Prima pârtie de schi in Pasul Vâlcan

Autori


Dupa Straja si Parâng, o noua statiune turistica prinde contur in aceasta iarna in Valea Jiului. Locul nu a fost niciodata exploatat din punct de vedere turistic, desi peisajul salbatic, izvoarele si padurile sunt de o frumusete rara.

Prima pârtie omologata si amenajata pentru schi, cu instalatie de teleschi, a fost inaugurata in aceste zile in Pasul Vâlcan, iar turistii sunt asteptati deja pe pârtie.

Cei aproximativ 50 de proprietari de cabane din zona, care au amenajat pârtia, spun ca aceasta va face in viitor legatura cu pârtiile din Straja, pentru ca zona urmeaza sa fie amenajata peste culmea Muntilor Retezat.

Turism si istorie

Zona in care turismul abia incepe sa prinda contur se afla la câtiva kilometri de Vulcan, in Valea Jiului, acolo fiind acum doar câteva cabane, in mare parte locatii particulare in care nu s-a practicat turismul. Cei de la Vulcan s-au decis sa investeasca in acest loc, in ideea de a lansa o forma inedita de turism, peste crestele Carpatilor, tinând cont si de insemnatatea istorica a locului. Pasul Vâlcan este cunoscut si ca „drumul carelor“- locul prin care Mihai Viteazul a trecut cu ostile sale.

Ca sa ajungi in noua statiune, care se afla la o altitudine de 1.440 de metri, trebuie mai intâi sa treci prin municipiul Vulcan, iar apoi, la sapte kilometri distanta, pe un drum de munte, ajungi in statiune. Desi abia s-a inaugurat pârtia, care masoara 680 de metri, turistii au ignorat temperaturile extrem de scazute si au venit sa-i faca „botezul“. „Este un loc placut si intim, in care poti sa schiezi fara probleme. Am aflat ca se inaugureaza aceasta pârtie, dupa ce am fost in Straja, la schi, si am tinut neaparat sa vad cum este“, a spus unul dintre primii turisti ai locului, venit din Timisoara. „Sunt putini oameni, iar locurile de cazare sunt la preturi avantajoase. Veneam in Valea Jiului pentru turism, dar aici suntem ca o mica familie“, a afirmat un alt turist.


Preturi promotionale

Fiind la inceput, cabanierii, care ofera aproximativ 300 de locuri de cazare, practica preturi promotionale. O noapte de cazare este cuprinsa intre 10 si 25 RON, in timp ce transportul cu instalatia de teleschi costa 1,5 RON. „Urmarim sa punem in valoare, mai intâi, potentialul turistic de la Pasul Vâlcan, iar pe viitor vrem sa facem un pod peste Carpati, pâna in Straja“, a spus Emil Parau, unul dintre primii proprietari de cabane din zona, care a relansat si turismul in Straja.

Pasul Vâlcan, ca loc turistic, este inclus, alaturi de statiunea Straja, in programul Ministerului Turismului, „Super schi in Carpati“, iar cei de aici intentioneaza sa aduca statiunea la standarde cel putin egale cu Straja.

Instalatia de teleschi a fost adusa din Italia si a fost omologata ISCIR, primii turisti fiind asteptati sa soseasca in acest week-end, zapada fiind numai buna pentru schiat.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 2 februarie 2006

Actualitate

» Bomba de la Termoficare
» Judecatoria Craiova, ocupata de interlopi

Local

» Elevii, serviti cu smântâna… expirata
» Magazine de bijuterii inchise de inspectori… deschise pentru cumparatori
» Dreptul craiovean in spatiul european
» Raspundem cititorilor
» Stampilele de vot uitate la judecatorii vor fi distruse
» Solomon cauta sponsori pentru datoriile romilor
» Reactii on line
» Pumni in Liceul „Matei Basarab“
» Elev in coma alcoolica la „Carol I“
» Banii nu mai sunt in siguranta nici in bancomate
» S-a spânzurat din cauza nevestei
» Scurte stiri

Dolj

» Fara carte in vacanta intersemestriala
» Scolile au cerut bani si pentru 2007
» Cearta pe Balta Lala
» Ucis cu sucitorul

Gorj

» A cerut ajutorul GdS pentru a-si primi corect pensia

Sport

» Ne batu Inter… Baku
» „Mi-a placut Craiova“
» Scurte stiri
» Karamian a plecat de la Pandurii
» Victorie cu Jiul
» Craciunescu, interzis si la amicalele satelitului
» Fetele revin pe gazon
» Constanta, norocul lui Piturca?
» Mutu a marcat, dar Juve a fost eliminata
» Lobont ar putea scapa de Frey
» „Mitu are calitati“
» Barcelona a ratat primul obiectiv

Bani & Afaceri

» Sarcina si prietenii vor UREX Rovinari
» Un fost medic croieste haine XXXL de 500.000 de euro

Sanatate

» Sarcina extrauterina, o urgenta medicala
» Echinaceea intareste imunitatea
» Atentie la luxatii!
» Solutii simple pentru desfundarea nasului
» Sfatul medicului
» Rubrica asiguratului

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» AUDIENTE
» Mercurialul pietelor
» Picatura de cunoastere
» Adrenalina si risc in vacanta
» Sfântul Valentin, sarbatorit acasa
» Scurte stiri

Top