8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStimulentul banesc invrajbeste judecatorii

Stimulentul banesc invrajbeste judecatorii

Judecatorii craioveni cu trei ani vechime in magistratura au primit stimulente banesti la sfârsitul anului 2005. Acest fapt i-a deranjat pe confratii de breasla care au ani buni de lucru in domeniu.


Hotarârea ministrului justitiei de a acorda la finele anului trecut stimulente banesti numai judecatorilor cu pâna la trei ani vechime in magistratura i-a deranjat pe judecatorii craioveni, ca de altfel pe cei din intreaga tara. Multi dintre judecatorii craioveni sunt suparati ca nu au luat nici o prima de Sarbatori. Ei s-au declarat nemultumiti si considera ca ministrul face diferenta intre judecatorii cu vechime si cei mai tineri in bransa. Au primit prime pâna si soferii angajati la instantele de judecata si contabilii. Exceptie au facut tocmai judecatorii si personalul auxiliar de specialitate – grefieri, arhivari – care au fost exceptati prin ordinul ministrului de la stimulentele banesti. La instantele craiovene nici macar femeile de serviciu nu au putut beneficia de o prima, asa cum s-a intâmplat la alte instante din tara, pentru ca acestea sunt incadrate pe postul de aprod si implicit fac parte din personalul auxiliar.


Stimulentul nu e prima


Cum era de asteptat, judecatorii cu pâna la trei ani vechime in magistratura s-au gasit numai la Judecatoria Craiova. Aici, sapte magistrati s-au incadrat in perioada de vechime si au fost stimulati cu sume banesti tocmai in preajma Sarbatorilor de iarna. „La Judecatoria Craiova au primit stimulente banesti, asa cum se prevede in Ordinul ministrului, sapte judecatori. Cu totii au trei ani vechime in magistratura, iar suma primita pentru o persoana a fost de 18 milioane de lei pentru un an efectiv lucrat, respectiv anul 2005. Au fost judecatori care au primit sume mai mici pentru ca perioada de lucru a fost mai mica din diferite motive. Nu trebuie sa se confunde aceste sume banesti cu primele pe care angajatii unei instante le pot primi conform stipulatiilor din contractul de munca“, a precizat Robert Condurat, presedintele Judecatoriei Craiova.


Sefu’ plateste, sefu’ hotaraste


La Tribunalul Dolj si la Curtea de Apel Craiova, stimulentele banesti de Sarbatori s-au lasat mult asteptate, pentru ca nu au venit nici primele. Mai mult, magistratii de la tribunal, care au cu totii peste trei ani vechime, se considera neindreptatiti si primul lor impuls a fost sa dea Ministerul Justitiei in judecata, cum de altfel au mai facut-o cu ani in urma pentru alte drepturi banesti. La Curtea de Apel Craiova, supararea nu a fost asa de mare, din câte explica purtatorul de cuvânt, judecatorul Aurel Ilie. „Intr-adevar, Ordinul ministrului justitiei ii vizeaza numai pe cei care au o vechime de trei ani in magistratura.


La Curtea de Apel Craiova nu se poate discuta de aceasta perioada de vechime. Primele, fata de celelalte venituri salariale, au un regim aparte. Ministerul Justitiei, in calitate de angajator, poate decide ce instanta beneficiaza de fonduri pentru prime, iar conducatorul instantei respective are puterea sa nominalizeze angajatii premiati in functie de diferite criterii“, a declarat Aurel Ilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS