14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdjunctul Afacerilor Interne, pe mâna cu politistii corupti

Adjunctul Afacerilor Interne, pe mâna cu politistii corupti

Directorul adjunct al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, comisar-sef Remus Span, a fost eliberat ieri din functie pentru activitati incompatibile cu functia detinuta.


Eliberarea comisarului-sef Remus Span a fost solicitata in urma unor informatii furnizate ministrului de resort de catre serviciile secrete cu privire la existenta „unor date care probeaza faptul ca directorul adjunct al DGA a intervenit pe lânga mai multi procurori in favoarea unor politisti cercetati pentru comiterea unor infractiuni“. „Aceste informatii, care fac obiectul unei anchete a Departamentului National Anticoruptie, nu pot fi date publicitatii inainte de incheierea cercetarilor“, se mai arata in comunicat.


Blaga taie in carne vie


Cu alte cuvinte, Remus Span a dispus strângerea probelor incriminatorii pentru politistii anchetati, a sesizat Parchetul in privinta acestora, dupa care, folosindu-se de relatiile pe care le avea in rândul procurorilor anticoruptie, având in vedere ca a ocupat functia de sef al Departamentului Politiei Judiciare din cadrul PNA, a intervenit pe lânga acestia pentru a-i favoriza pe politistii probabil corupti.


Toate eforturile noastre de a afla detalii legate de numarul si functiile politistilor pentru care a intervenit Remus Span au fost sortite esecului.


Contactat telefonic, purtatorul de cuvânt al DNA, Livia Saplacan, a refuzat sa comenteze, afirmând ca „nu se pot da publicitatii nici un fel de informatii legate de existenta acestui dosar“.


Precizând ca „personalul DGA trebuie sa se afle deasupra oricaror suspiciuni“, ministrul Vasile Blaga a apreciat ca acuzatiile care planeaza asupra comisarului-sef Remus Span „intra in contradictie cu misiunea care a fost incredintata Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor, structura care trebuie sa se bucure de credibilitate atât in interiorul ministerului, cât si in fata opiniei publice“.


Verificari de mântuiala


Ministerul Administratiei si Internelor sustine ca numirea lui Remus Span in functia de director adjunct al DGA s-a facut „in urma unor verificari amanuntite, procedura care a fost aplicata intregului personal al Directiei, in cadrul procesului de selectie“. „Aceste verificari nu au fost de natura sa atraga atentia asupra unor aspecte care sa nu il recomande pentru functia ce i-a fost incredintata“, mai noteaza comunicatul, informându-ne ca fostul director adjunct al DGA „va fi trecut pe o functie de executie in cadrul altei structuri a ministerului“. Asa cum am mai scris, pentru a fi primiti in DGA, candidatii au fost verificati de DGIPI, Corpul de Control al ministrului, Parchetul National Anticoruptie, Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Român de Informatii. Ulterior, au fost testati psihologic, medical, ultima faza fiind participarea la interviu/examen. Având in vedere cele scrise mai jos, nu stim cât de bine s-au facut verificarile.


Legaturi cu teroristii si taxe la traficantii de masini?


Numele lui Span mai este legat si de cel al cetateanului arab Hadi Jaradat care a patronat Facultatea „Bogdan Voda“ din Cluj-Napoca. Hadi Jaradat a fost condamnat in 1993 pentru fals intelectual.


Hadi Jaradat poarta acest nume din anul 1995, când s-a eliberat. Inainte, acesta se numea Abdel Mohamed Hadi Rahman. Unele surse din serviciile secrete il asociaza pe Jaradat unui anume Khaled Matar, cautat de FBI pentru presupusa implicare in atentatele din 11 septembrie 2001.


Span a activat pe rând la Politia rutiera Maramures si la unitatile 0962 din Maramures si Satu Mare. In fosta „Doi si-un sfert“, la filiala judeteana, Span a ocupat cea mai inalta functie de conducere.


La acea vreme a avut un dosar in care a fost anchetat de Parchetul General. Dosarul continea in principal unele inregistrari audio cu lideri ai lumii interlope din Satu Mare, care vorbeau intre ei despre taxele pe care Span le-ar fi pretins pentru a nu le deranja afacerile. Un traficant de masini sustine in discutii ca trebuie platita „taxa de tacere“ la doi si-un sfert, fara a mentiona exact suma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS