17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârgul Romanesti, desfiintat in trei zile

Târgul Romanesti, desfiintat in trei zile

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au dat termen pâna vineri romilor din Târgul de saptamâna Romanesti care vând haine vechi sa prezinte actele de provenienta a marfii. In caz contrar, inspectorii au precizat ca târgul va fi desfiintat.


Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au interzis ieri comerciantilor din Târgul de saptamâna Romanesti comercializarea jucariilor, incaltamintei, lenjeriei intime si scoaterea de la vânzare a tuturor hainelor la mâna a doua fara acte de provenienta.


Pentru controlul organizat de OJPC, inspectorii oficiului au apelat la efective de jandarmi, dar si la sustinerea lui Dumitru Tatian, presedintele Partidei Romilor si administratorul Tirgului de saptamâna Romanesti.


„Scopul actiunii noastre a fost intemeiat. Am dorit sa verificam actele de provenienta a hainelor folosite vândute in acest târg, dar si in ce masura se respecta Hotarârea Guvernului nr. 359, in care se interzice comercializarea lenjeriei intime, a incaltamintei, a jucariilor pentru copii cu vârsta mai mica de trei ani. Am descoperit ca legea nu este respectata, existând tone de incaltaminte veche si jucarii uzate, care pot pune in pericol sanatatea copiilor. Un lucru este cert, incaltamintea veche intra ilegal in tara, vânzarea acesteia fiind strict interzisa. Nici unul dintre comercianti nu ne-a putut prezenta acte de provenienta a marfii, dar nici certificate prin care sa ateste ca aceste lucruri au suferit procese de dezinfectie si dezinsectie. Daca in termen de trei zile romii nu ne vor arata actele marfii, vom inchide Târgul Romanesti“, a declarat Gheorghe Marinescu, directorul OJPC Dolj.


Reprezentantii OJPC au dat imediat ordin ca romii sa strânga de la vânzare toata marfa pâna la verificarea actelor de provenienta.


„Dumitru Tatian, ca administrator al târgului, va fi gasit raspunzator“


Atât romii, cât si presedintele lor au reactionat violent la ordinele inspectorilor, considerând ca acestia „au avut croiala pusa pe tigani“ de au venit sa le desfiinteze târgul.


„Tiganii din târgul asta au marfa luata de pe la angrourile din Sibiu, Brasov sau Hateg, doar nu e marfa furata! Inspectorii de la Protectia Consumatorului ne-au dat termen ca la infractori, de trei zile, ca sa le aratam documentele“, a mentionat Dumitru Tatian, administratorul târgului.


La rândul lui, directorul OJPC Dolj a precizat ca in cazul in care romii nu vor putea sa prezinte actele de provenienta a marfii, Dumitru Tatian, ca administrator al târgului, va fi gasit raspunzator si va fi dat pe mâna organelor abilitate.


„Stam aici de dimineata pâna seara pe ploaie si viscol sa câstigam un ban cinstit. Nu furam si nu dam in cap la nimeni, ce au cu noi? Au terminat de controlat toate angrourile si supermarketurile, iar acum nu au loc de târgul asta? Colindam toate angrourile din tara pentru a ne cumpara marfa, iar craiovenii prefera sa cumpere de la noi decât din magazine, unde preturile stim toti cât de mari sunt“, a spus revoltat Nelu Stefan, unul dintre vânzatorii din târg.


Nepasatori fata de prezenta jandarmilor, dar si a camerelor de luat vederi ale ziaristilor, romii au incercat sa-l mituiasca pe directorul OJPC Dolj, ca sa nu ia in seama neregulile din târg: „Ia de-aci o caciula de blana si lasa-ne-n pace!“, i-a strigat unul mai indraznet. Gestul i-a amuzat pe inspectori, care i-au spus sa prezinte mai bine actele la control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU