11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAncheta continua la Mina Anina

Ancheta continua la Mina Anina

Ancheta continua la Mina Anina, dar pâna in prezent nu s-a descoperit nici o cauza a producerii deflagratiei.


Ieri s-a reluat investigarea accidentului de la Anina. Anchetatorii care au cercetat cauzele exploziei au verificat starea minei si totodata au luat probe pentru aflarea imprejurarilor care au dus la moartea celor sapte mineri.


Chiar de dimineata o noua echipa de procurori, politisti si inspectori a intrat in subteran, facând un control al locurilor de munca din abatajul 686; a fost verificata, de asemenea, concentratia de gaze din subteran, iar in functie de rezultatele gasite se va decide imbunatatirea conditiilor de munca.


Conform masuratorilor efectuate, concentratia de gaze este aproape de cea normala; anchetatorii nu s-au pronuntat in ceea ce priveste cauzele exploziei. „Ancheta poate dura o saptamâna, o luna, poate mai mult sau chiar mai putin. Nu se pot face presiuni si nimic nu-i va aduce pe morti inapoi. Suntem alaturi de familii si va trebui sa aflam cauzele exacte ale mortii angajatilor nostri“, a declarat directorul general al minei, Nicolae Calamariu.


Unii specialisti din minerit vorbesc de o eroare a artificierului, care se pare ca nu ar fi respectat sarcinile de serviciu, insa sindicatele acuza conditiile de lucru inumane si lipsa echipamentelor de protectie corespunzatoare.


Ieri a avut loc o conferinta de presa in care conducerea intreprinderii a negat speculatiile cum ca Mina Anina nu ar avea iesiri de siguranta. „Mina Anina are iesiri de siguranta chiar si acolo unde a avut loc deflagratia. Din punctul meu de vedere cred ca s-au respectat toate normele de siguranta ce se puteau lua din partea conducerii unitatii“, a spus directorul general Nicolae Calamariu.


In ultimele doua zile, peste 100 de mineri din cei 240 si-au depus cererile de disponibilizare. „Ne confruntam cu un val masiv de cereri. Oamenii sunt liberi sa faca tot ce vor, sa ramâna la lucru sau sa depuna cereri pentru a primi ordonanta guvernamentala, insa nu stim câti vor lua hotarârea sa plece de la Mina Anina“, a mai declarat directorul general al minei. Minerii care au depus cererile de disponibilizare au iesit foarte bucurosi pe poarta intreprinderii si au multumit lui Dumnezeu ca au scapat de blestemul subteranului. „Suntem bucurosi ca am scapat de blestemul asta din subteran“, „Daca nu se intâmpla nenorocirea asta ne mâncam zilele aici toti minerii“, „Acum ne vom lua banii din ordonanta si ne vom cauta un alt loc de munca in tara sau peste granita“, declarau minerii.


Oamenii sunt bucurosi ca se va inchide mina si ca vor primi o bruma de bani, dar tot asa s-a intâmplat si in Valea Jiului, iar dupa câtiva ani, oamenii regretau ca minele au fost inchise.


Trupurile neinsufletite ale ortacilor vor fi aduse in aceasta dimineata la Clubul Minerilor din centrul orasului Anina. Sase dintre mineri vor fi inhumati in acelasi cimitir, unul lânga altul, iar cel de-al saptelea va fi ingropat lânga mormântul mamei sale, intr-un alt cimitir din zona.


Intreprinderea miniera s-a ocupat de tot ce era necesar pentru inmormântarea si pomana de dupa slujba religioasa. Familiile celor decedati au luat o parte din banii promisi, urmând ca in zilele urmatoare sa primeasca si restul banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS