Acasă Actualitate Doljenii, nemultumiti de aplicarea noii legi a proprietatii

Doljenii, nemultumiti de aplicarea noii legi a proprietatii

Aparitia noii legi a proprietatii le-a dat batai de cap mai-marilor judetului, la usa carora se strâng zilnic cetateni nemultumiti de modul in care este aplicata in Dolj Legea nr. 247/2005.


Majoritatea celor veniti in audienta cer autoritatilor sa lamureasca itele incurcate ale retrocedarii terenurilor din comunele doljene, ite incurcate de multe ori chiar de cei veniti cu jalba-n protap la prefectura. Desi comisiile locale de aplicare a Legii nr. 247/2005 tin in permanenta legatura cu cei opt consilieri juridici ai Prefecturii Dolj, problemele legate de retrocedari nu contenesc sa apara. Ionel Ciobotea, subprefect de Dolj, a declarat ca in cele mai multe cazuri, cererile acestora au fost respinse de catre comisia locala de aplicare a Legii nr. 247/2005.


„Multi cetateni au facut pierduta suprafata de teren inscrisa in Registrul Agricol pentru ca inainte de 1944 se platea impozit. Astfel, nu au cum sa dovedeasca faptul ca au avut in posesie o suprafata decât prin proba cu martori, iar aceasta este foarte dificil de facut pentru ca multe pamânturi nu s-au retrocedat pe vechiul amplasament. Cererile de retrocedare sunt respinse de comisii, iar ei vin sa se plânga la noi“, a afirmat subprefectul Ciobotea.


O mâna o spala pe alta


Alta categorie de cetateni care ajung in audienta la mai-marii judetului sunt cei ale caror cereri au fost respinse din cauza probei cu martori. De multe ori, martorii care vin sa confirme faptul ca petentul a avut in posesie suprafata de pamânt ceruta sunt banuiti de membrii comisiei ca ar da declaratii false. „Multi dintre cei care fac cerere aranjeaza cu un prieten sa declare ca au avut pamânt, urmând ca petentul sa faca acelasi lucru in cazul prietenului. Martorii acestia nu sunt credibili si de aceea cererile sunt respinse. Astfel, martorii se vad nevoiti sa faca aceleasi declaratii si in instanta, sub juramânt. Cel putin daca jura strâmb, sa jure in instanta“, a precizat Ionel Ciobotea. Printre cei care ajung sa se plânga autoritatilor de modul in care a fost aplicata legea sunt si cei care au fost validati pentru a primi teren in baza altor legi funciare, nu l-au primit deocamdata, insa au facut cerere si pe noua lege pentru a fi siguri ca vor fi inclusi la retrocedari. Conform datelor detinute de prefectura, doljenii au cerut in baza Legii nr. 247/2005 aproximativ 53.000 de hectare de teren agricol si 16.000 de hectare de paduri, in conditiile in care suprafata disponibila in judetul Dolj este de 23.276 de hectare de teren agricol si 9.270 de hectare teren neagricol.

Exit mobile version