Bush promite mentinerea rolului conducator al SUA in lume

Autori


Pâna in 2025, America isi reduce cu 75 la suta dependenta de petrolul Orientului Mijlociu.

Presedintele George W. Bush si-a rostit anul acesta mesajul cu privire la starea natiunii, pe fondul unei scaderi considerabile a popularitatii sale in rândul opiniei publice americane, tot mai nemultumite, in principal, de angrenarea trupelor americane in razboiul din Irak, ca si de prestatia, in general, a administratiei actuale. Sondajele de opinie cele mai recente, citate de agentiile internationale de presa, au aratat ca 60 la suta dintre cetatenii americani s-au declarat nemultumiti de performantele interne si externe ale presedintelui.

Cu toate ca si-a propus sa abordeze si o seama de aspecte ale situatiei interne, cum ar fi reforma in sistemul de sanatate si trecerea la surse alternative de energie, ca urmare a preturilor record la petrol si gaze, cea mai mare parte a discursului presedintelui Bush s-a axat pe locul si rolul ce trebuie sa-l aiba Statele Unite in lupta impotriva terorismului si pentru instaurarea democratiei in lume, context in care un loc aparte si amplu l-a ocupat razboiul din Irak. „Singura modalitate de a invinge terorismul“, a spus el, „este sa oferim o alternativa plina de sperante de libertate politica si de schimbari pe cale pasnica“, adresând in acest context un apel tarilor din zona Orientului Apropiat si Mijlociu, inclusiv aliatilor sauditi si egipteni, sa promoveze reforme democratice. Statele Unite, a subliniat el, vor ramâne profund implicate in politica mondiala si nu vor ceda in fata tentatiei izolationismului, in timpul mandatului sau. Ele nu vor renunta niciodata la combaterea radicalismului islamic si nu se vor preda in fata raului.

Presedintele Bush a subliniat insistent necesitatea ca Statele Unite sa-si exercite un rol conducator in plan international, propunând, in actualul context, o ofensiva americana in Orientul Mijlociu si impotriva concurentilor comerciali de pe pietele lumii, incercând astfel sa recâstige increderea alegatorilor la scrutinul parlamentar din luna noiembrie. In opinia sa, dobândirea acestui rol de conducator in plan mondial trece prin reducerea in proportie de 75 la suta, in urmatorii 20 de ani, a dependentei petroliere a tarii sale de titeiul din Orientul Apropiat si Mijlociu.

Apel la democratizarea Orientului Mijlociu

Presedintele Bush a lansat un amplu apel la democratizarea lumii si in mod special a Orientului Mijlociu, fara a exclude statele aliate din regiune. Profitând de faptul ca mesajul sau era transmis si de posturile arabe de televiziune al-Jazeera si al-Arabiya, Bush a subliniat ca organizarea de alegeri in tarile din regiune este o etapa necesara, dar insuficienta pentru procesul de democratizare.

„Alegerile sunt esentiale, dar ele nu sunt decât inceputul procesului“, a spus presedintele, fara a cita explicit cazul Irakului, dar facând referire la victoria miscarii islamiste Hamas la alegerile din teritoriile palestiniene. Desi saptamâna trecuta mai facuse declaratii pe marginea acestui subiect, Bush a profitat de ocazie pentru a cere din nou miscarii Hamas sa „recunoasca Israelul, sa depuna armele, sa respinga terorismul si sa colaboreze in vederea unei paci durabile“. Intre popoarele ce nu se bucura inca de libertate si care „nu trebuie uitate“, Bush le-a mentionat pe cele din Siria, Coreea de Nord, Birmania, Zimbabwe si Iran.

O retragere brusca din Irak ar propulsa la putere oameni ca Ben Laden

Presat in ultima vreme de o parte a opiniei publice americane sa procedeze la retragerea trupelor americane din Irak, Bush a exclus o „retragere brusca“, aducând, in context, elogii celor ce si-au pierdut viata pe frontul irakian, precum si rudelor unora dintre victime, invitate alaturi de Laura Bush la prezentarea mesajului prezidential. (Rex, un câine al trupelor, ranit in Irak, a avut, de asemenea, onoarea sa asiste la discursul presedintelui din loja primei doamne).

„Ne-am implicat in aceasta lupta pentru a o câstiga si suntem pe cale de a o câstiga. (…) O retragere brusca a trupelor noastre din Irak ar insemna abandonarea aliatilor nostri irakieni in fata mortii sau a lipsei de libertate, ar propulsa la putere oameni precum Ben Laden si al-Zarqawi, intr-o tara de importanta strategica si ar demonstra ca o promisiune facuta de America nu inseamna mare lucru“, a subliniat Bush. El a precizat insa ca Statele Unite ar trebui sa fie in masura sa-si reduca treptat efectivele din Irak, pe masura ce fortele irakiene le vor putea inlocui, dar nu a avansat termene si a spus ca aceste decizii vor fi luate de comandanti militari si nu de politicienii de la Washington.


Iranul sfideaza lumea

Intre problemele considerate de el cele mai sensibile din Orientul Apropiat si Mijlociu, presedintele Bush a mentionat in mod special programul nuclear al Iranului. „Guvernul iranian“, a spus el, „sfideaza lumea cu ambitiile sale nucleare, iar tarile lumii nu trebuie sa permita regimului iranian sa se doteze cu arme nucleare. In ce o priveste, America va continua sa reuneasca statele lumii pentru a face fata acestei amenintari“. El a precizat totodata ca resentimentele sale nu se indreapta impotriva poporului, ci a regimului iranian, „o elita religioasa restrânsa, care isi izoleaza si oprima poporul“.

„America va respecta, noi va respectam tara (…), iar natiunea americana spera ca intr-o zi va fi cel mai apropiat prieten al unui Iran liber si democratic“, a declarat liderul de la Washington.

Energia, o „problema grava“

Abordând problemele interne ale Americii, presedintele Bush a dat asigurari concetatenilor sai ca economia tarii „este sanatoasa si viguroasa“, intr-o crestere permanenta, mai rapida decât in oricare alta tara industrializata. Iar aceasta, in ciuda crizei de energie si a dezastrelor naturale.

Dar, a subliniat el, intr-o economie mondiala dinamica, asistam la aparitia unor noi concurenti, precum India si China, ceea ce genereaza incertitudini si face mai usoara raspândirea temerilor in rândul celor saraci (…).

„Asistam la reaparitia unor tentatii mai vechi. Protectionistii vor sa scape de concurenta, afirmând ca ne putem pastra nivelul de viata construind ziduri in jurul economiei noastre. Altii sustin ca administratia trebuie sa joace un rol mai mare in gestionarea economiei, sa centralizeze puterea la Washington si sa mareasca impozitele.

Ei spun ca imigratia dauneaza economiei, desi aceasta nu ar putea functiona fara ea (…)“. Toate acestea sunt, potrivit presedintelui american, forme de cedare si nu duc decât la stagnare si declin economic.

„Avem insa o problema grava: America este prea dependenta de petrol, care adeseori provine din regiuni instabile“, a avertizat Bush, dar „progresele tehnice si noile tehnologii ne vor ajuta sa atingem alt scop, care este inlocuirea a peste 75 la suta din importurile noastre de petrol din Orientul Mijlociu pâna in 2025“.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. Radu Notaru said:

    In urmatoare 4 cincinale america o sa ucida tot ce sufla prin Irak, Afganistan, Iran si …. Democratia la puterea n vor manca pe paine toti arabii, europenii si asiaticii. Asa incepe decaderea cu aiuriti ca Bush

  2. Red-Left said:

    Cine mai vrea baze americane pe teritoriul Romaniei?
    Poate aceia care doresc sa fie ucisi de puscariasii marini. Oricum, cei care doresc baze americane in Romania, vor fi ucisi dar se va spune ca nici nu se gaseau la fata locului. Se va spune ca erau plecati pe Luna(unde intre noi fie vorba, americanii nu au ajuns niciodata). Daca nu vreti sa muriti striviti de vre-un american care apoi sa plece linistit, daca nu vreti ca sotiile, surorile, ficele s.a.m.d sa fie slutite de derbedeii Americii SPUNETI UN NU HOTARAT AMPLASARII BAZELOR AMERICANE PE TERITORIUL ROMANIEI. ROMANI, ARATATI MACAR IN AL 12-LEA CEAS CA INCA MAI AVEM IN NOI PUTINA MANDRIE. ESTE TOT CE NE-A MAI RAMAS.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 2 februarie 2006

Actualitate

» Bomba de la Termoficare
» Judecatoria Craiova, ocupata de interlopi

Local

» Elevii, serviti cu smântâna… expirata
» Magazine de bijuterii inchise de inspectori… deschise pentru cumparatori
» Dreptul craiovean in spatiul european
» Raspundem cititorilor
» Stampilele de vot uitate la judecatorii vor fi distruse
» Solomon cauta sponsori pentru datoriile romilor
» Reactii on line
» Pumni in Liceul „Matei Basarab“
» Elev in coma alcoolica la „Carol I“
» Banii nu mai sunt in siguranta nici in bancomate
» S-a spânzurat din cauza nevestei
» Scurte stiri

Dolj

» Fara carte in vacanta intersemestriala
» Scolile au cerut bani si pentru 2007
» Cearta pe Balta Lala
» Ucis cu sucitorul

Gorj

» A cerut ajutorul GdS pentru a-si primi corect pensia

Sport

» Ne batu Inter… Baku
» „Mi-a placut Craiova“
» Scurte stiri
» Karamian a plecat de la Pandurii
» Victorie cu Jiul
» Craciunescu, interzis si la amicalele satelitului
» Fetele revin pe gazon
» Constanta, norocul lui Piturca?
» Mutu a marcat, dar Juve a fost eliminata
» Lobont ar putea scapa de Frey
» „Mitu are calitati“
» Barcelona a ratat primul obiectiv

Bani & Afaceri

» Sarcina si prietenii vor UREX Rovinari
» Un fost medic croieste haine XXXL de 500.000 de euro

Sanatate

» Sarcina extrauterina, o urgenta medicala
» Echinaceea intareste imunitatea
» Atentie la luxatii!
» Solutii simple pentru desfundarea nasului
» Sfatul medicului
» Rubrica asiguratului

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» AUDIENTE
» Mercurialul pietelor
» Picatura de cunoastere
» Adrenalina si risc in vacanta
» Sfântul Valentin, sarbatorit acasa
» Scurte stiri

Top