22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii vor un judet mai mare

Doljenii vor un judet mai mare

Terenurile pe care le revendica doljenii pe Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei depasesc suprafata judetului. Cum insa multe cereri nu au baza legala, autoritatile judetene spera ca in câteva saptamâni sa treaca la aplicarea legii si la improprietarirea persoanelor ale caror cereri au fost aprobate de Comisia Judeteana de aplicare a Legii nr. 247/2005.


Aceasta comisie trebuie sa analizeze aproximativ 24.000 de cereri prin care se revendica 70.000 de hectare de teren, dintre care 53.000 ha de terenuri agricole si 16.000 ha teren forestier. Numai in Craiova, fostii proprietari revendica doua mii de hectare de teren, comisia pentru stabilirea drepturilor de proprietate conform Legii nr. 247/2005 trebuind sa verifice intr-o luna peste trei mii de cereri. Pe locul doi ca numar de cereri de retrocedare se situeaza Filiasiul, cu 1.100 de cereri. Dintre comune, Melinesti este „campioana“ cu 920 de cereri pentru 2.300 de hectare de teren, pe locurile urmatoare aflându-se localitatile Cosoveni, cu 664 de cereri pentru 943 de hectare, Cârcea cu 590 de cereri pentru 630 de hectare si Bulzesti cu 553 de cereri pentru aproximativ 1.100 de hectare.


„Nu o sa luam de la capat problema retrocedarilor“


Prefectul Nicolae Giugea considera ca majoritatea cererilor sunt nefondate si ca oamenii au fost improprietariti inca din 1991.


„Numarul de cereri pe care il avem depaseste cu mult suprafata judetului, ar trebui sa ne mutam si in alte judete. Aproximativ 70% din cereri sunt nefondate, dar de saptamâna viitoare vom incepe o evaluare si vom sti exact cine are dreptate si cine nu. Sunt foarte multe cereri ale proprietarilor care au primit pe Legea nr. 18/1991, dar care au primit teren in alta parte si acum spera sa li se dea pe vechiul amplasament. Sunt situatii care se pot rezolva, dar nu o sa luam de la capat problema retrocedarilor. Am rezolvat peste 99,9% din cazuri si vom incepe punerea in posesie pe noua lege pe ce avem acum“, a explicat Giugea.


Agentia Domeniilor Statului (ADS) filiala Dolj dispune doar de 3.000 de hectare in domeniul privat si 17.000 de hectare in domeniul public. „Fata de ce s-a retrocedat pâna acum, cifra este foarte mare. O solutie poate fi atunci când se va stabili situatia statiunilor de cercetare, dar oricum nu putem acoperi toate aceste cereri“, a precizat Ani Motoi, reprezentantul ADS, filiala Dolj. De saptamâna viitoare se va incepe punerea in posesie a doljenilor ale caror cereri au fost aprobate de Comisia judeteana de aplicare a Legii nr. 247/2005. Tot atunci va incepe si analizarea cererilor de retrocedare a cladirilor confiscate de regimul comunist, cladiri care de abia acum au fost revendicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS