29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePericol aviar pe Jiu si Dunare

Pericol aviar pe Jiu si Dunare

Doljul a fost trecut pe lista judetelor in care au fost dispuse masuri speciale pentru prevenirea gripei aviare. Directia de Sanatate Publica va incepe de saptamâna viitoare vaccinarea antigripala a populatiei din zonele riverane Jiului si Dunarii.


Recentele cazuri de gripa aviara inregistrate in Turcia au determinat autoritatile din România sa dispuna masuri sporite pentru protejarea populatiei.


Ultimele demersuri ale autoritatilor au vizat extinderea vaccinarii populatiei contra virusului gripei umane in judetele cu risc si activarea unor comandamente de lupta impotriva gripei aviare in localitatile din apropierea zonelor de iernat ale pasarilor migratoare. Printre judetele in care s-au luat astfel de masuri se numara si Doljul.


Doljenii ignora avertismentele


Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterniare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj, Andrei Butaru, au fost activate comandamentele antiepizootice in localitatile din vecinatatea lacurilor din Lunca Dunarii, aflate pe ruta pasarilor migratoare, si din zona râului Jiu. „S-au luat masuri de biosecuritate, prin interzicerea vânzarii pasarilor in târguri, iar populatia a fost sfatuita sa nu-si mai lase pasarile in libertate la balta. Proprietarii au fost instruiti sa anunte daca au pasari moarte, pentru a se efectua necropsia si a se stabili cauza decesului“, a spus Andrei Butaru. Mai nou, DSV Dolj a primit teste rapide pentru detectarea anticorpilor virusului gripei aviare, care vor permite identificarea pasarilor bolnave fara a mai fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor suspecte dintr-o gospodarie. „Analiza se efectueaza doar la pasarile vii si consta in prelevarea unei picaturi de sânge care in contact cu testerul da o coloratie specifica daca pasarea este purtatoare de virus“, a spus Andrei Butaru. El a mai precizat ca DSV Dolj urmareste migratia pasarilor salbatice si pâna acum nu au fost semnalate evenimente deosebite, in afara de câtiva stârci cenusii gasiti morti, care s-a stabilit ca erau infestati cu paraziti.


Butaru a spus ca, in ciuda interdictiilor, oamenii nu prea au luat in serios avertismentele: „In anumite localitati, cum ar fi Bistret, Cetate sau Calafat, populatia continua sa-si lase pasarile in libertate la Dunare si pe lacurile din preajma Dunarii“.


Inspectorii sanitari pleaca la instruire


Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj a anuntat, de asemenea, dispunerea de masuri pentru prevenirea aparitiei gripei aviare. „Continua vaccinarea impotriva virusului gripei umane, iar de saptamâna viitoare a fost anuntata suplimentarea cantitatii de vaccin antigripal pentru populatia din localitatile de pe malul Jiului si Dunarii“, a declarat dr. Bebe Martin, directorul adjunct al Departamentului de Medicina Preventiva din cadrul DSP Dolj. In cursul zilelor urmatoare o parte din inspectorii sanitari impreuna cu epidemiologi de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova vor merge la Bucuresti, la Institutul de Sanatate Publica, pentru o instruire in legatura cu modalitatile de prevenire a transmiterii gripei aviare de la pasari la om. Bebe Martin a spus insa ca nu este momentul ca populatia sa se alerteze, situatia din România fiind complet diferita de cea din Turcia, unde s-au inregistrat mai multe cazuri de gripa aviara la om: „La noi, oamenii nu traiesc cu pasarile in casa, asa cum se intâmpla la turci“.


Gripa aviara pune pe jar si Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. La sugestia ministrului educatiei, Mihail Hirdau, ISJ Dolj a trimis ieri o nota informativa tuturor scolilor din judet. Copiii sunt sfatuiti sa se spele frecvent pe mâini si sa nu puna mâna pe pasarile moarte.


Masuri la frontiera


Politistii de frontiera doljeni au luat masuri pentru preintâmpinare aparitiei gripei aviare. La punctele de trecere a frontierei, toate masinile sunt dezinfectate, iar persoanele care intra in România sunt obligate sa treaca pe un covor imbibat cu o solutie speciala pentru dezinfectarea incaltamintei. Controlul de frontiera pentru anumite marfuri se desfasoara in prezenta reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS