator cu calculatorul sau, dar intr-un birou in care stau intre cinci-sapte magistrati este un computer.


Impiedicati de reteaua electrica


In ciuda volumului mare de cauze penale, la Tribunalul Dolj aparatura de inregistrare a sedintelor de judecata lipseste cu desavârsire. Initial s-a vrut aducerea la indeplinire a prevederilor din Codul de procedura penala, dar piedicile au fost prea multe si ulterior s-a renuntat. Intre acestea, lipsa calculatoarelor, dar si reteaua electrica foarte veche si care cedeaza destul de des, lasând adeseori magistratii in bezna. „Din cele doua sali de penal am instalat, la inceput, aparatura de inregistrare doar in una. A trebuit sa renuntam repede pentru ca sistemul nu a fost functional. Reteaua de alimentare electrica ne-a facut probleme. Astfel ca a fost necesara o proiectare noua a retelei electrice care sa suporte noua tehnologie. In prezent, instanta are doar sapte calculatoare“, a precizat presedintele instantei de judecata, Constantin Diaconu.


Dotari cu jumatate de masura


Nici Judecatoria Craiova nu sta pe roze. Din cele trei sali de sedinta, una singura este dotata cu tehnologia necesara inregistrarii sedintelor penale. Si aici, inregistrarile se fac si nu se prea fac, pentru ca partile sau avocatii uita mai tot timpul sa vorbeasca in apropierea microfonului. „Nu au fost dotate toate salile de penal cu aparatura de inregistrare. Numai in sala 6 am reusit sa punem un calculator cu utilitatile necesare. In total, instanta are doua calculatoare din anul 2004, iar patru-cinci sunt mai vechi, de prin anul 2000. Sunt insuficiente la 44 de judecatori si 62 de grefieri“, a sustinut presedintele instantei de judecata, Robert Condurat.


Vin computerele


Incepând de saptamâna viitoare, instantele craiovene vor primi calculatoare din partea Ministerului Justitiei. Curtii de Apel Craiova i-au fost repartizate 45 de computere. In urma acestei dotari, instanta va elimina definitiv din uz masina de scris. Tribunalul Dolj va fi dotat cu 100 de computere, iar Judecatoria Craiova cu 112.


Instantele, obligate sa inregistreze sedintele


Art. 304 al Legii nr. 281/2002 privitoare la modificarea Codului de procedura penala obliga instantele de judecata sa inregistreze audio fiecare sedinta in care se afla o cauza penala. Masura a intrat in vigoare incepând cu anul 2004, data de la care toate instantele de judecata din tara trebuia sa doteze salile de penal cu sisteme prin care sa fie inregistrata audio desfasurarea cauzei aflate pe rol. Astfel ar fi trebuit sa dispara modul de redare a derularii sedintei dupa consemnarile facute de grefier, fie prin dactilografiere, fie prin notite scrise de mâna.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version