8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii au sarbatorit Boboteaza

Oltenii au sarbatorit Boboteaza

Indiferent in ce colt al Olteniei s-au aflat, oamenii au sarbatorit Boboteaza in feluri diferite, dupa cum le-a dictat inima. Daca unii au fost numai la biserica, pentru a asculta slujba si a lua apa sfintita, altii s-au distrat facând baie in apele calde de la Baile Herculane. Nici traditiile nu au fost uitate, locuitorii din Calafat si Severin venind cu mic, cu mare pe malurile Dunarii, unde preotii au aruncat crucea in apa.


Mehedinti


Noaptea de joi spre vineri a fost una speciala pentru mai multi turisti veniti in statiunea Baile Herculane. Barbati si femei, tineri si tinere au ales sa isi petreaca noaptea in apa pentru a sarbatori Boboteaza. Frigul de afara nu i-a speriat pe petrecareti, care au stat pâna dimineata si au asteptat sfintirea apelor ca trupurile lor sa fie purificate si aparate de boli in anul care tocmai a inceput. „Mâine dimineata iesim din apa, caci va trebui sa mergem la slujba. Tot anul care vine vom fi sanatosi, norocosi si plini de viata. Apa sfintita ne va purifica si ne va face sa ne iubim semenii“, a declarat nea Mitica, cel care a „inviat“ traditia de Boboteaza in statiune. Peste 50 de turisti care au venit special din toate colturile tarii sa-si petreaca noaptea in aer liber au facut bai alternative cu apa rece si calda. „Mergem in Cerna, unde este rece, dupa care venim la cadite, unde temperatura depaseste 50 de grade“, a spus un turist.


Potrivit traditiei, cei care vor sa nu aiba probleme de sanatate si doresc sa fie in 2006 mai norocosi trebuie ca in noaptea de Boboteaza, dar si in seara zilei de Sfântul Ioan Botezatorul sa stea cât mai mult in apele care au fost sfintite. „Dupa ora 24.00 apa este sfânta si acest lucru ne va proteja de rele, blesteme si tot ce este rau. Doamne ajuta!“, a spus alt turist.


Dupa ivirea zorilor, acestia au plecat spre cea mai apropiata biserica sa ia parte la slujba de sfintire a apelor.


Traditii de Boboteaza


Traditia de Boboteaza din Mehedinti a facut ca si in acest an peste 2.000 de credinciosi sa fie prezenti ieri-dimineata pe malul Dunarii, pentru a lua parte la slujba de sfintire a apelor. Ceremonialul religios a avut loc in localitatea Gruia si a fost oficiat de un sobor de preoti. La eveniment au participat si autoritatile locale si judetene.


Din cei 2.000 de credinciosi, peste 50 de tineri si tinere au sarit in apele reci ale fluviului pentru a pune mâna pe crucea binecuvântata aruncata in apa de preot. Tinerii au inotat mai bine de 50 de metri pentru a lua crucea si sunt siguri ca Dumnezeu ii va proteja si nu se vor imbolnavi in acest an. Dintre toti, un mehedintean de 21 de ani a reusit sa prinda crucea.


La finalul slujbei religioase, satenii din Gruia au avut parte de un concurs de cabaline. Aproape 100 de localnici au participat cu cai si magarusi la cursa de câtiva kilometri. Ocupantii primelor trei locuri atât la saritul in apa dupa cruce, cât si la concursul de cabaline au fost rasplatiti cu premii substantiale oferite de Primaria comunei Gruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS