11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Vânatorii de masini

Lucratorii RAT Control Craiova ies in fiecare zi pe strazi pentru a le „curata“ de masinile parcate neregulamentar, care incurca traficul. Pentru a scapa de amenda, soferul craiovean apeleaza fara sfiala la mita, suna oameni „sus-pusi“, invoca diverse motive pentru a sensibiliza angajatul RAT, iar unii dau adevarate reprezentatii de injuraturi si amenintari.


O zi de lucru a angajatilor RAT Control Craiova este, de multe ori, o adevarata aventura. Numai ieri au fost câteva cazuri in care craiovenii surprinsi parcând neregulamentar s-au dat in spectacol. Când ies pe strazi ca sa aplice legea, angajatii RAT Control sunt de multe ori amenintati, injurati, chiar batuti de soferii care devin extrem de nervosi când trebuie sa scoata 300.000 de lei din buzunar pentru ca au parcat aiurea. „Am avut o situatie când un angajat de-al nostru a fost taiat cu sabia pentru ca blocase o masina parcata neregulamentar. Eu m-am trezit intr-o zi cu pistolul la tâmpla. Un barbat a venit la mine si mi-a zis ca eu i-am amendat sotia. Pâna sa apuc sa zic ceva, a scos pistolul si mi l-a pus la tâmpla. Pe lânga astfel de amenintari, soferii intervin cum pot ca sa scape de amenda: dau telefoane, incearca sa scape cu 100.000, cu o bere, un pachet de tigari. Mai este mult timp pâna când soferii vor recunoaste ca au gresit si sa plateasca amenda fara scandal. Pur si simplu nu inteleg ca nu e voie sa parchezi oriunde. Le citesc chiar reglementarile din Codul Rutier si nu vor sa priceapa ca au gresit“, a declarat Marian Begu, seful Compartimentului Blocari si Ridicari Auto din cadrul RAT Control.


Un sofer a cazut… „din lac in put“


Un barbat care isi parcase masina ieri pe trotuarul strazii Mihail Kogalniceanu nu a vrut in ruptul capului sa achite amenda pentru ca bloca traficul pietonilor. Soferul motiva ca venise sa aduca marfa la un magazin si nu este nimic in neregula cu masina lui. „Eu venii la magazin cu marfa si nu avusei loc sa intru pâna acolo. Da’ unde scrie, domne’, ca nu e voie sa parchezi pe trotuar? Ma iei pe mine de papagal? Cum sa-ti dau 300.000?“, se agita soferul nervos. La vederea Codului Rutier a acceptat realitatea, ca parcase ilegal, dar a schimbat strategia. „Platesc, domne’, dar imi tai factura sau proces-verbal si dau banii când vreau eu, daca nu va dau in judecata“, a continuat barbatul. Cei de la RAT Control nu l-au putut face sa inteleaga ca ei nu pot sa dea amenda ca politistii, cu plata la termen. In sfârsit, dorinta soferului s-a implinit, pentru ca la fata locului si-a facut aparitia si un inspector Control Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Craiova. Cei de la ridicari auto au deblocat roata masinii, iar inspectorul primariei a preluat cazul. Pentru ca i s-a parut mult 300.000 de lei, amenda pentru parcarea neregulamentara, acum soferul se va alege cu o amenda de… zece milioane de lei din partea primariei, dar si cu procesul-verbal mult râvnit.


„Te prind eu, dai tu o masa de cinci milioane“


Urmatoarea oprire a masinii RAT Control a fost pe Calea Bucuresti, in fata magazinului Unirea, unde câtiva soferi isi lasasera masinile chiar lânga indicatorul „Oprirea interzisa“. Dupa ce rotile au fost blocate, au inceput sa apara si soferii care, dupa cum au spus, isi lasasera masinile acolo „doar doua minute“. Primul a fost un politist care a strigat, accentuând ultimul cuvânt: „Ce faci domne’, blocasi masina politistului?“. A doua masina… tot a unui politist craiovean. Amândoi au platit amenda, chiar daca au incercat sa apeleze la functie ca sa scape. Cel din urma a facut si o promisiune, dupa ce a ramas fara 300.000 de lei: „Te prind eu, dai tu o masa de cinci milioane“. A treia masina blocata a fost a unui proprietar de magazin de bijuterii, care a incercat sa scape doar cu 100.000 de lei. „Tine o suta, da’ nu taia (chitanta – n.r.)“, au fost cuvintele sale.


In fata Colegiului National „Elena Cuza“, Dacia Nova a unui lider de sindicat din invatamântul doljean, care era parcata pe trecerea de pietoni. Din pacate pentru sofer, masina a fost ridicata si transportata la parcul de depozitare din Craiovita.


Urmatoarea masina blocata a fost pe strada Horia, unde proprietarul masinii a apelat la varianta „suna un prieten“, adica pe unul dintre directorii RAT. „Pila“ nu a functionat, iar soferul s-a ales cu amenda de 300.000, dar si cu factura un pic mai mare la telefon.


„Cred ca 70% dintre soferii ale caror masini le ridicam apeleaza, prin diverse cunostinte, la mine ca sa scape de amenda. Nu au nici o sansa, pentru ca nu intervin pentru nimeni. Daca as interveni pentru cineva, nu ar avea nici o valoare ce facem noi“, a spus Marian Slavu, directorul RAT Control Craiova.


Tarife mai mari


Consiliul local a aprobat ieri marirea tarifelor percepute de RAT Control pentru deblocari, respectiv pentru ridicari. Daca pâna acum costul deblocarii era 300.000 de lei, iar pentru ridicare 600.000 de lei, de ieri deblocarea este 750.000 de lei, iar ridicarea si depozitarea 1,5 milioane de lei. Trebuie mentionat faptul ca suma platita pentru depozitare poate creste in functie de numarul orelor petrecute de automobil in parcul de depozitare.,


Utile


A devenit functionala adresa de web a RAT Control – www.rat-controlcraiova.ro – unde sunt postate toate informatiile despre activitatea RAT Control, cadrul legal in care functioneaza, precum si alte informatii utile. De asemenea, a fost creata o arhiva in care sunt stocate toate fotografiile facute de angajatii controlori masinilor parcate neregulamentar, care le vor „aminti“ soferilor, daca acestia vor, unde si-au parcat masinile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII