Acasă Actualitate Au saracit „alesii“

Au saracit „alesii“

Numai ales local sau judetean sa nu fi fost anul trecut. Averile strânse cu truda ani de-a rândul de mai-marii urbei si ai judetului nu s-au schimbat defel. Cel putin asa reiese din declaratiile de avere publicate pe site-urile de internet ale institutiilor unde acestia isi desfasoara activitatea. De la prefectul Giugea pâna la presedintele consiliului judetean, Ion Prioteasa, si primarul Solomon, toti se pare ca au avut un an mai prost decât precedentul. Cel putin pe hârtie.


2005 nu le-a priit conducatorilor judetului si orasului, acestia nereusind sa prospere asa cum au facut-o in trecut. Afacerile pe care multi dintre ei le gestioneaza chiar de pe fotoliile unde au fost instalati de votul electoratului au stagnat, semn ca anul trecut a fost dificil. Altfel nu se explica de ce nici unul dintre cei care, prin deciziile luate, influenteaza dezvoltarea economica si sociala a judetului si orasului nu si-a reactualizat declaratia de avere conform unei ordonante de urgenta a guvernului intrata in vigoare in martie 2005.


Conform OUG nr. 14, consilierii judeteni si locali, primarii, viceprimarii, prefectii, subprefectii sunt obligati sa-si reactualizeze anual declaratia de avere in cazul in care de la ultima declaratie scrisa au dobândit bunuri de natura imobiliara, precum terenuri sau case. O succinta trecere in revista a averii publicate de cei vizati demonstreaza ca nici unul dintre ei nu si-a cumparat vreun metru patrat de teren sau vreo casa si ca au intrat in noul an la fel de „saraci“ ca in 2005.


Primarul Solomon – atât de sarac, ca se plimba pe jos


De exemplu, primarul Craiovei, Antonie Solomon, stapâneste acelasi teren de 20.000 de metri patrati din Calafat cumparat in 2003. La acesta se adauga un apartament de 160 de metri in centrul Craiovei, o casa de 300 de metri patrati construita acum 11 ani si un spatiu comercial de 1.100 de metri pe care, de asemenea, l-a obtinut prin cumparare. Solomon nu a declarat ca detine vreun autoturism, preferând sa mearga cu cel pus la dispozitie de primarie.


Edilul-sef a strâns si bani de zile negre. In 2004 a vândut un magazin catre Ion Liviu cu suma de un miliard de lei si a depus in banca, in acelasi an, 800 de milioane de lei. Veniturile de 400 de milioane de lei obtinute ca primar pâna in martie 2005 ii permit sa duca un trai peste medie, la acestea adaugându-se si contributia de 320 de milioane de lei a sotiei. La 11 luni de la ultima declaratie, averea familiei Solomon pare sa fi inghetat. Scriptic, cel putin.


Viceprimarul Sorin Iordache nu a reusit sa-si cumpere nimic in 2005. Desi are in conturi 8.000 de euro si actiuni in valoare de 26 de milioane de lei la Banca Romexterra, la TMC Filiasi, TMD Filiasi, la SC Soimul SA Craiova si la SC Montranslate SRL, vicele Iordache si-a pastrat banii in punga. Anul 2005 l-a prins chiar dator catre BCR Leasing, de unde a imprumutat 5.000 de euro. Acesta mai detine un teren intravilan in Craiova de peste 500 de metri patrati si altul de 700 de metri la Perisor, pe care l-a primit mostenire (sic!), o casa de 150 de metri, un apartament pe strada A.I. Cuza, altul in Constanta si o casa la Perisor. Viceprimarul Craiovei este proprietarul unui Ford Mondeo cumparat in 2003. Din iulie 2004 pâna in mai 2005, edilul a obtinut venituri de 260 de milioane de lei, la care se adauga 350 de milioane de lei obtinute din vânzarea in 2004 a unui autoturism.


Saracii viceprimari ai Craiovei


Celalalt viceprimar al Craiovei, Gheorghe Nedelescu, a dus-o la fel de prost in anul care tocmai s-a incheiat. Proprietar al unui apartament de 100 de metri patrati, cumparat in 1993, si al unui spatiu achizitionat in 2004, Nedelescu nu si-a „permis“ sa investeasca in domeniul imobiliar din cele aproape 300 de milioane de lei obtinute ca viceprimar, ca administrator la SC Conflux Top Chic SRL, ca membru in Comisia de Acord Unic a Primariei sau de la SC Baile Govora SA. Conform declaratiei de avere, nu are conturi personale in banci si nici masina.


Unul dintre cei mai bogati consilieri locali ai municipalitatii este Rodion Camataru. Acesta detine un teren de 336 de metri patrati pe strada A.I. Cuza, altul de 1.358 de metri patrati pe strada Ecaterina Teodoroiu si unul pe strada Unirii. La acestea se adauga 2.000 de metri patrati construiti de cladiri. Camataru este proprietarul pe hârtie a doua autoturisme de lux, un Mercedes Benz, cumparat in 2004, si un Audi A4. Consilierul local mai detine un imobil pe strada Oltet, inchiriat in 2004 contra sumei de 2.029 de euro, un teren pe strada A.I. Cuza, inchiriat Bancii Românesti cu 6.000 de euro, si altul pe care l-a inchiriat firmei sale, Camataru Comtrans. Fostul jucator al Universitatii Craiova are doua conturi deschise la Banca Româneasca, unul de 50.000 de dolari si altul de 1,5 miliarde de lei. Camataru are datorii catre doua banci de aproape 160.000 de euro, pe care va trebui sa le plateasca din veniturile de consilier de 33,6 milioane de lei sau din dividendele primite de la firmele sale.


Avere conservata si la prefectura


Nici reprezentantii Prefecturii Dolj nu au achizitionat vreun teren sau cladire care sa merite a fi mentionate in declaratia de avere reactualizata. Proaspatul prefect apolitic, Nicolae Giugea, detine doar un apartament si o garsoniera, iar in timpul liber se plimba cu o Dacie amarâta. Prefectul ar putea cere guvernului o marire de salariu, intrucât veniturile de 204 milioane de lei obtinute din functia de conferentiar universitar par sa nu-i ajunga. Subprefectul Groza, la fel de apolitic ca si seful sau, detine un apartament in Slatina si o casa in Dobresti. Are datorii de aproape 150.000 de euro la banci, pe care le poate achita linistit din veniturile si dividendele de miliarde de lei pe care le primeste de la SC Grony SRL. De asemenea, in timpul liber se delecteaza la volanul unei Dacii. Proaspat intrat in clubul subprefectilor, fostul secretar general al Prefecturii Dolj, Ionel Ciobotea, este stapân peste un teren intravilan de 96 de metri patrati, detine un apartament si o casa. Ciobotea e insa plin de datorii. Acesta s-a imprumutat la patru banci cu suma de 11.900 de euro si 180 de milioane de lei, pe care va trebui sa le achite din venitul declarat de 216 milioane de lei.


Pentru a nu-i contrazice pe colegii de la primarie si prefectura, sefii din Consiliul Judetean (CJ) Dolj au decis sa-si puna banii la saltea pentru zile negre. Presedintele CJ, Ion Prioteasa, detine acelasi teren de 1.100 de metri patrati la Cârcea si locuieste in aceeasi casa cumparata pe Legea nr. 112/1996. Vicepresedintele CJ, Victor Odolbasa, proaspat alungat din PRM si din cauza averii impresionante, detine mai multe terenuri in comuna Pietrari si in Dubova, mai multe cladiri in Craiova, un autoturism Volkswagen si… o barca cu motor. Detine actiuni la Odorad SRL in valoare de 7.000 de euro si la Agromec Murgasi, in valoare de 5.000 de euro.


Dupa cum se observa din declaratiile de avere, toata agoniseala celor care conduc judetul si orasul a fost realizata inainte de a ajunge in posturile pe care le ocupa in prezent. Ordonanta data de ministrul justitiei poate fi ocolita fara mari dureri de cap. La urma urmei, nimeni nu-i obliga pe edili sa-si cumpere terenuri sau case in timpul mandatului, stiind ca in felul acesta vor fi obligati sa le declare. In cele 11 luni de când au fost depuse, declaratiile nu au suferit nici o modificare, semn ca alesii ori s-au ferit ca dracul de tamâie sa-si sporeasca averea in vazul tuturor, ori lucreaza intens la noile declaratii de avere.

Exit mobile version