15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Oamenii din umbra

Pasind in biroul mic, cochet, gândesti ca vei avea o intâlnire cu un avocat, cu un agent imobiliar sau cu un consultant in asigurari. Nimic nu tradeaza ca ai de-a face cu alta lume, cea a detectivilor. Nu este nici pe departe ce-ai aflat din carti si din filme despre Sherlock Holmes ori Columbo. Este o lume care se contureaza tot mai mult in zilele noastre ca o necesitate, in aceasta rezistând numai cei care au „stofa“, dupa cum spune George Cioaca, directorul agentiei de detectivi particulari Real Detect.


„Femeile au mai mult fler“


George Cioaca a fost de acord sa ne impartaseasca unele dintre tainele meseriei pe care o practica de câtiva ani. Un singur lucru ne-a cerut: sa nu-i solicitam nume si date despre clienti, precum si cuantumul comisionului, pentru ca un detectiv trebuie sa pastreze discretia si confidentialitatea. Din 2003, când a aparut Legea nr. 329 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, au fost infiintate in Craiova mai multe firme de detectivi. Pe atunci, omul nostru avea o firma de paza si protectie, dar a renuntat la baietii cu muschi si si-a facut o firma de detectivi particulari – Real Detect. A pornit la drum cu patru, cinci persoane, intre care si femei. „Daca esti pe urmele unei femei si aceasta ajunge la cosmetician sau coafor, nu merg eu, ca barbat. Cel mai potrivit ar fi sa se afle in preajma ei tot o femeie. Si trebuie sa recunosc, femeile au mai mult fler, culeg cu mai multa usurinta informatiile si au mai multa rabdare“, a afirmat detectivul. Pentru acesti oameni nu exista notiunea de program de opt ore, final de saptamâna, zi sau noapte.


Preoti infideli si nurori de care vor sa scape soacrele


Cel mai des trec pragul unui detectiv sotii inselati. Infidelitatea partenerilor ii innebuneste si sunt in stare de orice ca sa afle adevarul. Intre cei urmariti se afla – surpriza sau nu – si oameni cu sutana care s-au „dedulcit“ la cele lumesti, ori „parintei“ care nu le mai suporta pe preotese, facându-le viata un iad. Ca tot e vorba de infidelitate, au fost si soacre care au tinut cu tot dinadinsul ca detectivul sa le „scoata“ nora o usuratica. Dar nu a fost sa fie asa, pentru ca, dimpotriva, nora s-a dovedit a fi femeie de casa, iar soacra a plecat cu coada intre picioare.


De cele mai multe ori, amorezii cad usor in plasa detectivilor, pentru ca sunt absorbiti de aventura lor si fac greseli banale, desi unii dintre ei sunt oameni cu capul pe umeri in alte situatii. Afaceristii craioveni apeleaza si ei tot mai mult la detectivi, ca sa-si testeze partenerii. „Niciodata nu va sti directorul unei reprezentante din Craiova care distribuie cafea pe zona Olteniei de ce i-a crescut salariul si este bine vazut de conducerea firmei centrale. Ei bine, cei de la Bucuresti ne-au cerut sa aflam daca omul lor din teritoriu isi vede de treaba. Si isi vedea“, a spus detectivul. Au fost si oameni de afaceri care nu s-au lasat intimidati de informatiile negative aflate de detectivi. „Reprezentantul unei firme voia sa faca afaceri cu altul. Stia de la inceput ce poama este, dar a zis sa afle si din gura detectivilor. Cel pe care il viza clientul meu facuse afaceri murdare cu fier vechi, era un tepar, dar omul nostru a spus ca stie el unde sa-l loveasca mai bine si a incheiat afacerea“, a sustinut Cioaca.


Copiii, parintii si detectivii


Si parintii apeleaza din ce in ce mai des la detectivi, pentru ca odraslele lor le scapa din mâna, mai ales copiii de bani gata, care nu prea stau cu gândul la scoala, ci mai degraba la discoteca, bautura, tigari si chiar la droguri. „A venit la mine o doamna. Era despartita si baiatul ramasese la ea. In fiecare dimineata ii lasa pe noptiera cafeaua, pachetul de tigari si câteva zeci de euro. Era disperata pentru ca avea impresia ca fiul ei devenise consumator de droguri. Judecati, cine era de vina?“, a spus George Cioaca. Si disparitiile sunt in ultima vreme tot mai mult in atentia detectivilor, intrucât parintii s-au saturat de politistii care ridica neputinciosi din umeri.


Coana Florica, poveste de suflet


Povestea de suflet a detectivului nostru este una simpla, dar care i-a marcat pâna acum cariera.


„Ma pregateam pentru o zi de munca. Un ciocanit usor in usa biroului m-a trezit din meditatie. Aveam in fata mea o femeie in vârsta. Povestea ei era cutremuratoare. In anii ’55, batrâna de acum, o tânara atragatoare pe atunci, era «fata in casa» intr-o familie instarita, undeva intr-un orasel din Oltenia. Urmare a unei povesti sentimentale, a dat nastere unei fetite. Tatal nu si-a recunoscut odrasla, iar tânara nu avea posibilitati sa o creasca, asa ca a dat-o spre adoptie.


Acum, la apusul vietii, femeia se gândea sa-si lase toata averea – un apartament – unicului ei copil. Incercarile ei de pâna atunci de a-si gasi fata nu au dat nici un rezultat. Cu informatiile culese de la batrâna, am pornit la treaba“, isi aminteste detectivul Geoge Cioaca.


De la inceput pista a fost falsa, pentru ca batrâna nu mai stia data nasterii si avea impresia ca s-a intâmplat intr-o zi cu soare. Oricine poate gândi ca a fost o zi de vara, poate de primavara sau toamna târzie. S-a dovedit a fi exact contrariul: era o zi de iarna, 16 februarie. Pornind de aceasta data pe calea cea buna, detectivul a dat de urma fetei. „Intr-o duminica dimineata, am sunat la un numar de telefon si… surpriza: tânara a confirmat ca este fiica batrânei. Stia toata povestea de la parintii adoptivi, dar a fost foarte surprinsa de faptul ca mama naturala doreste sa-i vorbeasca. Dupa o saptamâna, am invitat-o pe batrâna la birou, spunându-i ca i-am gasit fata. Nu se poate descrie in cuvinte modul in care au reactionat cele doua femei, când s-au auzit. Dupa ce a terminat convorbirea telefonica, m-a intrebat cât costa «gasirea fiicei ei», apoi a scos din geanta o batista in care avea o parte din pensia sa de 2.600.000 de lei. I-am spus ca nu costa nimic, decât o fotografie impreuna cu fiica. Acum astept fotografia“, a povestit detectivul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU