Luare de mita si trafic de influenta la Biroul pentru Straini Dolj

Autori
Etichete , ,


Agentul de politie Mihai Veca, din cadrul Biroului pentru Straini Dolj, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj, pentru luare de mita si trafic de influenta.

Agentul principal Mihai Veca, de 28 de ani, din Craiova, a absolvit scoala de subofiteri de politie in 1997, fiind repartizat la Serviciul de Pasapoarte, Straini si Probleme de Migrari Dolj, din cadrul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei. Din aprilie 2004, Biroul pentru Straini Dolj a devenit autonom, subordonându-se direct Autoritatii Nationale pentru Straini. Veca si-a pastrat insa relatiile amicale cu fostii colegi, in baza acestor relatii uzând de multe ori de bunavointa lor pentru rezolvarea unor interese mai mult sau mai putin profesionale.

„Diferenta e pentru seful meu, te ajuta el“

Pe 15 noiembrie 2005, Iuliana Ozunal s-a prezentat in fata politistilor de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Craiova, sesizând ca, in perioada aprilie-noiembrie 2005, a fost rugata de mai multe persoane sa le ajute sa obtina pasapoarte in termen foarte scurt sau sa rezolve alte probleme la Biroul Pasapoarte, totul prin intermediul lui Mihai Veca. Pentru serviciile pe care le facea, acesta din urma a pretins si primit sume cuprinse intre 50 si 300 de euro.

Iuliana Ozunal a mentionat ca sotul ei, Ahmet Ozunal, cetatean turc, avea nevoie de viza de sedere indelungata in România, pe care trebuia sa o obtina de la Biroul pentru Straini Dolj, iar pentru aceasta Veca a promis ca va face toate demersurile necesare contra unui „onorariu“ de 500 de euro. Initial, politistul ceruse doar 300 de euro, insa – asa cum se mentioneaza si in rechizitoriul procurorilor – isi majorase pretentiile datorita faptului ca Ahmet Ozunal obtinuse anterior un aviz negativ din partea Biroului pentru Straini Dolj, astfel ca „diferenta e pentru seful meu, te ajuta el“. Intrucât suma solicitata trebuia sa fie remisa in jurul datei de 20 noiembrie, politistii au organizat un flagrant, sub coordonarea unui procuror al Parchetului Tribunalului Dolj. In prealabil, s-a procedat la inregistrarea ambientala si a convorbirilor telefonice purtate de Mihai Veca.

„La usa e asta de la Anticoruptie, Manafu. Pe tine te asteapta?“

Pe 23 noiembrie, in jurul orei 11.00, Iuliana Ozunal s-a intâlnit cu Mihai Veca in biroul acestuia, situat la intrarea in sediul Politiei municipiului Craiova. Pentru a se feri de priviri indiscrete in timpul discutiilor, Veca a asezat-o pe Iuliana pe un scaun de lânga soba, in spatele unui paravan. In timp ce o asigura ca „nu o sa fie probleme“, politistul a luat de la femeie cele cinci bancnote de câte 100 de euro. Banii erau insa „aranjati“, fiind marcati cu praf galben fluorescent si având inscriptionati cu creionul fluorescent cuvântul MITA.

La un moment dat, a patruns in incapere comisarul-sef Victor Negrea, care, observându-l la usa pe comisarul Eugen Manafu din cadrul Serviciului Anticoruptie Dolj, s-a dus la Mihai Veca si i-a soptit la ureche: „La usa e asta de la Anticoruptie, Manafu. Pe tine te asteapta?“.


Dându-si seama ca i se „coace“ un flagrant, Veca a devenit foarte agitat, a incercat intâi sa-i restituie banii Iulianei Ozunal, apoi, pentru ca femeia n-a vrut sa-i primeasca, i-a aruncat in soba. In acel moment au intrat politistii de la Anticoruptie si procurorul.

Oamenii legii au reusit sa salveze din soba mai multe fragmente din bancnotele primite drept spaga. De asemenea, pe mâinile lui Veca, ba chiar si pe buzunarele de la geaca, au fost evidentiate urmele prafului fluorescent.

Trafic de influenta la Pasapoarte

In cursul urmaririi penale, Veca a recunoscut ca a primit suma de 500 de euro, sustinând insa ca a fost vorba de un imprumut.

Interceptându-i convorbirile telefonice, oamenii legii au descoperit ca Mihai Veca se ocupa si cu alte „smecherii“ oneroase. Astfel, au aflat ca solicitase si primise 50 de euro de la Florin Sfetcu, zis „Sentiment“ sau „Gonzales“, pentru a-i afla acestuia, dar si amicului sau Ilie Danut Miclescu, zis „Salvis“, seria pasaportului si daca are interdictie de a parasi tara. Aratându-se deosebit de serviabil, Veca i-a spus lui „Sentiment“ ca il poate ajuta sa obtina o reducere a interdictiei de a parasi tara de la cinci ani la trei ani. N-a mai apucat… De asemenea, anchetatorii au stabilit ca Veca l-a mai ajutat pe un anume Sorin Giurea pentru obtinerea unui pasaport, insa de la acesta n-a apucat sa-si incaseze „onorariul“.

Pentru interventiile pe lânga colegii de la Pasapoarte, procurorii si politistii de la Anticoruptie au retinut in sarcina lui Veca si savârsirea a doua infractiuni de trafic de influenta. Trimis acum in judecata in stare de arest preventiv, Mihai Veca risca pâna la 12 ani de puscarie.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. Legionarul said:

    He,he,he…Ce caz grozav! Ia sa vedem noi,cat de mult va sta ,daca va sta, politistul la inchisoare? Stim bine proverbul cu corbul. S-o vedem si p-asta…he,he,he.

  2. Securistu said:

    Ca de obicei au sacrificat un pestisor,pe cand RECHINUL,care sigur stia si tolera micile afaceri ale pestisorului…Sa nu va mirati de ce,ca stiti?

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 13 ianuarie 2006

Actualitate

» Dealul de la Crovna a invadat soseaua
» Big Brother, la Colegiul National „Carol I“
» Alunecari de teren in Caras-Severin
» Au sosit medicamentele pentru diabetici
» Premiera la Teatrul National
» Lemne pentru elevii Scolii nr. 6 din Bailesti
» RAT si Bacriz isi impart Craiova
» Demnitarii si functionarii vor avea salarii mai mari si prime
» Petrila incearca eliminarea centralelor termice poluante
» Giugea „face curat“ in prefectura
» Sosesc biletele de tratament balnear pentru pensionari
» Bani pentru un nou cimitir
» Bonurile date de taximetristi vor putea fi decontate
» Fiscul desfiinteaza magazinele duty-free

Local

» Discutii aprinse pe bugetul Baniei
» Scurte stiri
» Don Juan de Predesti
» Tocanita olteneasca de praz cu masline
» Mândra satului
» Un trecut grandios in ruina
» Carantina in trei localitati vâlcene
» Scurte stiri
» Cozile pentru banii copiilor, eliminate

Dolj

» Doljul se bate pe subventii agricole
» Autoritatile se pregatesc de ninsoare
» Imunizarea antigripala merge greu

Gorj

» IJP Gorj a propus trimiterea in judecata a doi fosti angajati ai ADRSV Oltenia
» Cinci dintre traficantii romi de persoane au fost arestati
» Ion Calinoiu, stramutat de lux cu acte in regula

Sport

» „Vor fi mari surprize in lotul pentru Cipru“
» Stiinta la doctor
» Pandurii au trecut testul stetoscopului
» „Va fi greu, dar nu vom retrograda“
» Tenismenii români, urmariti de ghinion
» Andreev si Blake, in ultimul act
» Finala intre Ancic si Nieminen
» Nae Ungureanu vrea fotbalisti craioveni
» Scurte stiri

Magazin

» La cumparaturi in Europa
» Atentie la chilipiruri!
» Google – folosit si la achizitii on line
» Shopping Festival in Dubai
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Centrul Craiovei – fara energie electrica
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul – Biroul pentru straini al judetului Dolj
» Picatura de cunoastere

Top