6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosare multe, magistrati putini

Dosare multe, magistrati putini

Unii judecatori doljeni sunt nevoiti sa solutioneze aproape 2.000 de dosare pe an, in timp ce un judecator din SUA solutioneaza aproximativ 50 de dosare intr-un an, iar magistratii din Germania ajung la cel mult 100 de cauze fiecare. De aceeasi incarcatura mare de dosare se plâng si procurorii doljeni.


Numarul mic de magistrati si volumul mare de cauze aflate in cercetarea procurorilor sau pe rolul unei instante isi pun amprenta asupra actului de justitie si calitatea devine adeseori indoielnica. Deficitul de judecatori si procurori se resimte si la nivelul instantelor si Parchetelor doljene.


CSM decide


Magistratii craioveni de la Curtea de Apel Craiova au avut pe masa de lucru, in anul care abia s-a incheiat, 22.711 dosare. Munca este efectuata cu numai 67 de judecatori, desi in organigrama figureaza 78 de magistrati. Acestia solutioneaza anual câteva sute de dosare. Facând o medie, rezulta ca in anul 2005 un judecator de Curte a luat decizii in 338 de cauze, ceea ce inseamna ca din cele peste 22.000 aflate pe rol au fost solutionate pâna la finele anului 20.478. Unele sectii isi mai „usureza“ munca prin suspendarea cauzelor, dar aceasta bineinteles in limitele legii. Singura sectie care nu „beneficiaza“ de acest subterfugiu este Sectia penala, unde suspendarea dosarelor nu este posibila. „Nu putem sa ne pronuntam noi daca este un volum prea mare de munca sau nu, atâta timp cât in lege nu se prevede o anumita norma. Cert este ca la nivelul Curtii de Apel Craiova exista un deficit de magistrati. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), impreuna cu experti straini, a facut recent o evaluare cu privire la numarul de cauze raportat la numarul de judecatori. In functie de aceasta evaluare se va stabili care instanta are schema de personal incompleta si care supradimensionata. Dupa care CSM are puterea de a echilibra numarul de judecatori la fiecare instanta“, a declarat Aurel Ilie, purtator de cuvânt al Curtii de Apel Craiova.


Doua mii de dosare pe cap de judecator


Cel mai mare volum de munca il au, de departe, judecatorii de la Judecatoria Craiova, unde au fost rulate intr-un singur an 72.981 de dosare, iar un judecator a ajuns sa solutioneze si peste 600 de cauze intr-un an. Numarul judecatorilor de la instanta de fond craioveana este 44, dintre care 43 intra efectiv in sedintele de judecata. „Presedintele instantei de judecata a cerut CSM ca postul vacant sa fie transformat intr-o functie de conducere, respectiv presedinte de sectie. Numarul judecatorilor este insuficient daca ar fi sa ne raportam la volumul de munca si sa facem o comparatie cu munca magistratilor din alte tari. Spre exemplu, am fost la o specializare in SUA si am inteles ca acolo un judecator solutioneaza un dosar pe saptamâna, incomparabil cu ce se intâmpla la noi“, a precizat Carmina Mitru, purtator de cuvânt al Judecatoriei Craiova.


Nici la Tribunalul Dolj numarul de judecatori nu este suficient. In anul 2005, pe rolul respectivei instante au fost inregistrate 31 de mii de dosare. Toate s-au aflat pe masa de lucru a celor 58 de judecatori, câti are instanta. Reprezentantii acesteia spun ca un judecator intra anual, in medie, in 125 de sedinte. Magistratul de tribunal solutioneaza anual intre 800 si 2.000 de dosare.


Concluzia este ca aceasta discrepanta intre volumul de munca si numarul de judecatori poate fi stopata numai de CSM.


Peste 500 de dosare de procuror


Procurorii doljeni se plâng si ei de numarul prea mare al dosarelor pe care le instrumenteaza, in conditiile in care ei sunt din ce in ce mai putini ca numar. Cea mai grava situatie in acest sens se intâlneste la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova. „Anul trecut, volumul mediu de cauze solutionate pe supraveghere si la urmarire proprie a fost de aproape 550 de dosare pentru fiecare procuror. Incarcatura de dosare pe procuror este foarte mare. Pot sa spun ca, desi n-au trecut decât câteva zile din acest an, am colegi care au deja 60-70 de dosare in fiset“, a mentionat procurorul Crenguta Lionte, purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova.


La Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj, schema este completa, dar insuficienta, comparativ cu numarul de dosare instrumentate. In cursul anului trecut, au fost instrumentate aproximativ 9.000 de dosare penale, lucrari si plângeri de solutionat. Cea mai grava situatie se intâlneste la Sectia de Urmarire Penala unde, in cazurile in care ancheta o face procurorul – este vorba de fapte de mare gravitate, cum ar fi crimele – fiecare magistrat are parte de peste 100 de dosare pe an, in conditiile in care, in Germania, spre exemplu, un procuror are la ancheta proprie maximum 20 de dosare penale pe an.


O singura solutie


„La noi, schema este aproape completa. Din 20 de posturi de procurori avem ocupate 19. Totusi, schema ar trebui marita, deoarece numarul cauzelor deduse cercetarii e mult prea mare, iar acestea sunt din ce in ce mai complexe. Nu in ultimul rând, competentele procurorului s-au extins, in sensul ca intra in atributiile lui si confirmarea urmaririi penale, si supravegherea cauzelor aflate in cercetare la politie. In plus, eu cred ca magistratul ar trebui sa aiba si timp pentru un studiu efectiv asupra problemelor de drept pe care le ridica anumite cazuri“, a declarat procurorul Cristina Fota Barbulescu, sefa Sectiei Judiciare din cadrul Parchetului Tribunalului Dolj.


Nici la Parchetul Curtii de Apel Craiova situatia nu este mai buna. „In 2005, au fost solutionate la noi 374 de dosare, dintre care 359 la urmarirea penala proprie. Acest volum impresionant de cauze a fost instrumentat in conditiile in care, in cea mai mare parte a anului, Sectia de Urmarire Penala a functionat doar cu doi procurori de executie si doi cu functie de conducere. Cu toate acestea, putem spune ca nu avem in evidente decât o singura cauza mai veche de un an“, a mentionat magistratul Elisabeta Dragut, procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova.


Solutia pentru iesirea din aceasta supraincarcare cu dosare este, in opinia procurorilor, una singura: un numar mai mare de procurori. Cum la ultimele examene de admitere in magistratura nu s-au ocupat decât câteva posturi la nivelul intregii tari, situatia nu pare sa aiba rezolvare prea curând.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU