10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMutarea bolnavilor din Poiana Mare nu aduce economii

Mutarea bolnavilor din Poiana Mare nu aduce economii

Transferul pacientilor cu boli psihice, care intra sub incidenta Codului Penal, de la Poiana Mare la Sapoca ridica mari semne de intrebare. Autoritatile sanitare din judetele Dolj, respectiv Buzau, nu stiu sau nu vor sa spuna care este scopul transferului.


Reprezentantii autoritatilor sanitare din teritoriu afirma doar ca „au respectat un ordin ministerial“. In rest, nimeni nu poate oferi raspunsuri la intrebarile: „Care este avantajul mutarii?“, „Exista avantaje financiare?“. Avantaje financiare nu par a fi, având in vedere ca Poiana Mare va avea, ca si pâna acum, tot o capacitate de 500 de paturi, iar in rândul personalului nu se vor face disponibilizari. Pe de alta parte, la Sapoca se fac noi angajari pentru o sectie aflata la câtiva kilometri de unitatea spitaliceasca-mama, sectie in care vor fi internati toti pacientii deja transferati de la Poiana Mare. In schimb, Spitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare nu va mai purta si denumirea de „unitate spitaliceasca de masuri de siguranta“.


Structura de personal si numar de paturi, nemodificate


Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara la inceputul lunii decembrie a anului trecut ca „sectiile pentru bolnavii cu afectiuni psihice, care intra sub incidenta Codului Penal, de la Spitalul Poiana Mare, vor fi desfiintate pâna la 31 decembrie 2005“. Astfel, 162 de pacienti, internati in aceste sectii, urma sa fie transferati pâna la sfârsitul lunii decembrie la o alta unitate spitaliceasca. Ministrul Nicolaescu spunea, la vremea respectiva, ca „la Poiana Mare ramân astfel internati aproximativ 460 de pacienti. De asemenea, s-a hotarât ca structura de personal sa ramâna nemodificata, iar numarul de paturi sa ramâna acelasi, adica 500“.


Pe 22 decembrie 2005, ministrul sanatatii a decis ca „termenul de transfer al pacientilor internati medical in Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, in temeiul articolului114 Cod Penal, sa fie prelungit pâna la 31 ianuarie 2006“. Totodata, el a anuntat ca toti cei 162 de bolnavi vor fi transferati de la Poiana Mare la Spitalul Interjudetean de Psihiatrie si Masuri de Siguranta Sapoca, din judetul Buzau“. La inceputul acestei saptamâni, pacientii au fost mutati de la Poiana Mare la Sapoca. Tot la inceputul saptamânii, ministrul Nicolaescu a afirmat ca „Spitalul de la Poiana Mare iese astfel din circuitul spitalelor de masuri de siguranta. Acesta va ramâne totusi o unitate medicala in care vor fi tratati bolnavii cronici cu afectiuni psihice“. Totodata, acesta a anuntat ca „in sistemul sanitar mai sunt in prezent patru spitale de psihiatrie si masuri de siguranta la: Padureni-Grajduri – in judetul Iasi, Sapoca – in judetul Buzau, Jebel – in judetul Timis, si Stei – in judetul Bihor.


Nimic nu se discuta, totul se executa


Din pacate, in teritoriu nimeni nu stie sau nu vrea sa spuna de ce au fost transferati cei 162 de bolnavi din judetul Dolj in judetul Buzau si care sunt avantajele transferului. Atât autoritatile sanitare din Buzau, cât si cele din Dolj spun ca „au dus la indeplinire ordinul ministrului sanatatii“.Cert este ca pacientii au ajuns luni seara la Sapoca si ca aici concursul pentru angajarea de personal „suplimentar“ se va derula in perioada 6 – 14 februarie 2006. Pe de alta parte, atât Spitalul de la Poiana Mare, cât si cel de la Sapoca vor primi bani tot de la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate Dolj, respectiv Buzau.


Reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica Buzau spun ca „Spitalul Sapoca este in directa subordine a Ministerului Sanatatii (MS), deci nu tine de Directia Buzau“. Surse autorizate din cadrul MS ne-au declarat ca Spitalul Sapoca are o capacitate totala de 670 de locuri, „in care sunt incluse si locurile de la Sectia Ojasca, sectie ce apartine de Spitalul Sapoca. La Ojasca a fost finalizata, la sfârsitul anului trecut, construirea unei cladiri cu 100 de locuri in care vor sta 100 dintre cei 162 de pacienti adusi de la Poiana Mare. Restul de 62 vor sta la Spitalul Sapoca, unde mai exista, conform ultimelor date detinute de MS, 80 de pacienti cu afectiuni psihice, care intra tot sub incidenta Codului Penal. Dupa ce se vor mai face amenajari si cei 62 de pacienti vor fi mutati de la Sapoca la Ojasca“. Sectia de la Ojasca se afla la o distanta de 15 kilometri de Spitalul Sapoca. Aceleasi surse din MS au precizat ca atât „spitalul-mama Sapoca“, cât si „Sectia Ojasca“ vor fi finantate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Buzau, conform contractului incheiat intre Casa si unitatea spitaliceasca: „Finantarea se va face ca si pâna acum in functie de numarul de internari si de zilele de spitalizare. Aici, insa, va fi incadrat mai mult personal, dovada si concursul din perioada 6-14 februarie 2006. Numai pentru 100 de paturi este nevoie de 20 de asistente medicale, 37 de infirmiere si doi supraveghetori pe tura. Prin urmare, si cheltuielile de personal vor creste, daca a crescut numarul pacientilor“.


Poiana Mare nu mai este „spital de masuri de siguranta“


In acelasi timp, reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica Dolj (DJSP) precizeaza ca „Poiana Mare este tot in subordinea MS, dar nu mai face parte din circuitul spitalelor de masuri de siguranta. Am inteles ca, prin hotarâre de guvern, Poiana Mare va trece din subordinea MS in surbordinea DJSP Dolj. Oricum, Poiana Mare ramâne cu acelasi personal si cu o capacitate de 500 de paturi. La ora actuala, mai sunt internati aici 280 de pacienti cu boli psihice cronice. Finantarea va fi facuta ca si pâna acum de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj“. Si CJAS Dolj a confirmat faptul ca Spitalul din Poiana Mare va fi finantat conform contractului incheiat cu unitatea spitaliceasca: „Ca si la Sapoca, si la Poiana Mare, finantarea va fi facuta din fondul de sanatate“.


Intrebare


La inceputul lunii decembrie 2005, Nicolaescu a spus ca „Ministerul Sanatatii a alocat Spitalului Poiana Mare, in perioada 2004-2005, 35 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea cladirilor“.


In aceste conditii se naste un mare semn de intrebare: daca economii nu se fac, iar spitalul de la Poiana Mare a inghitit, in perioada 2004-2005, 35 de miliarde de lei vechi, care e ratiunea deciziilor luate de Eugen Nicolaescu?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS