16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrada Drumul Apelor, inghetata

Strada Drumul Apelor, inghetata

Zeci de familii de pe strada Drumul Apelor din Craiova traiesc de câteva zile in conditii inumane. Robinetele de apa au inghetat, gaze nu au, oamenii fiind nevoiti sa doarma intr-un frig cumplit. Si ca si când nu ar fi fost de ajuns, pentru mai mult de 24 de ore, oamenii nu au avut nici lumina…


De la inceputul saptamânii, locuitorii de pe strada Drumul Apelor traiesc un adevarat cosmar. O data cu temperaturile extrem de scazute din ultimele zile, au aparut si problemele. De trei zile, oamenii au ramas fara apa, robinetele din curti inghetând bocna. Pentru a-si lua o galeata cu apa, au apelat la vecinii norocosi care au fântâni. „De luni nu avem apa. Robinetele sunt inghetate… Am incercat sa le dezghetam turnând apa calda pe tevi, dar nu am rezolvat nimic. Vecinii de alaturi au avut chiar ghinionul ca tevile sa plesneasca atunci când au aruncat cu apa clocotita…De ieri (marti – n.r.) dupa-amiaza ni s-a oprit si curentul… A venit abia azi (marti – n.r.), pe la 11.00. Nu avem nici gaze de câteva zile, nu stim care este motivul: ori sunt oprite, ori din cauza gerului. Stam in casa imbracati ca afara si tremuram“, a povestit Victoria Bosnea, care locuieste pe Aleea 6, strada Drumul Apelor.


„Nu am nici macar la ce sa ii fierb un ceai ca sa se incalzeasca“


Gheorghe Nitu, unul dintre locuitorii de pe aceasta strada, este in pragul disperarii, nu atât pentru el, cât pentru sotia lui bolnava, care de peste 11 ani sta paralizata in pat. Nemaisuportând gerul cumplit de afara si frigul din locuinta, barbatul a fost nevoit sa dea 350.000 de lei pentru a umple o butelie. „Cu mari greutati, cu bani strânsi de aproape zece ani, am reusit sa pun gaze. Asa incalzeam si eu soba de trei ori pe zi, ii faceam caldura bietei neveste bolnave. Acum insa stam si tremuram in casa. Stiind ca avem gaze, nu am mai cumparat deloc lemne… M-am trezit ca nu am ce sa ii dau sotiei sa manânce, nu aveam nici macar la ce sa ii fierb un ceai pe care sa i-l dau ca sa se incalzeasca. M-am dus atunci si am imprumutat o butelie de pe la vecini, am umplut-o, pentru a avea pe ce sa gatesc si sa mai dezmortesc putin camera. Aseara am vrut sa bag resoul in priza ca sa se incalzeasca mai bine, dar nici macar curent electric nu aveam. Am stat toata noaptea in intuneric si in frig. Sunt suparat si greu incercat de soarta, nevasta mea zace la pat bolnava din 1984, iar din 1994 este paralizata. O ingrijesc singur, ma chinui cum pot, doar ca sa o stiu lânga mine in viata. Am imbracat-o gros, cu doua-trei pulovere de lâna, si am acoperit-o cu câteva paturi, dar tot este rece sloi! Pe lânga bolile de care suferim, murim acum si de frig, si de sete, pentru ca robinetul este acoperit cu gheata“, a povestit Ghorghe Nitu, de 66 de ani.


Gerul – posibil motiv al lipsei gazului


Lipsa gazelor si apei nu este insa singura problema a locuitorilor de pe strada Drumul Apelor. Oamenii s-au plâns ca, in caz de urgenta, nici macar salvarea nu o pot chema, neavând telefoane. La coltul strazii, singurul telefon public montat nu functioneaza. „Electrocasnicele noastre toate sunt defecte, pentru ca lumina se opreste des si are variatii de tensiune. Am reclamat acest lucru la ELECTRICA, de câteva luni, dar nimeni nu a venit sa constate problemele. Locuim in Craiova, dar suntem napastuiti de soarta mai rau ca locuitorii din vârful unui munte“, a spus Ilie Neagu, locuitor pe strada Drumul Apelor.


Reprezentantii DISTRIGAZ SUD au precizat insa ca presiunea la gaze este normala si ca problemele pe care acesti oameni le au sunt provocate de temperaturile extrem de scazute din ultimele zile. „In cazul aparitiei unor probleme, locuitorii Craiovei trebuie sa sune imediat la Dispeceratul de Gaze. Probabil, gazul nu ajunge pe strada Drumul Apelor din cauza gerului cumplit. Este posibil ca tevile sa fi inghetat“, a mentionat Petre Ciocanescu, director DISTRIGAZ SUD.


Recomandari


„In cazul in care oamenii descopera ca nu au presiune la gaze sau, mai rau, nu au gaze deloc, ii rugam sa ne contacteze imediat. Ca o recomandare pentru craioveni, sa nu toarne apa clocotita pe tevile de gaze inghetate sau sa incerce sa umble la instalatii. Este suficient sa solicite la dispecerat o echipa DISTRIGAZ care sa vina la fata locului sa constate problemele“, a spus Petre Ciocanescu, director DISTRIGAZ SUD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS