7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdrian Nastase, autosuspendat

Adrian Nastase, autosuspendat

Presat de Geoana si de alti lideri ai PSD, Nastase a renuntat temporar la presedintia executiva. Soarta sa va fi decisa de justitie pe linie legala sau de partid, pe linie „etica si morala“.


Inevitabilul s-a produs in cazul Adrian Nastase. Aflat in centrul unui scandal privind o mostenire in valoare de un milion de euro, presedintele executiv al PSD a cedat la insistentele presedintelui Mircea Geoana si ale altor lideri si si-a anuntat autosuspendarea din functie.


Deznodamântul era unul previzibil, pentru ca Geoana amenintase de saptamâna trecuta ca partidul va lua masurile ce se impun pentru a-si pastra imaginea, iar secretarul general Miron Mitrea declarase ca nu vrea sa ajunga in situatia sa propuna el suspendarea.


Nastase si-a anuntat autosuspendarea ieri, dupa sedinta Biroului Permanent al PSD, si a spus ca aceasta va dura pâna când justitia va clarifica cazul mostenirii primite de sotia sa.


Nu de aceeasi parere a fost si Geoana. Dupa declaratia lui Nastase, in fata presei a venit si seful PSD, care vede mai multe finaluri pentru aceasta autosuspendare. Geoana a facut o distinctie clara intre latura juridica a dosarului „Matusa“ si aspectele „etice si morale“, adica acelea care afecteaza partidul.


El a lasat astfel sa se inteleaga ca fostul premier ar putea fi sacrificat chiar daca justitia il va gasi nevinovat. „E o problema morala si etica ce a excitat un nerv sensibil al opiniei publice“, a aratat el, amenintând ca „vom vedea in timp cum va evolua situatia politica a lui Adrian Nastase si vom lua o decizie“. Geoana a adaugat ca Nastase va reveni in functie doar „daca vom considera ca din punct de vedere etic si moral nu a gresit“. Seful PSD a admis si ca nu mai exista alta cale pentru omul numarul doi din partid. „Partidul nu putea sa fie surd si orb la semnalele opiniei publice. A facut un lucru intelept. Cu totii am sperat ca Adrian Nastase va ajunge la cea mai buna decizie, singura varianta“, a dezvaluit el.


Denigrat de o „unitate speciala“


Geoana si-a exprimat convingerea ca Nastase va fi declarat nevinovat de justitie si atât el, cât si presedintele executiv au cerut egalitate de tratament, atât din partea presei, cât si a justitiei. „Fac apel catre mass-media sa trateze cu aceeasi seriozitate si declaratiile de avere ale puterii. Presa si opinia publica ar trebui sa se uite si in curtea puterii“, a solicitat Geoana.


Pe acelasi ton a vorbit si Nastase, care spera ca acest gest sa fie urmat si de alti oameni politici ale caror declaratii de avere au fost remarcate de presa si si-a exprimat speranta ca prin autosuspendarea sa PSD va fi scutit de o campanie de denigrare dusa de actuala putere. El sustine ca s-a lansat o campanie de denigrare impotriva sa si considera ca aceasta a fost instrumentata de o „unitate speciala“ formata din oameni din serviciile speciale care au raspuns unor comenzi din zona puterii. In acest sens, Nastase a dat ca exemplu faptul ca unele materiale „furnizate“ presei centrale contin aceleasi greseli.


In final, Geoana a anuntat ca declaratia sa este ultima din partea partidului pe aceasta tema pâna la rezolvarea ei. „As vrea sa va descurajez sa mai incercati sa obtineti declaratii pe aceasta tema“, a spus seful PSD, adaugând ca exceptat este doar Nastase, care poate raspunde la intrebari „doar in nume propriu“.


Tariceanu: Si la Camera?


Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a profitat de autosuspendarea lui Adrian Nastase pentru a merge mai departe si a-i cere acestuia sa plece si de la sefia Camerei Deputatilor. „PNL ii cere public lui Adrian Nastase sa-si asume raspunderea in acest scandal politic si ar fi normal sa se retraga de la conducerea Camerei Deputatilor, pentru a nu afecta imaginea Parlamentului“, a spus Tariceanu, revenind astfel cu o doleanta mai veche a puterii, dar esuata dupa ce unele prevederi din Regulamentele Camerelor au fost respinse de Curtea Constitutionala.


La rândul sau, copresedintele Aliantei PNL-PD, Emil Boc, l-a atacat pe Nastase, spunând ca acesta se afla „intr-o incompatibilitate morala in raport cu sustinerile si identitatea social-democrata a PSD“. El a spus ca si suspendarea lui Nastase din fruntea Camerei Deputatilor este o problema pe care tot PSD ar trebui sa o rezolve. „Este de competenta PSD sa-si faca analizele cu privire la persoanele care detin functii publice dincolo de cele detinute in partid“, a adaugat Emil Boc.


Ne distrugem singuri


Desi Nastase a acceptat sa se autosuspende, el le-a prezentat colegilor sai din Biroul Permanent doua documente care arata ca de fapt ar fi fost mai bine sa nu faca acest lucru.


Primul este intitulat „Strategia de combatere a PSD“ si poarta semnatura analistului politic Vladimir Pasti. Potrivit documentului, PSD este prea puternic, prea bine organizat si are un nucleu electoral mai mare decât oricare alt partid pentru a putea fi distrus sau diminuat semnificativ din exterior. „Singura sansa este sa o faca singur“, sustine Pasti.


„Orice lider, activist sau membru al PSD, care nu intelege acest proces, este sortit sa contribuie la marginalizarea, daca nu la desfiintarea PSD, valorificând proverbul care spune ca «padurea nu arde decât din cauza propriilor copaci»“, conchide analistul. De asemenea, Nastase le-a adresat colegilor sai si o scrisoare, in care, in principal, le reproseaza ca nu i-au luat apararea, asa cum a facut el pentru unii dintre ei. „Ne promitem lucruri de care apoi nu mai tinem seama, credem orice rautate care ne este spusa si suntem gata sa acceptam orice idee de complot, ne sacrificam colegii in speranta ca vom scapa noi sau ca vom urca mai sus. Si apoi, pe rând, fiecare dintre noi cade prada acestui joc pe care l-am perpetuat. Si nici macar nu putem sa ne plângem, fiindca suntem egal vinovati“, a spus Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII