10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrizonierii gripei aviare

Prizonierii gripei aviare

Comuna Cetate a devenit o fortareata pentru cei peste sase mii de locuitori. Intrarile in localitate au fost blocate, iar persoanele care au curajul sa treaca de filtrele de jandarmi sunt obligate sa ramâna in Cetate 30 de zile. Pentru ca intreaga comuna este in prezent focar de gripa aviara, autoritatile au luat decizia de a ucide toate pasarile din gospodarii.


Dupa ce miercuri dupa-amiaza cele patru echipe de screening (monitorizare) care evaluau pasarile locuitorilor din Cetate au descoperit inca trei focare de gripa aviara, autoritatile au hotarât sa eutanasieze si sa arda cele aproximativ 30.000 de pasari din comuna. In plus, oamenii si autoturismele nu mai pot intra sau iesi din comuna, cu exceptia ambulantelor si masinilor de pompieri. Prefectul Nicolae Giugea a declarat ca spera ca oamenii sa inteleaga masurile drastice luate de autoritati si sa colaboreze cu acestea pentru ca efectele virusului gripei aviare sa fie combatute. „Am mers din poarta in poarta si le-am explicat oamenilor cât de periculoasa este gripa aviara si speram ca acestia sa constientizeze si sa colaboreze cu medicii veterinari. Localitatea este izolata, dar nu se impune si incercuirea acesteia, iar daca oamenii vor incerca sa iasa din localitate pe câmp, vom trimite cordoane de jandarmi in jurul Cetatii. Chiar daca in doua sate din comuna nu s-a depistat nici un caz de gripa aviara, vom omori oricum pasarile, deoarece in astfel de cazuri nu trebuie sa lucram cu jumatati de masura“, a spus Nicolae Giugea.


A inceput masacrul pasarilor din Cetate


Pentru a coordona activitatea echipelor formate din medici veterinari si jandarmi, guvernul si-a trimis la Cetate reprezentantul care a participat la combaterea virusului H5N1 in toate cele 25 de focare din tara. Profesorul Gabriel Predoi, director general in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a intrat in localitate impreuna cu Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj, si va ramâne aproximativ o luna. „Ieri am stabilit impreuna cu Comandamentul Judetean Antiepizootic modul de actiune a celor sase echipe formate din câte 11 persoane. Cinci persoane prind pasarile, doua asigura eutanasierea si introducerea pasarilor in saci, un tehnician veterinar dezinfecteaza locul cu un atomizor si inca doua persoane, una din primarie si un reprezentant al Directiei Agricole, realizeaza recensamântul pasarilor in vederea despagubirii proprietarului, care este obligat sa semneze evaluarea celor doi, iar un medic veterinar supervizeaza intreaga actiune. Masurile care s-au luat sunt normale pentru un focar de gripa aviara, iar restrictiile se vor ridica dupa 30 de zile, perioada in care virusul este distrus“, a afirmat Gabriel Predoi. Acesta a adaugat ca toate pasarile eutanasiate vor fi aruncate intr-o groapa septica cu diametrul de zece metri si incinerate.


Ministerul Sanatatii a trimis dozele necesare de vaccin


Toata populatia din zona de protectie care a fost instituita pe o raza de trei kilometri a fost vaccinata antigripal, iar persoanele din gospodariile unde au fost descoperite pasarile moarte din cauza gripei aviare vor urma si un tratament de sapte zile cu medicamentul Tamiflu. „Pentru ca miercuri Directia de Sanatate Publica Dolj a epuizat stocul de 2.400 de doze de vaccin, am primit de la Ministerul Sanatatii dozele necesare vaccinarii intregii populatii. Am intâmpinat probleme din cauza temperaturilor scazute, dar am luat toate masurile necesare in timp util“, a explicat prefectul Giugea. In plus, a fost restrictionata circulatia tuturor autovehiculelor, cu exceptia celor care apartin locuitorilor din Cetate, pe drumul national 56A, de la kilometrul zero la kilometrul 20.


Oamenii, ingrijorati ca nu mai au ce pune pe masa


Cu toate ca erau constienti de risc, unii oameni din Cetate voiau sa treaca de filtrul de jandarmi pentru ca trebuia sa ajunga la slujba. Acestia stateau „lipiti“ de covorul de dezinfectie, asteptând doar o clipa de neatentie a fortelor de ordine. Din pacate, satenii care lucreaza in alte localitati vor fi nevoiti sa-si ia un concediu prelungit pâna la ridicarea restrictiilor. Nemultumiti de situatia creata in comuna erau si distribuitorii de alimente, care isi asteptau clientii la „granita“. Satenii din apropierea filtrului venisera sa asiste la operatiunile de transbordare a dispozitivelor de eutanasiere a pasarilor. „Astept sa vina sa mi le omoare. Mai am câteva si speram ca ies cu ele din iarna, dar daca e gripa aviara, nu putem sa ne impotrivim. Asta e viata si trebuie sa ne supunem legilor“, a spus Constantin Gheorghe, un satean din Cetate. Cu toate ca Marin Duta, primarul comunei, a inteles ca unii oameni trebuie sa ajunga la serviciu, i-a sfatuit sa nu mai stea in frig si sa se duca acasa deoarece nu vor putea trece dincolo de filtru. „Este o situatie grea pentru toata lumea, dar trebuie sa ne inteleaga si sa ne sprijine. Eu stiu ca le pare rau de pasarile din ograda, insa virusul trebuie distrus“, a spus primarul Duta. Increderea primarului in cei care l-au votat a fost insa zdruncinata in momentul in care echipele au intrat in curtile oamenilor ca sa eutanasieze pasarile. „Oamenii au fost recalcitranti când am venit la ei si le-am spus ca trebuie sa le omorâm pasarile. Nu intelegeau cu ce drept intram la ei in curte si cei mai multi nici nu au vrut sa auda de despagubiri. Erau preocupati de faptul ca nu vor mai avea ce pune pe masa de acum incolo. Pâna la urma am reusit sa-i convingem ca asa este cel mai bine pentru ei“, a mentionat Marin Duta.


„Ma supun acestei crime organizate“


Virusul gripei aviare l-a afectat si pe poetul Mircea Dinescu, care detine o ferma in apropierea comunei. Acesta a vrut sa vina sa isi salveze pasarile, dar a inteles ca nu poate sa treaca de filtrul de jandarmi. Dezamagit, poetul a ramas singur in Craiova, fara formatia sa de suflet Mambo Siria, izolata si ea in Cetate. „Nu am decât sa ma supun acestei crime organizate. Nu am inteles de ce trebuie sa omoare toate pasarile de curte, când pe acolo trec oricum in zbor cârduri de lebede, ciori si alte pasari. Nu cred in ideea ca trebuie sa omori pasarile de curte ca sa scapi de gripa aviara. Mie pâna acum nu mi-a murit nici o pasare de la ferma. Am vrut sa merg acolo, dar am inteles ca nu am cum sa trec si m-ar fi deprimat sa vad cum imi omorau astia pasarile. E o nebunie! Ce-o sa mai mâncam daca nu carne de pui?!“, s-a intrebat poetul.


Traficul rutier deviat


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Dolj a instituit carantina, incepând de miercuri, pe raza comunei Cetate, ca urmare a identificarii focarelor de gripa aviara. Pentru a asigura accesul si ordinea in zona, echipe mixte, compuse din lucratori de politie, jandarmi, medici veterinari si personal auxiliar, actioneaza in trei filtre, doua pe DN 56 A, la intrarile in comuna, si un filtru pe DJ 552 Craiova – Cetate. Politistii de frontiera doljeni au trimis in zona un echipaj pentru a sprijini celelalte institutii angrenate in comandamentul epizootic. Cele trei filtre au misiunea de a limita accesul vehiculelor in zona, de a dezinfecta mijloacele de transport, precum si de a identifica persoanele care transporta pasari sau produse din carne de pasare in comuna sau in afara ei.


De asemenea, pentru stoparea accesului in zona al autocamioanelor care intra in tara prin Vama Calafat, s-a solicitat organelor abilitate, Autoritatea de Control Trafic International, sa autorizeze alte trasee pentru aceste autovehicule. (A.M.)


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU