12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul lider al minerilor - pus sub invinuire de DNA

Fostul lider al minerilor – pus sub invinuire de DNA

Vasile Ioan Savu, ex-presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ) si, totodata, fost deputat din partea Asociatiei Macedonenilor Slavi din România in legislatura 2000-2004, a fost pus sub invinuire de procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA), fiind acuzat de trafic de influenta. Potrivit Biroului de Presa al DNA, procurorii il acuza pe Savu pentru modul in care au fost folositi banii minerilor din Valea Jiului in perioada in care a condus Liga Sindicatelor Miniere. Fostul lider al minerilor este acuzat ca ar fi transferat nejustificat aproximativ noua miliarde de lei vechi din conturile Ligii Sindicatelor din Valea Jiului, in contul Confederatiei Sindicatelor Miniere din România (CSMR). Vasile Ioan Savu declara insa ca este nevinovat, iar „cercetarea este dictata politic“. „Nu este adevarat. E un dosar politic. Am fost o singura data la DNA, dar nu mi s-a spus nimic concret“, a afirmat Savu.


In privinta unor eventuale prejudicii, de noua miliarde de lei vechi, aduse Ligii Sindicatelor Miniere, prin transferarea cotizatiilor la CSMR, Vasile Ioan Savu a declarat ca „nu au fost transferati atâtia bani, ci doar doua, trei miliarde si masinile. Poate suma este de pe timpul in care Cozma conducea CSMR, când erau mai multi bani, dar eu nu am auzit nimic in acest sens“.


In perioada in care s-a aflat in fruntea minerilor din Valea Jiului, numele lui Vasile Ioan Savu a fost legat de o serie de afaceri mai mult sau mai putin legale, toate derulate cu Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani. Astfel, liderul minerilor a fost cercetat penal de IJP Hunedoara, impreuna cu mai multi sefi din CNH, dupa ce o verificare efectuata de Corpul de Control al companiei a scos la iveala faptul ca au incasat deconturi de mii de dolari nejustificat, din deplasarile pe care le-au efectuat in strainatate, in delegatii oficiale. Vasile Ioan Savu a mai fost acuzat ca ar fi intermediat un contract de peste patru miliarde de lei ce a avut ca obiect detergentii folositi la spalatoria unitatilor miniere. Fostul presedinte al LSMVJ a negat si aceste acuzatii, declarând ca „afacerea nu ii apartine“, desi contractul s-a derulat prin firma surorii sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS