15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii decid azi daca inceteaza greva

Profesorii decid azi daca inceteaza greva

Guvernul le-a propus cadrelor didactice un proiect prin care se declara de acord sa aloce 5 la suta din PIB pentru invatamânt, in 2006. Dar a pus conditia ca aceasta suma sa fie folosita doar pentru a finanta proiectele din domeniul educatiei. Asa ca autoritatile vor suplimenta cu 34.498 miliarde lei bugetul actual, iar acesta va atinge 162 de miliarde de lei vechi, adica 5 la suta din PIB.


Guvernul va asigura sumele necesare invatamântului universitar si postuniversitar si se va finanta reabilitarea laboratoarelor, a scolilor si a constructiilor scolare, achizitionarea de calculatoare, dar si constructia si reabilitarea campusurilor studentesti. De asemenea, vor fi asigurate manualele, precum si dotarea scolilor cu mobilier nou, scutiri la transport pentru elevii din mediul rural si reconditionarea caminelor pentru studenti. Acesti bani vor putea fi folositi si in avans, pentru proiectele in curs de executie sau studii de fezabilitate, proiecte tehnice si de executie. Documentul mai precizeaza ca salariile vor creste cu 8%, pe 2006, in doua etape: 530.000 ROL pe luna, de la 1 ianuarie 2006 si inca 330.000 ROL pe luna, de la 1 septembrie 2006.


Sindicatele, luate in parte, refuza proiectul


Profesorii nu au agreat procedura de sâmbata, deoarece li s-au impus conditiile: „Din punctul de vedere al Federatiei noastre, nu suntem de acord cu acest proiect si vom continua greva. Termenii acordului sunt de neacceptat, iar consiliul Federatiei se va intâlni pentru a lua o decizie. Indiferent de suspendarea sau nu a grevei, noi consideram ca guvernul ne-a aruncat praf in ochi. Totusi, o decizie la nivel national va fi luata de comun acord marti, (astazi – n.r.), la intâlnirea liderilor sindicali“, a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei „Spiru Haret“. El a adaugat ca „imensa majoritate a scolilor au ramas inchise“, dar, câteva declaratii ale presedintelui Basescu si ale premierului Tariceanu au fost interpretate gresit de unii elevi. Acestia au venit la cursuri iar, in conditiile date, nu au putut fi lasati in curtile scolilor, asa ca exista unele scoli ce au functionat, vorbind strict de cele afiliate la Federatia „Spiru Haret“, a adaugat Isvoranu. O astfel de pozitie e intâlnita si la alte sindicate: „In ceea ce priveste proiectul guvernului, FSLI suntem cu totul impotriva acceptarii acestor conditii, dar, conform protocolului pe care toate cele patru confederatii sindicale l-au semnat, marti (astazi – n.r.) vom lua decizia de continuare sau incetare a grevei generale. La FSLI, nimeni nu a incetat greva, din ceea ce cunoastem la ora actuala“ a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI).


Profesorii din tara: unii da, altii ba


De fapt, propunerea guvernului nu rezolva nici o revendicare a cadrelor didactice, de aceea noi propunem respingerea acordului cu guvernul, a afirmat Nagy Gabor, liderul FSLI Covasna. Greva generala a profesorilor din judetul Covasna membri FSLI, a continuat si ieri, iar azi isi mentin protestele.


La Arad, insa, câteva scoli si-au reluat cursurile, ieri, deoarece profesorii nu vor sa piarda bani din salariu: „Este vorba doar de scoli de la sate, unde profesorii au decis sa renunte la greva pentru ca nu vor sa mai piarda bani la salariul din luna decembrie, când sunt si Sarbatorile de iarna“, a spus Dan Ienasescu, presedintele Sindicatului Democratic din Invatamânt, din Arad.


Greva profesorilor s-a incheiat in cel putin cinci scoli din judet, din localitatile Siria, Maderat, Silindia, Gurahont si Sintea Mare. Oferta guvernului e o pacaleala, o buna parte din banii promisi vor veni, de fapt, de la UE, iar guvernul va participa doar cu o cota, asa ca va oferi numai 3,8 la suta din PIB, considera Virgil Popescu, liderul sindicatului „Spiru Haret“, din Timis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU