16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOaia nebuna a Mariei Schutz

Oaia nebuna a Mariei Schutz

Medicii veterinari din Dolj au depistat un posibil focar de encefalopatie spongiforma (boala oii nebune) la ferma societatii AGROMIXT Cârna, ce apartine presedintei femeilor pesediste, controversata Maria Schutz. In lunile decembrie si ianuarie, pe teritoriul comunei Macesu de Jos au murit 131 de oi din efectivul de 1.262 al societatii presedintei si abia la sfârsitul saptamânii trecute au fost ridicate cadavrele si duse capetele animalelor la laboratorul din Craiova pentru efectuarea testelor rapide.


In urma cu patru zile, inspectorii veterinari zonali au fost alarmati de mortalitatea ridicata inregistrata la ferma de oi de la Macesu de Jos, care apartine societatii AGROMIXT Cârna SRL, unde erau „cazate“ o parte dintre oile aduse de Maria Schutz de la fostul IAS Castelu din Constanta inainte de a-l falimenta.


Efectivele fermei erau inregistrate la registrul agricol de la Primaria Macesu de Jos, animalele fiind crotaliate.


Ce n-a descoperit Parchetul a descoperit primarul


„Astazi (ieri, 24 ianuarie – n.r.) a venit la primarie medicul de la circa veterinara, Alin Popescu, impreuna cu inspectorul de zona si au adus procesul-verbal de constatare a decesului celor 131 de oi. Oile moarte apartin societatii AGROMIXT Cârna si sunt alea care au fost aduse acum doi ani de la fostul IAS Castelu din judetul Constanta. Am auzit ca IAS-ul ala e in faliment si ca procurorii cauta oile care sunt la noi. Au adus constatarea ca sa-i scada din registrul agricol ca erau crotaliate si am inteles si eu de la medici ca ar fi murit de boala oii nebune. Animalele moarte erau foarte slabe si nici cele vii nu se simt prea bine“, a spus Florea Cone, primarul comunei Macesu de Jos. Primarul a spus ca oile Mariei Schutz erau „cazate“ la fosta ferma de bovine a fostului IAS Macesu de Jos, iar caprele sunt undeva in balta Dunarii, in punctul cunoscut „Vila“.


Scrapia – boala oii nebune


„AGROMIXT detine pe teritoriul comunei Macesu de Jos 700 de capete de oi si 562 de capre.


Oile sunt la ferma de bovine a fostului IAS Macesu de Jos, iar caprele sunt separat, undeva in balta de la Dunare. In luna noiembrie, când s-au inregistrat primele decese, s-a constatat ca oile murisera de scrapie, care este o boala ce face parte din encefalopatiile spongiforme, este un fel de boala oii nebune. In lunile decembrie 2005 si ianuarie 2006 au murit la aceasta ferma 131 de oi, iar sâmbata s-au ridicat cadavrele si au fost duse capetele la laboratorul de analize de la Craiova pentru testele rapide. Azi vom avea rezultatul testelor rapide si, daca suspiciunea noastra se confirma, vor trimite probele la laboratorul de la Bucuresti. Daca si Bucurestiul spune ca este vorba de scrapie, atunci vom proceda conform ordinului ministrului agriculturii nr.144/2002.


La confirmarea bolii vom decima intregul efectiv de la ferma. Ordinul prevede ca, in cazul decimarii, societatea sa primeasca despagubiri de la stat, dar in conditiile in care sunt asigurate conditiile de biosecuritate. Dupa parerea mea, aceste conditii nu sunt indeplinite la aceasta ferma, fapt pentru care presupun ca nu se vor acorda despagubiri. Pronosticul meu este ca, in proportie de 90%, avem de-a face cu scrapie, boala oii nebune“, a declarat Mihai Catalina, medic veterinar inspector de zona, care s-a ocupat cu prelevarea probelor si cu diagnosticarea provizorie a animalelor din ferma in discutie.


Maria Schutz spune ca nu stie de boala oilor


Initial, Maria Schutz a declarat ca nu a murit decât o oaie si nu era a ei.


„A murit o oaie asta-vara, dar nu era a noastra. Avem si oi aduse de la «Castelu», dar am mai cumparat si de la particulari. Eu nu stiu sa fi murit oile de la Macesu“, a declarat, intr-o prima faza, cea care este cunoscuta a fi „patroana“ oilor de la Macesu.


Dupa câteva minute, timp in care a ascultat parerea medicilor veterinari care au constatat decesul celor 131 de oi, si dupa ce si-a contactat seful de la ferma de oi, Maria Schutz a refuzat orice fel de comentariu, multumindu-se sa murmure ca n-a stiut de focarul bolii care-i macina efectivele de dinainte de sarbatorile de iarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS