16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatoriile ne omoara Sanatatea

Datoriile ne omoara Sanatatea

Furnizorii ameninta ca nu mai livreaza spitalelor produse medicale, daca sumele restante nu sunt achitate in totalitate. AFPM: „Guvernul amâna in mod intentionat plata datoriilor si, implicit, onorarea angajamentelor asumate prin protocolul din martie“.


Furnizorii de produse medicale sunt pe punctul de a sista livrarea de materiale sanitare catre spitalele cu datorii, pâna când sumele restante nu vor fi achitate in totalitate.


Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) a transmis ieri o scrisoare ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, in care furnizorii de produse medicale isi exprima „protestul fata de amânarea platii arieratelor inregistrate de spitale pe anii 2004 si 2005, amânare impusa de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara de la sfârsitul saptamânii trecute pentru sistemul sanitar“.


„Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale isi rezerva dreptul de a sista aprovizionarea unitatilor spitalicesti cu datorii pâna la achitarea integrala a acestora, conform cu angajamentele semnate de reprezentantii guvernului“, se arata in documentul ajuns pe masa ministrului sanatatii.


Protestul AFPM vine in urma declaratiilor facute de premierul Calin Popescu Tariceanu si de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, potrivit carora plata datoriilor spitalelor va fi efectuata numai dupa evaluarea conducerilor unitatilor spitalicesti.


Totodata, ministrul Nicolaescu a afirmat, in urma cu doua zile, ca spera ca „aceasta evaluare sa se finalizeze pâna la 15 decembrie, dupa care se va trece la plata arieratelor recunoscute din sistemul asigurarilor sociale de sanatate“.


„Nici actul normativ, nici Ministerul Sanatatii (MS) nu au stabilit un termen clar pentru finalizarea evaluarii si restructurarii conducerilor spitalelor. In opinia noastra, o astfel de evaluare, precum si restructurarea conducerii spitalelor este un proces care va consuma timp, mai ales pentru ca schimbarea conducerilor presupune intrarea in vigoare a Legii spitalelor ca parte a pachetului legislativ pentru restructurarea sistemului sanitar.


Intre obligatiile de plata aferente anilor 2004 si 2005 si evaluarea si restructurarea conducerilor spitalelor nu exista nici o legatura. Plata arieratelor este o chestiune de natura comerciala, contractuala, in timp ce schimbarea conducerilor spitalelor este o chestiune interna a MS ce tine de capacitatea administrativa a acestora“, au precizat reprezentantii AFPM.


In opinia furnizorilor de produse medicale „este limpede ca Guvernul amâna in mod intentionat plata datoriilor si, implicit, amâna onorarea angajamentelor asumate prin protocolul din martie incheiat cu AFPM“.


In acelasi timp, furnizorii de produse medicale considera ca formularea „plata arieratelor recunoscute din sistemul asigurarilor sociale de sanatate“ este „o abdicare a MS de la principiul acceptat ca toate contractele incheiate cu respectarea Legii achizitiilor publice reprezinta angajamente legale recunoscute de MS, indiferent ca se situeaza sau nu in afara indicatorilor din contractele spitalelor cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate“.


La ora actuala, datoriile spitalelor catre furnizorii de produse medicale se ridica la 600 de miliarde de lei. „Aceste arierate sunt recunoscute si de MS. Cele mai multe datorii le au spitalele mari. Noi vrem ca ministrul Nicolaescu sa stabileasca un termen pâna la care ne vom primi banii“.


Pe de alta parte, Nicolaescu i-a asigurat pe farmacisti ca pâna la 15 decembrie isi vor primi datoriile la medicamente acumulate in perioada 2004 – martie 2005. „Arieratele la medicamente se ridica la 6.000-6.500 de miliarde de lei.


Nicolaescu ne-a promis ca pâna la jumatatea lunii decembrie ne vom primi banii de la casele judetene de asigurari de sanatate“, au spus reprezentantii Colegiului Farmacistilor din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS