10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitarii craioveni, averea la vedere

Universitarii craioveni, averea la vedere

Rectorii, prorectorii si decanii Universitatii din Craiova si Universitatii de Medicina si Farmacie trebuie sa-si prezinte declaratiile de avere pe site-urile institutiilor de invatamânt superior pe care le reprezinta. O parte din universitarii craioveni sunt de acord cu aceasta masura, altii – cei mai multi, sunt de parere ca acest lucru le-ar strica imaginea de profesor.


Ministerul Educatiei le-a pus in vedere conducatorilor din universitati sa-si depuna declaratiile de avere, lucru care trebuia facut inca din 2004.


Potrivit autoritatilor, declararea la vedere a averilor profesorilor universitari ar putea indeparta suspiciunile care planeaza asupra modului in care acestia obtin o parte din venituri. La Universitatea din Craiova, când vine vorba de a-si prezenta public averea de care dispun, majoritatea profesorilor universitari se codesc si spun ca salariul este confidential, dar motivant.


„Mi-as declara averea daca mi s-ar cere. Dar nu numai noi, ci toti cei care lucreaza in Universitate. Ce, credeti ca aceia care nu au functii inalte nu au sursele lor de inavutire… tot omul are câte un «as in mâneca». Mai grav este ca nu prea are cine sa te verifice sau cine sa te declare valoros pentru ca toti sunt la fel. Nu ati remarcat ca atunci când esti in culmea incompetentei esti cel mai bine vazut si detii, peste toate, si o functie de conducere?! Ca doar, deh, traim in România si de aici ni se trage marea tragedie!“, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Busneag, decanul Facultatii de Matematica-Informatica din Craiova.


La mâna sponsorilor


Dumitru Busneag a adaugat ca la români acest lucru a devenit un lant al slabiciunilor si a inceput dupa 1989, când toata lumea, indiferent de pregatire, s-a facut profesor. „Haosul in sistemul educational s-a produs dupa 1989. Si cum satisfactiile profesionale aproape lipsesc, mai ramân decât cele materiale. Si de ce sa nu punem punctul pe „i“ – venitul unui cadru didactic universitar este motivant. Deci, din punct de vedere material, nu stam asa de prost precum ne lamentam…“, a completat prof. univ. dr. Dumitru Busneag. Totodata, acesta a spus ca pentru a face o activitate stiintifica pentru a te propulsa in vârful piramidei trebuie sa stai la mâna sponsorilor. „Desi institutia unde activezi ar trebui sa fie onorata ca are dascali valorosi, pe care ar trebui sa-i stimuleze acordându-le diverse motivatii financiare, tot profesorul trebuie sa se ingrijeasca de acest aspect. Pentru a face o activitate stiintifica ajungi milogul sponsorilor. Ba mai mult, calitatea a fost inlocuita cu cantitatea“, a concluzionat Busneag.


Si Vladimir Osiac, decanul Facultatii de Istorie-Filosofie-Geografie, se declara incântat de ideea declararii averii de catre profesori. „Sigur ca sunt de acord, poate asa imi voi rotunji un pic averea, pentru ca, aflându-se veniturile noastre, guvernantii ne vor da mai multi bani. Nu suntem functionari publici, dar cred ca ar fi o masura binevenita“, a declarat Vladimir Osiac.


„Ideea nu ne place“


La polul opus se afla profesorii care nu sunt incântati de ideea sa-si faca publice averile. In aceasta categorie intra si decanul Facultatii de Litere, conf. univ. dr. Cristiana Teodorescu, care spune ca, la salariile mici ale profesorilor, aceasta initiativa este bizara. „Mi se pare chiar o prostie. Când la noi este o asemenea zbatere pentru salariile noastre de mizerie, asta ne-ar mai lipsi. Este posibil ca atunci când esti numit in functie sa ai un venit mult mai mare decât la terminarea mandatului de patru ani. Munca unui profesor este un stres, iar indemnizatia de 30% pe care o are un decan pentru functia pe care o detine nu reprezinta o avere, iar fericirea nu e maxima“, a completat decanul de la Facultatea de Litere. Dintre toate cadrele universitare intrebate, unul singur, si anume Sorin Ionescu, decanul Facultatii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, nu a dorit sa dea detalii: „Daca doriti sa vorbiti, va inscrieti in audienta. Programarile se fac cu o zi inainte“, a fost raspunsul dat de decan prin secretara facultatii.


USR vrea transparenta


Pâna când profesorii universitari de la Universitatea din Craiova se vor decide daca isi vor declara averile sau nu, reprezentantii Uniunii Studentilor din România (USR) spun ca acest lucru ar fi de bun augur. Florin Gust, presedintele USR, a declarat: „Cred ca toti angajatii din sistemul educational public ar trebui sa aiba la vedere atât veniturile, cât si averea. Cu atât mai mult cu cât toata lumea vorbeste acum despre asa-zisa transparenta, dar pentru care totul se face cu pasi marunti. Ar fi si mai bine daca acest lucru s-ar face chiar anual“.


Totodata, potrivit sursei citate, aceia care ocupa functii de conducere in mediul academic si nu vor sa-si declare veniturile inseamna ca au ceva de ascuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII