6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD, un partid putin portocaliu

PSD, un partid putin portocaliu

Iliescu a devenit vârful de lance al reformei lui Geoana. Fostul presedinte a avut ieri un discurs de zile mari in care a trasat drumul catre un „PSD cinstit, de stânga“.


Manevra politica stralucita ieri la Consiliul National al PSD. Pentru ca reforma lui Mircea Geoana a fost practic blocata pâna acum de polii de putere in partid, stafeta a fost preluata de parintele partidului. Este greu de spus a cui a fost ideea, insa ei batusera palma pentru reformarea PSD si spalarea imaginii partidului inca din toamna, când Iliescu s-a impacat cu partidul.


Daca la Consiliul National din aprilie anul trecut a avut un discurs dur si amar din cauza infrângerii neasteptate de la Congres, Iliescu a schimbat ieri tonul. El a avut o interventie ca in zilele lui bune, cu un ton necrutator când a venit vorba de cei care se gândesc doar la „cascaval“ si mobilizator când a trasat directiile de actiune ale partidului. Ca a avut succes a aratat-o simplul fapt ca sala, altfel mai mult goala si apatica la restul cuvântarilor, s-a ridicat in picioare si l-a aplaudat la scena deschisa.


Consiliul National a inceput printr-un discurs de peste o ora al lui Geoana, care a plictisit sala. In fapt, interventia lui Geoana, care pe hârtie a insumat 15 pagini, a insemnat repetarea acelorasi idei pe care le-a tot prezentat si in ultimele luni.


„Un nou inceput pentru marele partid al stângii românesti, sa vedem impreuna unde am gresit, sa tragem linie intre trecut si viitor, sa spunem acestei puteri falimentare ca prigonirea PSD nu mai tine loc de guvernare si sa oferim românilor o alternativa onesta si puternica la minciuna portocalie“, a indemnat Geoana, care a fost rasplatit cu aplauze neconvingatoare.


De altfel, referirile obsesive la „ciocoii“ portocalii si la minciuna de aceeasi culoare a puterii au stârnit si reactii ironice in sala, in special pentru ca jumatate dintr-un ecran din spatele sau pe care era pus sloganul PSD, „Un nou inceput, intoarcerea la oameni“, era chiar portocaliu.


Urmati-mi exemplul


Situatia a fost cu totul alta când la microfon a venit fostul presedinte. Acesta a vorbit concis, la obiect si a convins sala ca se poate. Primul semnal ca vrea sa curete partidul de bogati l-a dat de pe hol, inainte de inceperea lucrarilor. Când a fost intrebat despre situatia lui Adrian Nastase, l-a atacat frontal. „Ceea ce mie mi se pare inadmisibil la un lider de partid social-democrat este aceasta imbogatire stridenta. Asta deranjeaza si nu da autoritate morala unor lideri politici in general“, a spus Iliescu.


La prezidiu a fost mai explicit, ideea principala fiind aceea ca „societatea româneasca are nevoie de PSD, ca partid cinstit, de stânga“. Accentul a fost pus pe cinstit, iar pentru a-l sublinia a reluat mai vechiul sau dicton: „Decât sa te imbogatesti nerusinat, mai bine sa fii sarac si cinstit“.


In plus, el s-a aratat indurerat ca exemplul sau nu a fost urmat si de altii. „Macar exemplul personal sa-i fi animat si pe altii, dar nu are influenta“, a spus el, subliniind ca nu a vrut sa beneficieze de avantajele de revolutionar si nici de cele de fost presedinte. De altfel, prima parte a discursului sau a fost una pur de stânga, in care s-a plâns de distribuirea nedreapta a avutiei nationale, de restituirea integrala a proprietatilor care a avantajat doar o minoritate si de politica fiscala care ar trebui sa includa impozitarea progresiva.


Nu va mai gânditi la cascaval


Apoi a trecut la subiectul zilei in PSD si a vorbit de faptul ca partidul „poarta stigmatul de partid al coruptilor“. „Cel care una spune si alta fumeaza nu va câstiga niciodata inimile alegatorilor“, a spus el, desemnând generic pe cei care trag partidul in jos.


Cât despre curatirea partidului, a avertizat el, „nu va fi usor, va fi nevoie de eforturi imense“. Insa este convins ca se poate, in special pentru ca PSD este in opozitie. „Coruptia infloreste când partidele sunt la putere. Trebuie sa folosim cu inteligenta faptul ca suntem in opozitie“, a oferit el solutia.


Declaratia a fost dublata de un avertisment catre cei care-si vad numai interesul personal. „Eu stiu ce inseamna pentru unii revenirea la putere: revenirea la cascaval“, a tunat el. Apoi a vorbit pragmatic si a stabilit etapele. In primul rând, „mesajul catre societate, mesajul programatic“. In al doilea rând, „purtatorii de mesaj sunt uneori mai importanti decât mesajul“, a avertizat el, cerând sa se renunte la „cutarescu, daca e lichea“.


De asemenea, Iliescu a trasat trei directii de actiune. „Activitatea parlamentara este esentiala pentru tinerea in frâu a puterii actuale, iar partidul are un grup parlamentar puternic, cu experienta“, a spus fostul presedinte.


O a doua directie ar fi spre teritoriu, unde PSD are o „armata de oameni ce trebuie sustinuta, incurajata si aparata de presiunile puterii“, a aratat Iliescu, adaugând ca ultima directie ar trebui facuta spre „munca de partid propriu-zisa“.


Iar incheierea a facut-o zâmbind si aratând de ce unii l-au supranumit „bunica“: „acesta e sfatul meu de batrân pe care vi-l dau“.


Taracila, pentru principiul „un om – o functie“


Senatorul PSD Doru Ioan Taracila propune convocarea unui Congres extraordinar cât mai urgent pentru modificarea statutului partidului. Principalele propuneri vizeaza responsabilitati clare pentru lideri si o conducere mai putin stufoasa atât la nivel central, cât si local. Principiul de la care pleaca Taracila este „un om – o functie“ in organele de conducere.


Senatorul cere ca la Congres sa fie ales doar presedintele partidului si Consiliul National. Motivul ar fi acela ca s-ar reda autoritatea presedintelui, care ar fi singurul ales de Congres prin vot secret.


Consiliul National ar urma sa decida prin vot secret asupra celorlalti membri ai Biroului Permanent National, vicepresedintii si secretarul general.


Totodata, Taracila sustine ca in subordinea directa a presedintelui partidului ar trebui sa functioneze o serie de directii de analiza si strategie politica, de imagine si relatii cu mass-media, de organizare si resurse umane.


In plus, in Statut trebuie inscrise competente si responsabilitati atât pentru presedinte, cât si pentru secretarul general, precum si pentru vicepresedinti si presedintii organizatiilor judetene.


Senatorul cere si reducerea numarului de membri din BPN, Comitetul Executiv National si Consiliul National.


In privinta vicepresedintilor, ei ar trebui sa fie alesi de Consiliul National in urma unor candidaturi multiple, individual sau pe o lista, propusi de presedinte. Iar dintre acestia, presedintele sa nominalizeze un prim-vicepresedinte.


Taracila a mentionat ca in acest context BPN ar fi format din presedinte, secretar general si vicepresedinti, care ar forma o echipa cu atributii clare, dar si cu responsabilitati colective si individuale in fata celor care i-au ales.


Senatorul a propus restructurarea si redefinirea atributiilor Comitetului Executiv National, astfel incât noul Comitet Politic National sau Comitetul Presedintilor sa fie format din presedintele in functie, fostii presedinti ai PSD si presedintii organizatiilor judetene sau cei asimilati acestora.


El a aratat ca, daca se accepta aceasta solutie, Comitetul Presedintilor va deveni o structura eminamente politica, si nu executiva.


Taracila a precizat ca trebuie inclus in Statut un alineat care sa prevada obligatia membrului PSD, indiferent de functia detinuta, de a se autosuspenda din functia de partid sau din partid atunci când s-a pronuntat impotriva sa o hotarâre judecatoreasca, fie ea chiar provizorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS