12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal la Complexul Energetic Turceni

Scandal la Complexul Energetic Turceni

Fostul sef al Corpului de Control din cadrul Complexului Energetic Turceni, Ion Raut, ii cere ministrului economiei si comertului, Codrut Seres, sa il demita pe directorul general Eugen Simionescu, pe care il acuza de incompetenta. Raut si-a pierdut functia dupa ce serviciul condus de el a fost desfiintat la mijlocul lunii trecute, prin hotarârea Consiliului de Administratie.


Ion Raut sustine ca secretarul de stat al MEC, Ionel Mantog, si directorul general Simionescu au desfiintat abuziv Corpul de Control, pentru ca ar fi fost deranjati de dosarele finalizate de acesta si care sunt acum cercetate de politie. Mantog neaga acuzatia, spunând ca noua legislatie impune reorganizarea activitatii de control si audit: „Vom lua masura reorganizarii la toate companiile din subordinea MEC, pe masura ce se vor tine consiliile de administratie“.


De la birou, trimis in cariera


In locul Corpului de Control a luat fiinta un Birou financiar de gestiune. Ion Raut spune ca a fost schimbat din functie si trimis sa lucreze in cariera pentru ca a deranjat prin controalele efectuate de el. Potrivit acestuia, conflictul dintre el si conducerea Complexului Energetic Turceni a inceput in urma unui control efectuat, in luna septembrie, din ordinul ministrului economiei si comertului, la care a ajuns o sesizare anonima: „Din echipa de control a ministerului am facut parte si eu. Am facut verificarile de rigoare si a rezultat un material defavorabil echipei de conducere de la Turceni, dar care prezinta o realitate“.


Cu privire la aceste aspecte, Mantog a replicat cu doua intrebari: „In baza carei legislatii se fac controale pornind de la sesizari anonime? De când este domnul Raut subordonatul ministrului Seres? Acesta era subordonatul directorului Simionescu si trebuia sa respecte dispozitiile acestuia, nu ale ministrului“.


Nicolae Simionescu nu a dorit sa faca prea multe comentarii, spunând doar ca Raut nu a fost pastrat in noua structura organizatorica pentru ca nu mai era nevoie de el acolo.


Unii sunt disponibilizati, altii angajati


Potrivit lui Raut, o neregula depistata in urma controlului a fost ca angajarile facute au fost incorecte. Dupa ce unitatea a trecut printr-un program de restructurare si 130 de oameni au fost dati afara, s-au creat ulterior peste 30 de posturi. „Materialul a ajuns la ministrul Seres, care l-a semnat, si de aici toata explozia aceasta care s-a terminat cu destituirea mea“, a mai precizat Raut. Acesta este din nou contrazis de Ionel Mantog, care sustine ca nu s-a facut nici o angajare, toate cele 30 de persoane fiind detasate in interes de serviciu de la alte companii de profil.


Raut, trimis din nou la scoala


O bila neagra data actualei conduceri a CE Turceni de catre Ion Raut este faptul ca, in primele trei luni din acest an, când unitatea era condusa de un alt director, profitul brut realizat a fost de 448 de miliarde de lei, iar in urmatoarele trei luni, perioada in care in fruntea Complexului Energetic s-a aflat Nicolae Simionescu, profitul a fost de numai 116 miliarde de lei.


Ionel Mantog, care este si membru al Consiliului de Administratie al CE Turceni, a replicat si de aceasta data: „Cifrele prezentate nu sunt nici reale, nici relevante. Daca a spus asa, eu l-as trimite inapoi la scoala, in clasa a IV-a“.


Presiuni pentru schimbarea raportului de control


Fostul sef al Corpului de Control spune ca s-au facut presiuni la adresa sa pentru ca actul de control sa fie modificat:


„In viata mea nu am semnat doua acte cu prevederi diferite. Constatarile sunt cele pe care le-am facut, dar, in schimb, s-a presat atât de mult asupra colegilor din Corpul de Control de la Bucuresti incât mici modificari s-au facut si s-a incercat din nou patrunderea la ministrul Seres ca sa semneze o asemenea potlogarie“. Raut ii cere ministrului Seres sa mandateze AGA pentru revocarea Consiliului de Administratie de la CE Turceni.


Antecedente


Ion Raut a fost seful Corpului de Control al CE Turceni timp de un an si jumatate, perioada in care a trimis mai multe rapoarte de control organelor de ancheta. Unul este cel privind stramutatii de lux Ceusescu si Dadalau, trimisi in judecata pentru construirea unor vile mult mai mari decât aveau dreptul, iar un alt dosar se refera la sustragerea unei cantitati de câteva sute de tone de motorina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS