13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasuri anticoruptie in codul etic al UCB

Masuri anticoruptie in codul etic al UCB

Conform noului cod etic al Universitatii din Târgu Jiu, aprobat in Senat, profesorii prinsi cu spaga vor fi trimisi sa dea explicatii in fata anchetatorilor, iar studentii nu mai au liber la referate si materiale culese de pe internet.


Senatul Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu a adoptat in ultima sa sedinta o noua carta si un cod etic destinate membrilor comunitatii universitare. Rectorul Adrian Gorun a propus alta varianta de carta a Universitatii din Târgu Jiu, care reglementeaza si reduce in acelasi timp numarul de norme la care are dreptul un cadru universitar.


La acest capitol, profesorii târgujieni erau la un moment dat adevarati campioni nationali. Un exemplu in acest sens este si Dorel Chiritescu, fost si actual prorector, care, conform unui proiect realizat pe vremea ex-rectorului Gheorghe Emil Moroianu, urma sa detina 17 norme. In vechea varianta de calcul a normelor si a orelor, profesorii universitari de la Târgu Jiu ar fi trebuit sa fie platiti si pentru orele pe care le petreceau acasa, pregatindu-si cursurile.


Fara referate plagiate de pe internet


Dupa ce la sfârsitul anului trecut multi profesori ai Facultatii de Stiinte Economice au intrat in atentia Parchetului Judetean, fiind acuzati de luare de mita, noul cod etic cuprinde un capitol amplu care se refera la conflictul de interese si la toate abaterile disciplinare de care trebuie sa se fereasca atât cadrele universitare, cât si studentii, precum si personalul administrativ.


Lista abaterilor disciplinare are 31 de puncte. Intre acestea se regasesc: conflictele de interese rezultate din inrudirea profesorilor, dar si dintre examinatori si studenti, traficarea examenelor de admitere, vânzarea si cumpararea de lucrari, solicitarea de cadouri, mituirea si tentativa de mituire, traficul de influenta, copiatul sau plagiatul. In ceea ce priveste referatele copiate de pe internet, in cod exista o sectiune speciala dedicata acestui tip de lucrari: „Daca materialul prezentat drept contributie proprie sau un fragment din acesta este identificat in reteaua internet, acest lucru este suficient pentru a fundamenta o acuzatie de plagiat“, se spune in codul etic. In aceste conditii, studentul s-ar putea alege cu anularea notei si chiar ar putea repeta cursul respectiv in anul urmator, in regim cu taxa. Profesorii prinsi ca plagiaza risca, in functie de gravitatea faptei, sa fie exclusi din universitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS