16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSate izolate de zapada in Mehedinti

Sate izolate de zapada in Mehedinti

Ninsoarea si gerul din ultimele 48 de ore au inceput sa creeze probleme si in Mehedinti.


Zeci de sate din nordul judetului sunt izolate din cauza stratului gros de zapada viscolita pe toate caile de acces in localitatile Balta, Ponoare, Bâlvanesti, Siroca, Godeanu si Baia de Arama.


Nametii pun probleme drumarilor care actioneaza de când a inceput sa ninga, dar, din cauza viscolului, nu au reusit sa deblocheze decât soseaua dintre Drobeta Turnu Severin si Baia de Arama. Pe rutele secundare dintre localitati inca nu s-a intervenit sau acolo unde a intrat câte un utilaj vântul a troienit din nou zapada.


De frica izolarii, oamenii au iesit sa deszapezeasca macar o cale de acces. Inarmati cu lopeti, localnicii comunei Balta au muncit ore in sir pentru a da zapada la o parte de pe drum.


„Suntem izolati, utilajele au trecut doar o singura data pe aici si vântul aduce inapoi zapada. Este foarte frig si daca se intareste omatul nu mai apucam sa iesim din sat pâna la primavara.


Am mers mai multi sateni la primarie si cu ajutorul celor de la Legea nr. 416 vom incerca sa deblocam drumul“, a declarat un localnic din Balta.


Elevii sunt cei mai afectati de iarna care s-a abatut asupra zonei de nord a Mehedintiului. Ei sunt obligati sa parcurga 20 de kilometri pe jos pentru a ajunge la cursuri. Copiii se trezesc dimineata, la ora 5.00, pentru a ajunge la ora 7.00 la scoala. Dupa terminarea cursurilor, elevii se intorc acasa tot pe jos, obositi si inghetati. Mijloacele de transport nu pot ajunge in localitatile unde drumurile sunt blocate, iar copiii nu pot lipsi de la cursuri.


„Plecam la ora 5.00 de acasa si ne asteptam unii pe altii pentru a merge in grup, trecem prin padure si sunt lupi in zona la noi. Nu circula autobuzele din cauza frigului si a zapezii. Mergem peste 20 de kilometri pe jos, prin zapada pâna la genunchi, sa invatam carte“, spuneau elevii unui liceu din Baia de Arama.


Intre Baia de Arama si Baile Herculane, pe Drumul National 67 D, avalansele de piatra si zapada creeaza probleme drumarilor.


In zona, stratul de zapada depaseste doi metri, iar utilajele lucreaza de mai bine de 70 de ore pentru deblocarea drumului si largirea cailor de acces.


„Lucram nonstop cu utilaje de ultima ora, aruncam zapada in stânga si in dreapta, iar daca te incumeti sa pleci cu masina prin zona ai impresia ca te afli pe o pista de bob.


Avalansele sunt periculoase, iar vântul ne da de furca“, a declarat Ilie Maria, seful Districtului Baia de Arama.


Ieri, la ora 14.30, termometrele aratau -14 grade in Mehedinti, iar meteorologii avertizeaza ca si in urmatoarele zile temperaturile vor fi foarte scazute.


Din cauza frigului, santierele navale din Orsova si Drobeta Turnu Severin au incetat lucrul pe o perioada nedeterminata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS