13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReturnare de TVA de 32 de miliarde de lei

Returnare de TVA de 32 de miliarde de lei

Banii obtinuti ilegal de la Finantele doljene au fost spalati prin mai multe firme si conturi, pentru a li se pierde urma. Din reteaua care a facut posibila obtinerea restituirii de TVA nu lipsesc nume celebre, precum Fulguta, Tino Dumitrascu (juristul fratilor Mihailescu) sau Ion Marin, patronul firmei vâlcene RARORA.


Sotii Ion si Naziana Slotea, impreuna cu contabila lor, Daciana Georgeta Brainas, au fost arestati preventiv joi, pentru o perioada de 20 de zile, in baza unor mandate emise de Tribunalul Dolj. Cei trei sunt considerati coordonatorii unei retele care a pus la cale si obtinut o restituire ilegala de TVA de peste 32 de miliarde lei de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, folosindu-se de un lant de cinci firme din Craiova: SC MIRIAM SRL, SC BOTAFOGO SRL, SC TEMI INTERNATIONAL SRL, SC HACIENDA SRL, SC COINGRA SRL.


Dosarul, in care cei trei sunt cercetati pentru asociere in vederea savârsirii de infractiuni, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, plus alte infractiuni colaterale de fals, se afla in continuare in cercetarea procurorilor de la Biroul Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si a politistilor de la Brigada de Combaterea a Crimei Organizate (BCCO) Craiova.


Casa scumpita de… 190 de ori


Pe 17 iulie 2001, craioveanca Izlazeanca Ionescu (mama lui Stelica Dragavei) i-a vândut lui Marian Nitoiu o casa, contra sumei de 500.000.000 de lei. Nitoiu l-a imputernicit pe Ion Slotea sa vânda mai departe casa, iar acesta o vinde, pe 28 februarie 2002, chiar firmei lui – SC BOTAFOGO SRL – contra sumei enorme de… 79.860.000.000 de lei.


Pentru ca nu putea sa figureze atât la vânzator, cât si la cumparator, Slotea il imputernicise sa semneze contractul, din partea firmei lui, pe Tinel (Tino) Dumitrascu, juristul cunoscutilor frati Mihailescu, oameni de afaceri din Craiova. Sase luni mai târziu, pe 30 august 2002, BOTAFOGO, firma lui Ion Slotea, vinde casa catre SC TEMI INTERNATIONAL, firma Nazianei Slotea. Pretul tranzactiei: 95.033.400.000 de lei.


Profit pentru Fulguta: 4.200%


O a doua latura a afacerii derulate prin firma Nazianei Slotea vizeaza doua terenuri din comuna doljeana Pielesti. Cele doua terenuri agricole au fost cumparate pe 6 iunie 2002 de Filoti Ilie Silvian, zis Fulguta, de la proprietarii lor din Pielesti, contra sumei de 505.000.000 de lei. Pe 28 februarie 2002, in aceeasi zi in care firma BOTAFOGO cumpara casa de la Slotea, aceeasi firma cumpara si terenurile de la Fulguta. Pretul, din nou umflat peste masura: 21.232.692.000 de lei. Pe 30 august 2002, in aceeasi zi in care TEMI INTERNATIONAL, firma Nazianei Slotea, cumpara casa de la societatea sotului, cumpara si cele doua terenuri, la pretul de 33.459.400.000 de lei.


Pentru tranzactia totala, care depaseste 128 de miliarde de lei, TEMI INTERNATIONAL solicita, prin Naziana Slotea, o rambursare de TVA de 20,5 miliarde de lei. Dupa o verificare de mântuiala, DGFP Dolj acorda rambursarea ilegala de TVA, virând banii pe 23 si 30 octombrie 2002 in contul firmei TEMI INTERNATIONAL.


Spalare de bani


„Dupa obtinerea acestei sume, incepe o veritabila spalare de bani prin mai multe firme si conturi, pentru a li se pierde urma“, a precizat comisarul-sef Gheorghe Bica, seful BCCO Craiova. Naziana Slotea isi deschide un cont si vireaza din contul firmei in contul sau personal suma de 7,185 miliarde de lei.


Societatea BOTAFOGO a lui Ion Slotea isi deschide alt cont, in care primeste 11 miliarde de la firma Nazianei, bani pe care ii imprastie, pentru a li se pierde urma. Printre beneficiari se numara si Ion Slotea, care e „premiat“ de firma proprie cu 4,5 miliarde de lei. Firma beneficiara a returnarii de TVA – SC TEMI INTERNATIONAL – isi deschide alte doua conturi la BCR si BANCPOST, in care i se intorc de la BOTAFOGO 2,9, respectiv 2,5 miliarde de lei, bani pe care ii vireaza in conturile personale Nazianei Slotea.


Ulterior, BOTAFOGO isi deschide al doilea cont la BANCPOST, trimitându-si dintr-un cont in altul 1,6 miliarde de lei. Acesti bani sunt virati lui Ion Slotea in doua conturi, de unde ii ridica in numerar.


Intre timp, de la TEMI INTERNATIONAL este virata suma de doua miliarde catre SC ARGUS FULL SRL (dupa nume, a cui sa fie oare?), plus 1,996 miliarde catre SC RARORA SRL a vâlceanului Ion Marin, desi intre TEMI INTERNATIONAL si cele doua firme nu exista nici o relatie contractuala.


„Tun“ cu teava de 25 de miliarde


„Pentru ca nu le-au ajuns cele 20 de miliarde luate la prima returnare de TVA, membrii acestei bande au pus la cale obtinerea unei noi returnari ilegale“, a mentionat comisarul-sef Gheorghe Bica. Totul a inceput cu achizitionarea de catre Ion Slotea a unui teren detinut de Viorel Florea in comuna Pielesti. Tranzactia s-a efectuat contra sumei de 100 de milioane de lei pe 29 noiembrie 2002. In aceeasi zi, sotii Slotea infiinteaza, direct sau prin interpusi, cinci firme, prin care sa-si deruleze tranzactiile dubioase. Noua zile mai târziu, pe 6 decembrie 2002, acelasi teren este vândut cu… 30 de miliarde catre SC HACIENDA SRL (firma infiintata pe 29 noiembrie 2002). Dupa alte 12 zile, terenul este vândut catre SC MIRIAM SRL a Nazianei Slotea, dar cu 38,080 miliarde de lei. In paralel este pusa la punct o alta afacere. Ion Slotea vinde, prin firma sa SC COINGRA SRL, catre firma sotiei lui, SC MIRIAM, o cantitate imensa de tevi metalice, in suma de peste 25 de miliarde (25.178.559.618 de lei). Teava exista insa doar in acte.


In urma celor doua tranzactii, SC MIRIAM SRL a solicitat o restituire de TVA de circa 12 miliarde de lei, pe care DGFP i-a si aprobat-o, virându-i banii in doua transe: in decembrie 2002 si martie 2003. Banii au fost din nou spalati prin mai multe conturi si firme.


Sunt asteptate noi arestari


Comisarul-sef Gheorghe Bica, seful BCCO Craiova, a mentionat ca vor fi operate in curând noi arestari in acest caz, ancheta axându-se in continuare inclusiv pe participatia unor experti si a unor functionari publici de la DGFP Dolj. „O fapta atât de grava, cum ar fi obtinerea unor restituiri ilegale de TVA, nu se putea comite fara implicarea in schema infractionala a unor experti sau functionari publici din cadrul Finantelor. Cercetarile noastre in acest sens vizeaza participatia a circa zece persoane din aceste domenii“, a precizat seful BCCO Craiova.


Interesant este ca firmele utilizate pentru obtinerea returnarilor de TVA si spalarea banilor au disparut imediat dupa ce banii au ajuns la destinatari. Unele au intrat in faliment, altele si-au suspendat activitatea, iar altele au fost vândute si si-au schimbat denumirea. Spre exemplu, firma SC BOTAFOGO, ale carei active ajungeau, conform documentelor contabile, la 138 de miliarde de lei, a fost vânduta de Ion Slotea cu… 2.000.000 de lei.


Dupa obtinerea returnarilor de TVA, sotii Slotea au plecat putin la plimbare prin strainatate. Au ajuns prin Paraguay si Brazilia, insa li s-a facut dor de casa. S-au intors, iar acum regreta, pentru ca sunt nevoiti sa suporte socul trecerii de la splendorile Americii de Sud la tristetea arestului politiei doljene. Si au sanse sa ramâna urmatoarele doua decenii in spatele gratiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU