15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConditii groaznice la adapostul de câini de la Facai

Conditii groaznice la adapostul de câini de la Facai

In urma numeroaselor sesizari venite din partea Asociatiilor „Viata Animalelor“ si „Suflete nevinovate“ din Craiova, ieri, adapostul pentru câini de la Facai a fost vizitat de o echipa de inspectori a Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor din Bucuresti. Acestia au ramas socati de conditiile in care sunt adapostiti câinii comunitari si au mentionat ca vor cere desfiintarea acestui adapost, facând interventii, daca va fi nevoie, chiar si la nivel guvernamental.


Asociatiile nonguvernamentale pentru protejarea animalelor „Viata animalelor“ si „Suflete nevinovate“ din Craiova au precizat ca demersul facut de ei la Bucuresti, la Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor, a venit in urma numeroaselor plângeri ale craiovenilor in legatura cu Serviciul de Ecarisaj, dar si cu conditiile existente in adapostul de la Facai. Alaturi de reprezentantii acestor institutii, ieri, in controlul efectuat la adapostul canin Facai, a fost prezenta si o tânara care sustinea ca ecarisajul i-a ridicat catelul si ca dupa numai doua zile, când a venit sa il ia, deja nu mai era in adapost. „Câinele meu a fost ridicat pe 9 mai din fata blocului, din cartierul Rovine, impreuna cu alti câini comunitari. Vecinii mei au vazut toata «scena» si mi-au povestit. A doua zi, disperata, am venit la adapostul Facai sa-mi iau câinele, l-am gasit, dar mi s-a spus ca nu il pot ridica atunci, sa vin peste doua zile sa il iau. Nu am asteptat doua zile, am venit chiar a doua zi, dar am ramas socata vazând ca nu mai este. Stiu ca am numarat, atunci când mi-am vazut si câinele meu, alti aproximativ 38 de catei inchisi in custile asa-zisului adapost. Din astia, dupa numai o zi mai erau doar opt. Când i-am intrebat pe cei care se ocupa de paza adapostului unde imi este catelul, mi-au raspuns intr-o doara ca este posibil sa fi sarit gardul. Insa cimentul din fata intrarii era plin de sânge… Sunt convinsa ca mi l-au omorât“, a povestit Ramona Nedelcea.


„Câinii sunt omorâti, pieile lor sunt vândute, iar carnea este data ca hrana animalelor de la Gradina Zoologica“


Reprezentantii asociatiilor craiovene pentru protectia animalelor au precizat ca adapostul de la Facai functioneaza „ilegal, conditiile sunt groaznice, fiind incalcate drepturile animalelor“. Acestia au mentionat chiar ca in adapostul de la Facai s-ar intâmpla „lucruri necurate, socante“. „Vizitez adapostul de trei sau chiar patru ori pe saptamâna si sunt socata de fiecare data de ceea ce descopar. Singura solutie pentru rezolvarea acestor probleme a fost solicitarea unui control al Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor, ai carei inspectori sa constate singuri ceea ce eu vad de fiecare data. Legal, orice câine luat de pe strada trebuie tinut in adapost 14 zile, timp in care orice om are posibilitatea sa-si ia câinele inapoi acasa sau iubitorii de animale pot adopta un catel. Dupa aceste 14 zile, câinii sunt eutanasiati. Din pacate insa, in acest adapost eutanasierea se face, cred, dupa numai câteva ore. Când vin oamenii sa isi ia câinii acasa li se raspunde ca au fugit. Am dubii mari in tot ce se intâmpla aici… Nu ni s-a raspuns unde sunt ingropate sau incinerate cadavrele animalelor. Au ajuns la urechile noastre fapte foarte grave, cum ca acesti câini sunt omorâti cu bestialitate, pieile lor sunt vândute, iar carnea este data ca hrana animalelor de la Gradina Zoologica din Craiova“, a spus Aurelia Ionica Loaca, vicepresedinta Asociatiei „Viata animalelor“.


„Animalele se prind de gât cu lanturi, cabluri, clesti din fier“


Inspectorii Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor au ramas uimiti de cele constatate la Facai. Au precizat chiar ca „reprezentantii DSV nu cunosc Ordonanta de Urgenta nr. 155, nu cunosc legea, oferind autorizatie sanitar-veterinara unui adapost care isi desfasoara activitatea in asemenea conditii“. „Este un adapost de animale care functioneaza cu banii publici, nu este firesc sa fie o asa bataie de joc! Adaposturile se fac de consiliile locale, dar in spatii publice, nu ca aici, unde intra cineva doar cu acceptul a zeci de paznici. Ustensilele folosite pentru prinderea câinilor pe care le-am gasit aici sunt infioratoare, animalele se prind de gât cu lanturi, cabluri, clesti din fier. Aceste ustensile ne duc cu sute de ani in urma. Sala de tratament pentru interventii chirurgicale este improprie, in aceeasi incapere efectuându-se si eutanasierile. Punctul sanitar al angajatilor adapostului este o camera in care peretii sunt cazuti, toaleta nespalata de luni de zile, chiuveta, mare mirare daca functioneaza… Au insa autorizatie de functionare data de cei de la DSV. Ii vom lasa si de aceasta data sa efectueze raportul cu cele constatate, iar noi vom face altul, separat, in care vom cere inchiderea adapostului pâna la dotarea corespunzatoare. Masina cu care sunt ridicati câinii are grilaje metalice dese, fumul iese din toba de esapament direct in masina… Animalele ajung la adapost deja gazate. Suntem siguri ca nici macar un raport cu evidenta câinilor intrati si eutanasiati nu au“, a mentionat Mircea Serbanoiu, presedintele Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor.


„Nici in azile sau camine de copii nu sunt conditii de cinci stele!“


Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj sunt insa de alta parere. Adapostul canin de la Facai dispune de autorizatie sanitar-veterinara, iar conditiile pentru cele doar 14 zile cât stau animalele in adapost sunt corespunzatoare. „Nu stiu daca aceste conditii ar putea fi si altfel, insa, având in vedere ca este un adapost temporar, eu consider ca sunt corespunzatoare din punct de vedere sanitar… Acesti reprezentanti ai asociatiilor umanitare, mari iubitori de animale cum se lauda, fac lucruri foarte grave, incalcând uneori legea. Vin la noi si ridica animale spunând ca le vor adaposti in locuintele proprii, dar in realitate le dau drumul pe câmp, spre satele din judet. Multe dintre aceste animale pot fi in tratament, bolnave, unele chiar cu râie… In ce priveste conditiile existente, nici in azile sau camine de copii nu sunt conditii de cinci stele, dar intr-un adapost temporar de câini!“, a mentionat Gabriel Ladaru, doctor in cadrul DSV Dolj.


In plus, reprezentantul DSV a mentionat ca problema ustensilelor cu care sunt operati sau eutanasiati câinii „nu este treaba“ lui… Gabriel Ladaru a precizat insa ca va citi raportul inspectorilor Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor si ca „daca ii va conveni ce scrie va semna, daca nu, nu“.


Controalele continua


Echipa de inspectori ai Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor a inchis saptamâna trecuta adapostul canin de la Petrosani si Gradina Zoologica din Hunedoara. Azi, si Gradina Zoologica din Craiova se afla pe lista controalelor care vor fi efectuate, raportul urmând sa fie prezentat reprezentantilor Prefecturii Dolj, apoi forurilor nationale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII