12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopos, pus oficial sub acuzare

Copos, pus oficial sub acuzare

Vicepremierul George Copos s-a prezentat, ieri, pentru prima oara la sediul Departamentului National Anticoruptie (DNA), pentru a afla care sunt acuzatiile in dosarul in care este urmarit penal alaturi de seful Loteriei Nationale si de un actionar de la Ana Electronic.


Reafirmând ca toate operatiunile care au vizat grupul de firme Ana au fost corecte si ca toate obligatiile financiare catre stat au fost platite la timp, inainte de a intra in sediul DNA, Copos si-a exprimat increderea in profesionalismul procurorilor si in modul in care acestia deruleaza ancheta.


Procurori anticoruptie au declansat, joia trecuta, urmarirea penala impotriva vicepremierului George Copos, a presedintelui Loteriei Nationale, Nicolae Cristea, si a unui actionar de la Ana Electronic, Gilio Giuseppe Rosa, cercetati pentru infractiuni economice in legatura cu relatiile comerciale intre firma Ana Electronic si Compania Nationala „Loteria Nationala“.


Potrivit unor surse judiciare, investigatiile ar avea legatura cu achizitia a 38 de spatii comerciale ale Ana Electronic, cumparate de Loteria Româna la preturi supraevaluate, prejudiciul fiind estimat la un milion de euro.


Asa cum am mai scris, scandalul „Loteria“ ar putea insa prinde amploare având in vedere ca, potrivit statutului acesteia, nimic nu se poate face fara stirea ministrului finantelor, presedintele Consiliului de Administratie fiind obligat sa prezinte „semestrial sau ori de câte ori se solicita de catre ministrul finantelor situatia economico-financiara a Loteriei Române, stadiul realizarii obiectivelor si criteriilor de performanta, precum si alte documentatii solicitate, vizate si certificate de cenzori“.


Pe de alta parte, desi insusi premierul Tariceanu si purtatorul de cuvânt al guvernului au precizat presei saptamâna trecuta ca nu considera necesara demisia lui George Copos, având in vedere ca, in vara anului 2004, acesta nu avea nici o calitate oficiala in structurile de stat, directorul executiv al Loteriei Române, Adrian Albu, recunostea ca DNA-ul s-a interesat inca din aprilie anul trecut de aceste afaceri. El a precizat intr-un comunicat remis ieri presei ca „toata documentatia referitoare la aceasta tranzactie a fost controlata de mai multe ori de catre organele de specialitate abilitate“.


Mai mult, imobilele cumparate in Cluj (cu 6,8 miliarde de lei), respectiv Târgu Mures (cu 5,5 miliarde de lei) nu figureaza pe lista unitatilor din structura Companiei Nationale „Loteria Româna“, in zonele respective fiind notate doar cele initiale, in speta Sucursala zonala Cluj – str. Ceahlau nr. 69 si Centrul de lucru Târgu Mures, situat pe str. 1 Decembrie 1918 nr. 9.


Ancheta procurorilor ar putea viza si achizitionarea a peste 5.000 de televizoare Samsung de catre Loteria Româna de la Ana Electronic, precum si plasarea unui banner imens al Loteriei pe stadionul Giulesti, contra unei chirii care depasea cu mult tarifele pietei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS