6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParintii si profesorii s-au saturat de greva

Parintii si profesorii s-au saturat de greva

O parte a dascalilor doljeni si-au reluat activitatea didactica de mai bine de o saptamâna. Profesorii au renuntat la sirul protestelor, implicit si la greva generala, si au declarat prioritara educatia elevilor. In opinia lor, aceasta era cea mai buna solutie atât pentru copii, cât si pentru ei.


Peste 41 de scoli din judetul Dolj si-au reluat de o saptamâna activitatea, renuntând la greva generala. Printre acestea, se numara si Scoala cu clasele I-VIII din Amarastii de Sus, Liceul Teoretic „Amarastii de Jos“, Scoala cu clasele I-X Daneti, plus celelalte unitati scolare din Ghizdavesti, Soreni, Marotinu de Sus, Marotinu de Jos care apartin de Scoala cu clasele I-X din Celaru. Cadrele didactice s-au intors astfel la catedra, acolo unde le este locul si unde se simt cel mai bine. Si in ciuda „urechelilor“ si a criticilor pe care le-au primit de la reprezentantii sindicatelor judetene, profesorii au ales ce este mai bine pentru copii. Este si cazul profesorului de matematica Ilie Tita, care dupa 41 de ani de vechime la catedra de matematica de la Scoala cu clasele I-X din Celaru, spune ca in mijlocul elevilor se simte cel mai bine. „Datorita lor am muncit 41 de ani in sistem. Imi place mult sa lucrez cu copiii. Dar nu pot sa spun ca sunt de acord cu jongleriile guvernului. Asta e! Stiu ca multi ma vor injura ca nu am stat mult timp in greva, dar mai bine sa ma injure acum si nu atunci când elevii nu vor lua, la vara, Testele Nationale“. De asemenea, profesorul ne-a vorbit despre faptul ca reprosul parintilor fata de greva profesorilor se simte inca de la primele cuvinte: „Domnilor, dar copiii nostri când mai invata carte???“.


De sarbatori, o sa sarbatorim!


Inceputul celei de-a doua saptamâni de greva din invatamânt, luni, 14 noiembrie, i-a adus pe dascalii din scolile amintite la cursuri. Constienti de faptul ca de pe urma acestui conflict de munca nu vor obtine nimic de la guvern, ba, mai mult, dupa o saptamâna de „vacanta nevoita“ dascalii s-au ales cu o diminuare a salariului de 1/3 din salariul de baza, ei s-au declarat satui de minciunile guvernantilor. Drept urmare, Alexandru Tomescu, profesor de matematica de la Scoala Celaru, a spus: „Guvernului nu-i pasa de problemele copiilor si ale noastre. Pentru binele copiilor, dar si pentru al nostru am ales sa revenim la ore. Toti vrem salarii mai mari, dar chiar nu se poate. Ce va face o familie de profesori sau invatatori când luna viitoare, in pragul sarbatorilor, nu va avea nici aceasta bruma de salariu? Gânditi-va ca sufera doi, nu unul!“. Profesorii au raspuns cu capetele plecate: „De sarbatori, vom sarbatori!


„Imi trimit copilul sa invete carte, nu sa devina lichea“


Cei mai indignati de greva profesorilor s-au aratat parintii elevilor. Si din cele spuse de conducerea Scolii cu clasele I-X din Daneti inainte ca profesorii sa renunte la greva, parintii elevilor „au incins firul telefonului“ in incercarea de a afla când incepe scoala. Din culise, am aflat ca unii sateni „un pic mai neortodocsi“ chiar i-ar fi amenintat pe profesori. „Ba, va spânzur daca nu incepeti scoala. Imi trimit copilul sa invete carte, nu sa devina lichea. Pe ai nostri, de la tara, nu are cine sa-i mediteze, ca pe oraseni!“, ar fi spus un parinte care a refuzat sa-si dezvaluie identitatea.


Se invata carte si trei in banca!


La Scoala din Daneti, elevii s-au aratat dornici de carte. Chiar ei ne-au confirmat ca o ora pierduta se cunoaste. „Am stat si noi trei zile acasa, in greva. Dar apoi am revenit la scoala. Suntem in clasa a VIII-a si avem examen la sfârsit de an scolar“, a spus Florina Predoi de la Scoala din Amarastii de Sus. Nici colegii lor mai mari din clasele a IX-a si a XI-a nu s-au lasat mai prejos si au venit la cursuri.


Si din rândul acestora unii au mai profitat de greva chiulind de la câte o ora. Popa Daniela, eleva in clasa IX-a de la Liceul Teoretic Amarastii de Jos, a precizat: „Am facut ore mai tot timpul. Primele doua sau chiar trei zile nu am venit, dar apoi clasele s-au umplut“. Un lucru care ne-a atras atentia intr-un mod placut a fost faptul ca, intr-o clasa de a VI-a de la Scoala Daneti, elevii stateau chiar si câte trei in banca. Si, dornici de carte, ei ne-au raspuns ca nu vor sa devina analfabeti, ci oameni cu carte!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS