21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon baga abonament la caldura

Solomon baga abonament la caldura

Incepând din acest an, craiovenii ar putea fi obligati sa plateasca abonament la caldura. Ideea apartine primarului Antonie Solomon, insa in prezent nu se cunoaste cantitatea minima care ar trebui sa fie inclusa in contractul incheiat cu Regia de Termoficare.


Pentru a continua seria ideilor marete, primarul Antonie Solomon s-a gândit, mai nou, sa introduca abonament la distribuirea agentului termic. In opinia edilului-sef, craiovenii vor fi nevoiti sa plateasca un pret standard pentru o anumita cantitate de caldura, iar in cazul in care o vor depasi, sa scoata din buzunar mai multi bani. Dorinta primarului este abia in stadiul de idee, insa nu ii va lua mult timp sa o puna in aplicare.


Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, sustine ca introducerea abonamentului va fi realizata, cel mai probabil, in momentul in care fiecare locatar va incheia contract separat cu regia. „Nu stim cu precizie când se va concretiza aceasta idee, insa vrem sa facem un plan mai amplu. In acest mod, nu vom mai avea probleme nici cu debransarile pe scarile de bloc“, a declarat Tudorache. Pâna atunci, in aceasta luna, se va mari pretul caldurii distribuite prin centrale termice cu aproximativ 20%. „Scumpirea se datoreaza majorarii pretului la gaze si energie electrica. Noi am incercat sa stopam acest fenomen, insa nu mai este posibil“, a precizat Solomon.


„Ancheta“ la asociatie


Ideea de a introduce abonament la distribuirea agentului termic i-a venit primarului in urma cu câteva zile, când a primit o plângere de la mai multi locatari din blocul R3, scarile 1 si 2, din Calea Bucuresti. Zeci de familii erau nemultumite ca in lunile octombrie, noiembrie si decembrie nu au primit suficienta caldura. Disperati, l-au desemnat pe Ion Rujan, unul dintre sefii de scara, sa ii reprezinte in fata edilului-sef. „Am pus mâna pe telefon si l-am sunat pe primar pentru a-i relata ce se intâmpla in blocul nostru. Solomon l-a trimis pe directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, la fata locului pentru a afla care este cauza“, a spus Ion Rujan. Dupa ce angajatii regiei au facut o analiza amanuntita, locatarii au aflat ca vinovati sunt vecinii care au inchis repartitoarele pentru a nu inregistra un consum prea mare. Din aceasta cauza, circulatia caldurii prin calorifere s-a micsorat si la celelalte apartamente din bloc. „Daca am introduce abonamentul cu o cantitate minima, nu ar mai aparea probleme de acest gen. Chiar daca ar consuma mai putin, craiovenii ar trebui sa plateasca cantitatea stipulata in abonament“, a declarat Solomon.


Si-au inchis repartitoarele


Carmen Porojan este una dintre locatarele blocului R3, scara1, care a platit la factura aferenta lunilor octombrie si noiembrie suma de 93.266 de lei. Aceasta a declarat ca a fost nevoita sa inchida repartitoarele de caldura pentru a nu-si incarca facturile inca din primele luni de când a inceput frigul. „Avem datorii foarte mari si decât sa mai creasca restanta, am preferat sa stam in frig. Stiu ca vecinii nostri au avut de obiectat, insa, daca vor, sa plateasca ei ce consum“, a spus Carmen Porojan. In cele doua scari ale blocului R3, cea mai mica factura, in valoare de 30.553 de lei, a avut-o Aneta Dinca. Femeia nu a dorit insa sa comenteze de ce a decis sa inchida repartitoarele. Vazând ca sistemul functioneaza, si alti vecini au apelat la aceasta metoda, existând si facturi in valoare de 369 de mii de lei sau de 246 de mii de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII