10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePietele, pustii din cauza frigului

Pietele, pustii din cauza frigului

Gerul puternic din ultimele zile a gonit din piete atât cumparatorii, cât si vânzatorii. Daca in Piata Centrala frigul este mai usor de suportat, in pietele ramase neamenajate situatia este de-a dreptul disperata.


Piata Centrala, inainte de ora prânzului. Soarele si imblânzirea gerului au dat curaj putinilor cumparatori care s-au incumetat sa plece de acasa pentru un kilogram de ceapa si unul de cartofi. Acestia vin si pleaca. Cei care trebuie sa suporte frigul pe tot parcursul zilei sunt pietarii. „Frigul este normal. Ne imbracam mai gros si suportam. Ce sa facem?“, se intreba Georgeta Lautaru. La doua mese distanta, o batrâna imbrobodita chitea patrunjelul fir cu fir. „Am inghetat in dimineata asta. Ingheata si marfa. Am venit ieri si venii si azi, dar daca e la fel de frig stau acasa, lânga soba, ca ne ingheata marfa pe drum de la Isalnita pâna aici“, a spus Maria Grigore. Cei mai multi vânzatori spun ca nu pot renunta sa vina cu marfa in piata pentru ca nu au alta sursa de venit. „Venim pentru bani ca nu ne ia nimeni greutatile din spate. Noi stam aici, dar nu prea avem cumparatori. Doar vreo zece pe ora“, a spus Stan Iordache.


Pungi pe plastic in picioare


In Piata Garii cumparatorii, dar si vânzatorii sunt si mai putini. „E foarte frig, dar incercam sa rezistam. La conditiile astea de ger ar trebui ca piata sa fie inchisa. Poate ca atunci nu ar fi asa greu de suportat“, a spus Catana Oprica. Femeia vine zilnic in piata. Sta de la opt de dimineata pâna seara târziu. „Vin pe la opt dimineata. Daca este foarte frig strângem marfa pe la cinci, daca este mai placut stam si pâna seara pe la sapte, opt“, a precizat Catana Oprica. Femeia spune ca pentru a nu-i degera picioarele in ghete a optat pentru o metoda mai putin obisnuita. „Peste sosete iau câte o punga de plastic si abia dupa aceea ma incalt cu bocancii. Stiu treaba asta de la un baiat care vindea aici in piata. Parca este ceva mai bine. Cu toate astea, din cauza frigului, de vreo doua saptamâni mi-au aparut niste broboane pe genunchi, iar buzele le am mereu crapate“, a mai spus Oprica. Femeia spune ca s-a gândit sa renunte sa mai vina in piata, cel putin pe perioada rece, dar ca acest lucru ar ingreuna si mai mult situatia. „Cumparatori nu sunt pentru ca nu prea ies din casa de teama frigului. De renuntat nu am cum sa renunt pentru ca nu am alta sursa de supravietuire. Nu am inca vârsta de pensionare si am copii la scoala. Ce altceva sa fac?“, a afirmat Catana Oprica.


Marfa si vânzatori inghetati


Vânzatorii din piete abia mai pot, in conditiile date, sa faca fata cheltuielilor. „Chiar daca e frig trebuie sa iesim cu marfa in piata ca sa ne acoperim cheltuielile. Ca sa rezervi masa iti trebuie 750 de mii lunar la care se adauga 80 de mii zilnic. Ca vinzi, ca nu vinzi, trebuie sa platesti lunar peste trei milioane de lei. E foarte greu, abia daca ne acoperim cheltuielile“, a spus Cristian Salan. Barbatul spune ca din cauza frigului scoate marfa abia in jurul orei unsprezece. „Nu am cum sa scot merele si cartofii mai devreme pentru ca ar ingheta si nu i-ar mai cumpara nimeni. Daca merge tot asa ma gândesc sa renunt“, a mai spus Salan.


In zona de vânzare a laptelui doar patru femei au indraznit sa sfideze frigul si sa vina cu lapte in piata craioveana. „Brânza ingheata, laptele ingheata. Cumparatorii nici nu vin in Piata Garii pentru ca stiu ca, fiind neamenajata, de aici nu pot lua decât produse inghetate. In alte piete nu putem merge pentru ca nu avem loc si venim tot aici pentru ca ne-am facut clienti“, a spus Ileana Ciocan din Buzesti.


Promisiuni si sperante


Toti cei intrebati si-au exprimat speranta de imbunatatire a conditiilor din piete. Cei din Piata Centrala spun ca nu ar fi rau daca s-ar investi intr-un sistem de incalzire a halei de desfacere, cei din Piata Garii ar dori ca aceasta sa fie macar inchisa. „Noi tot speram. Primaria ne promite de vreo doi, trei ani, dar pâna acum nici acoperis ca lumea nu avem“, a spus Cristian Salan. Altii au auzit ca piata s-ar desfiinta si ca s-ar face alta moderna care sa deserveasca locuitorii din zona garii. „Am inteles ca terenul pe care se afla piata este revendicat si ca aceasta s-ar desfiinta. Am auzit ca pe asta ar moderniza-o. Numai zvonuri si promisiuni si nimic sigur“, a mai spus Catana Oprica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS