13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Fuge pamântul!

O parte dintre locuitorii judetului Gorj traiesc cu spaima ca in orice clipa gospodariile in care au trait o viata s-ar putea pravali peste ei, in 11 comune inregistrându-se alunecari masive de teren si inundatii.


In mai multe zone din judetul Gorj, pamânturile au inceput sa o ia la vale, punând in pericol gospodarii, drumuri, fântâni si vieti omenesti. Pâna ieri, autoritatile judetului monitorizasera situatia alunecarilor de teren in 11 comune. In prezent sunt afectate urmatoarele localitati: Albeni, Bolbosi, Godinesti, Târgu Logresti, Alimpesti, Musetesti, Turcinesti, Balesti, Slivilesti, Danciulesti si Catunele. O parte dintre gospodarii sunt grav afectate, iar altele sunt foarte aproape de alunecarile de teren si risca sa fie distruse de pamânturile care se pravalesc. Mai multe drumuri judetene si comunale au fost afectate, iar circulatia a fost partial sau total blocata. Apele pâraielor si ale râurilor au sapat adânc in maluri, punând in pericol mai multe poduri si podete. Autoritatile locale si judetene se tem ca daca ploile vor continua, situatia va scapa de sub control si alte alunecari de teren mai vechi se vor reactiva, crescând in acest fel numarul localitatilor cu probleme.


Alunecari reactivate…


In comuna Albeni, alunecarile de teren pun in pericol mai multe gospodarii, precum si Scoala primara din satul Prunesti. Cu fiecare zi alunecarea de teren se accentueaza, iar acest lucru se poate vedea in crapaturile din peretii caselor. Satenii stiu ca nimeni si nimic nu le mai poate salva munca de o viata, iar o parte dintre acestia au incercat, fara succes insa, sa isi asigure casele. Viceprimarul din Albeni, Mihai Bocseru, a declarat ca patru dintre gospodariile din Prunesti sunt mai grav afectate, iar doua se afla in situatia de a fi evacuate. De asemenea, Drumul Comunal 27 risca sa fie blocat din cauza alunecarilor de teren, fiind posibila si o revarsare a pârâului Hârnea.


Jale la Prunesti


Una dintre cele mai afectate gospodarii de la Prunesti este cea a familiei Ciuperca. Casa acestora a inceput sa o ia la vale, iar prin crapaturile din pereti pot fi introduse degetele. Satenii au incercat sa isi construiasca alta camera lânga casa veche, insa au abandonat constructia când au vazut ca pamântul le fuge de sub picioare. Familia Buica se afla intr-o situatie asemanatoare si a incercat sa isi asigure locuinta, insa nici o societate de profil nu a dorit sa se implice intr-un astfel de proiect. Nici autoritatile judetului nu au propus prea multe solutii pentru mutarea din zona a gospodariilor afectate.


A cazut tencuiala pe copil


Fiul familiei Ciorobea a scapat teafar miercuri seara, dupa ce o portiune din tencuiala de pe un perete s-a desprins si a cazut peste el. Micutul, care inca nu a trecut de clasa a II-a, a auzit tencuiala pocnind, dar nu s-a gândit ca o parte din perete o sa pice peste el. „A cazut peretele pe copil si bine ca a iesit fara zgârieturi de sub tencuiala. Am si plâns. Barbatul il am bolnav si daca se rupe casa asta o sa ramânem pe câmp“, a spus Ioana Ciorobea, de 44 de ani, mama copilului.


Apele fac ravagii


In comuna Bolbosi au fost inundate doua gospodarii, apa formând in centrul localitatii o balta de aproximativ 200 de metri patrati, cu o adâncime de aproximativ o jumatate de metru, dupa cum a spus primarul Dumitru Mituica. In comuna Târgu Logresti, pe DJ 657, la kilometrul 0+300, in dreptul podului peste râul Amaradia, se inregistreaza o surpare de mal. Aceasta ar putea bloca accesul pe pod, spre comuna Bustuchin. La Alimpesti, drumul judetean ce leaga comuna de localitatea vâlceana Alunu, a fost afectat pe o portiune de 200 de metri, circulatia fiind ingreunata. De asemenea, in satul Corsar a avut loc o alunecare de teren pe o lungime de 100 de metri, in apropierea locuintei familiei Neamtu. In plus, pe podul de la Ciupercenii de Oltet se circula pe un singur fir. In comuna Balesti, pe raza localitatii Rasova, ploile au reactivat o alunecare de teren mai veche ce pune in pericol drumul comunal. In localitatea Tamasesti au fost inundate zece gospodarii, iar la Cornesti o gospodarie.


La Godinesti, in conditiile in care ploile vor continua, alunecarile de teren vor bloca traficul pe DC 121, putând fi distruse reteaua electrica si cea de gaze, ce trec prin zona. De asemenea, DJ 664 A, care trece prin satul Rugi, comuna Turcinesti, a fost afectat de alunecarea terenurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS