12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova va intra in Europa pe centura!

Craiova va intra in Europa pe centura!

Craiova se pregateste sa devina un oras european prin care nici o roata de masina de mare tonaj sa nu mai ruleze. Doua centuri ocolitoare vor prelua traficul greu si vor decongestiona circulatia rutiera in municipiu. Centura de sud se afla in stadiul de studiu de fezabilitate si va ocoli orasul prin cartierele Popoveni, Mofleni, Romanescu, Drumul Apelor si Plaiul Vulcanesti. Incepând cu anul 2007, traversarea Craiovei de la est la vest si invers se va face pe centura de nord, care se intinde pe o distanta de 14,1 km.


Pentru fluidizarea traficului rutier in Craiova, primaria a comandat anul trecut un studiu care sa dea solutii numeroaselor probleme pe care le ridica circulatia intr-un oras dezvoltat haotic. Pe lânga semaforizarea a 24 de intersectii, studiul propune interzicerea circulatiei rutiere in centrul istoric delimitat de strazile A.I. Cuza, Aries, M. Kogalniceanu, Felix Aderca, Madona Dudu, Ion Maiorescu si Popa Sapca, precum si instituirea unui sistem de sensuri unice pentru strazile cu trafic intens si capacitate de preluare redusa. Tot pentru fluidizarea circulatiei rutiere, studiul recomanda mai multe strapungeri si legaturi necesare intre artere rutiere, dar si realizarea unei centuri ocolitoare prin partea de sud a municipiului care sa porneasca din zona de vest, respectiv strada Pelendava – Brestei – Râului – cartier Mofleni – cartier Popoveni – cartier Romanescu – Aleea ll Bechetului – strada Drumul Apelor – cartier Plaiul Vulcanesti cu iesire la intersectia dintre Calea Bucuresti si drumul de acces catre Fabrica de Avioane. Numai ca centura de sud se afla in stadiul de studiu de fezabilitate, iar municipalitatea nu va avea prea curând bani pentru realizarea ei.


Primul termen, ratat


Centura de nord a Craiovei, care se va intinde pe o distanta de 14,1 km, de la Hanul Doctorului, Termo ll si pâna la Izvorul Rece, unde DN6 va fi traversat printr-un pasaj suprateran, va intra in proprietatea Companiei nationale de autostrazi si drumuri nationale, dupa ce la sfârsitul anului 2006 va fi receptionata. „Pentru realizarea centurii de nord a Craiovei am expropriat 500 de proprietari care detineau cei 450.000 mp de teren necesar constructiei. Am inceput exproprierile din anul 1998, iar ultimele terenuri s-au preluat la sfârsitul anului 2005.


Au fost terenuri in zona construibila de la Hanul Doctorului, pentru care am fost nevoiti sa platim si 18 euro pe metrul patrat“, a spus Constantin Serban, director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, unitate care va administra centura dupa ce va fi receptionata. Proiectul acesteia prevedea ca in luna februarie 2006 lucrarea sa fie terminata si sa preia o parte din traficul rutier greu, care omoara in fiecare zi strazile orasului. Termenul a trecut, iar centura nu a fost gata!


Un nou termen pentru centura de nord a Craiovei


Banca japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC), care finanteaza impreuna cu Guvernul României realizarea centurii de nord de la Craiova, a pus la dispozitia executantului, o firma italiana, aproximativ 15 miliarde de euro, bani a caror cheltuire este supravegheata pe tot parcursul derularii proiectului de alta firma japoneza, care indeplineste rolul de consultant al proiectului. „Termenul de finalizare al acestui proiect de centura de la Craiova era februarie 2006, dar nu a putut fi respectat din cel putin trei motive. Primul ar fi exproprierile de terenuri care s-au facut foarte greu, ultimele terminându-se la sfârsitul anului 2005. Al doilea se leaga de faptul ca executantul, pe parcursul lucrarilor, a gasit foarte multe utilitati ale orasului de care nu mai stia nimeni si pe care nu le avea nimeni in evidenta, fiind nevoit sa le mute sau sa le protejeze. Iar cel de-al treilea motiv a fost vremea nefavorabila de anul trecut. A plouat aproape tot timpul anului“, a spus Cosmin Muscalu, reprezentantul consultantului la Craiova. Din aceste cauze, termenul de predare al centurii de nord a fost amânat pâna la sfârsitul acestui an. Asa ca, fortând putin lucrurile, putem spune ca intrarea Craiovei in Europa anului 2007 se va face pe centura de nord!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU