14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria, la mâna celor 14 societati de deszapezire

Primaria, la mâna celor 14 societati de deszapezire

Angajatii Primariei Craiova din cadrul Serviciului Public de Salubritate sunt in stare de alerta dupa ce au fost informati ca vremea se va inrautati. La prima interventie, din noaptea de duminica spre luni, acestia au fost la un pas sa inghete din cauza temperaturilor de aproximativ -15 grade Celsius. In cazul in care nu vor face fata, se va da semnalul si celor 13 societati de deszapezire.


Comitetul pentru Situatii de Urgenta Craiova a intrat in actiune, dupa ce meteorologii au avertizat autoritatile locale ca vor urma temperaturi scazute, viscol puternic si caderi de zapada. Inasprirea vremii i-a speriat pe alesii locali care, inca de duminica noapte, au scos pe strazi utilajele de deszapezire si au imprastiat in stânga si dreapta material antiderapant. In acest mod, acestia spera sa nu mai fie huiduiti pentru ca nu se poate circula si pentru ca au scapat de sub control situatia.


Daca, in miez de noapte, actiunea a fost initiata in centrul orasului, spre dimineata, Serviciul Public de Salubritate (SPS) Craiova si angajatii Directiei Tehnic, Investitii si Gospodarire Comunala din cadrul primariei ajunsesera pe aproape toate strazile de la periferie. Desi nu a nins abundent, echipajele de interventie au avut ceva probleme cu gerul puternic si cu poleiul.


Angajatii primariei au „inghetat“ pe teren


Pentru a nu se trezi cu circulatia paralizata, responsabilii cu deszapezirea au preferat sa stea toata noaptea pe teren. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a precizat ca SPS Craiova a reusit sa se descurce singur, fara interventia celorlalte 13 societati, cu care au fost incheiate contracte. Pentru eficientizarea activitatii, orasul a fost impartit in mai multe sectoare, fiecare echipaj ocupându-se de o anumita zona. Pe tot parcursul noptii, acestea au fost supravegheate de functionarii din primarie, care le dirijau in cazul in care apareau probleme speciale.


„In anumite locuri am fost insa nevoiti sa dam de mai multe ori cu material antiderapant, deoarece pe timpul noptii circulatia nu era la fel de intensa. In jurul orei cinci, am reusit sa punem nisip, in toata Craiova, de cel putin doua ori. Si astazi (ieri – n.r.) pe zi trebuie sa fim in alerta, pentru ca, daca lasam orasul nesupravegheat, ne-am putea trezi cu surprize neplacute“, a spus Nedelescu. Sorin Ciobanu, directorul SPS Craiova, a afirmat ca a fost folosita toata gama de material antiderapant, inclusiv clorura de calciu.


Gerul va tine trei zile


Directorul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, Ioan Gatejescu, a precizat ca intr-adevar va fi ger, in special noaptea, in urmatoarele trei zile, iar temperaturile vor ajunge la -15 grade Celsius. In ceea ce priveste ninsoarea, Gatejescu a afirmat ca nu vor fi caderi abundente, craiovenii trebuind sa se multumeasca decât cu fulguiala, in zilele urmatoare.


In cursul anului trecut, in urma scoaterii la licitatie a activitatii de deszapezire, de catre primarie, 13 societati au reusit sa incheie contracte in acest sens. Pentru a sti pe cine sa traga la raspundere, in cazul in care un cartier nu a fost curatat cum trebuie, s-a decis ca fiecare firma sa se ocupe de un sector. Nedelescu a afirmat ca, daca previziunile meteo se adeveresc, va fi nevoie ca toate societatile sa fie solicitate. Chiar daca ar urma o iarna grea, interventia tuturor ar reusi sa decongestioneze traficul rutier.


SPS Craiova are in subordine zona Brestei, având la dispozitie cele mai multe utilaje de deszapezire – 16, SC Sondrio Impex SRL este cea care se ocupa de Calea Bucuresti (Pod Electro – Metro) si dispune de 12 utilaje. Tot de Calea Bucuresti, insa de zona Universitate – Pasaj Electro, este responsabila SC Sucpi SA, care are la dispozitie sase utilaje.


Printre celelalte societati mai amintim SC Ancorad SA, care are sub supraveghere strada Caracal (Macedonski – Daewoo), dar si bulevardul Decebal (Caracal – Pasaj) si detine noua utilaje. Sectorul 5, respectiv bulevardul Romanescu, se afla sub „obladuirea“ SC TCIF SA, care, in caz de nevoie, poate sa utilizeze toate cele 14 utilaje.


Primaria plateste bani pentru stationare


Reprezentantii primariei nu se grabesc insa sa dea startul la starea de alerta pentru ca astfel ar fi nevoiti sa plateasca firmele care intervin. Pentru orele in care se afla in traseu, in actiunile de deszapezire, acestea sunt platite la un anumit pret, in functie de utilajul folosit. Daca insa nu mai este nevoie de prezenta lor, acestea vor intra in stationare, primaria fiind totusi nevoita sa le plateasca, la un pret mai mic totusi.


Cea mai mare suma care urmeaza sa fie achitata este pentru un autoincarcator CATERPILAR 928F, care este un utilaj de categoria A, aproximativ doua milioane de lei pentru ora in care functioneaza. Pentru acelasi utilaj, din momentul in care se retrage, firma va fi platita doar cu 900.000 lei pentru ora de stationare. Pentru interventia unei autobasculante cu sararita, primaria scoate din bugetul local aproximativ un milion lei/ora functiune si 640.000 de lei pentru o ora de stationare.


„Acesta este si motivul pentru care nu ne-am grabit sa alarmam celelalte firme. Când vom da alarma, societatile au la dispozitie un timp de patru ore in care sa intervina, dar in stationare sunt nevoite sa vina imediat pe teren. In ceea ce priveste stationarea, aceasta inceteaza in momentul in care vom sti ca nu va mai ninge“, a afirmat Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU