15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBomba de la Termoficare

Bomba de la Termoficare

Angajatii de la Termoficare nu dau doi bani pe propriile vieti si pe cele ale locuitorilor din blocurile printre care sunt imprastiate cele 94 de puncte termice din oras.


Desi consecintele deflagratiei care a zguduit din temelii sute de apartamente in Lapus se vad si acum cu ochiul liber, lucratorii din respectivele puncte nu respecta reguli elementare de protectie a muncii, care au fost stabilite de autoritatile competente tocmai pentru a evita astfel de dezastre. Zeci de tuburi de oxigen care sunt folosite pentru suduri in interiorul incintelor zac aruncate lânga instalatiile si pompele care distribuie agentul termic, tuburi care se pot transforma oricând in adevarate bombe in cazul in care apar acumulari de gaze, asa cum s-a intâmplat in cartierul Lapus. Motivatia angajatilor de la Termoficare este pe cât de puerila, pe atât de periculoasa. Ori nu au avut timp sa le ia de acolo, ori au fost lasate de cei care le-au folosit, adica tot personal de la Termoficare.


Tudorache recunoaste greseala subordonatilor sai


Redactorii GdS au verificat pe teren vigilenta angajatilor de la punctele termice si au descoperit ca potentialele „bombe“ reprezentate de tuburile de oxigen erau lasate la voia intâmplarii. Mai grav, jurnalistii au constatat ca nici lucratorii de la centralele termice nu stiau la ce pericol se expun. De exemplu, la centrala termica 2 din Piata Garii, obiectiv care foloseste gazele pentru obtinerea agentului termic, centralistei nu i s-a parut nimic in neregula sa depoziteze tubul folosit la sudura chiar lânga instalatiile care pompeaza apa calda. „L-au adus baietii dupa ce au sudat cu el pe undeva. E gol. Nu stiu când o sa-l ia, dar o s-o faca. Il duc la punctul termic 8. De regula, tuburile stau in punctele termice ale maistrilor“, a spus aceasta, mirata de intrebarile ziaristilor. La punctul termic 1 din cartierul Rovine, angajatii au fost mai prevazatori si au scos tubul in fata usii de la intrare. „Le mai tinem si inauntru, dupa ce sudeaza baietii. Pe acesta l-am pus afara“, a recunoscut angajata Termoficarii.


Desi, initial, directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, a negat ca ar fi posibila existenta tuburilor de oxigen in incinta punctelor termice, pus in fata dovezilor, acesta a recunoscut in cele din urma ca a fost o scapare a subordonatilor sai. „Acum ce sa zic? Nu e bine sa fie asa. Tuburile trebuie depozitate in locuri special amenajate conform normelor de protectie a muncii aprobate prin Ordinul nr. 71/1995 al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Le vom lua de acolo imediat“, a spus directorul de la termoficare. Tudorache a incercat sa le gaseasca si o scuza subordonatilor sai. „Dupa explozia din Lapus, 100 de oameni au lucrat la refacerea punctului termic distrus, dintre care 15-20 de sudori. Ca sa nu piarda timpul, le-au lasat in punctele termice“, a mai spus Tudorache. Greu de crezut, totusi, ca un sudor a carat tuburile de oxigen din Lapus tocmai la Gara, când mai simplu era sa le lase la alt punct termic din apropiere, daca este sa urmam logica directorului de la Termoficare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU