7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Apa neagra la robinet

Sute de craioveni din cartierul Brestei sint nevoiti de patru zile sa bea apa neagra. Oamenii sustin ca au mai fost situatii cind apa de la robinete si-a schimbat culoarea, insa niciodata ca acum. Dupa ce au asteptat doua zile ca situatia sa revina la normal, acestia s-au decis sa sesizeze Regia de Apa Craiova. O echipa a regiei s-a deplasat ieri in zona afectata, pentru a stringe probe si a analiza calitatea apei.


Sesizat in legatura cu proasta calitate a apei din cartierul Brestei, primarul Antonie Solomon a precizat ca: „Avem probleme foarte mari in general cu sistemul de apa din Craiova, deoarece tevile sint vechi, iar unele chiar fisurate. Municipalitatea incearca sa gaseasca o sursa de finantare pentru a putea inlocui aceasta retea, insa pina acum singura solutie este aducerea unui tren plin cu bani pe care sa il folosim sa iesim din aceasta situatie. Singurul lucru pe care il putem face, in prezent, este sa identificam cauza pentru care apa este atit de proasta si sa incercam, cum putem, sa le oferim oamenilor apa de o calitate mai buna“.


Craiovenii afectati sint revoltati


In zona afectata, situatia este tensionata, oamenii solicitind cu disperare ca lucrurile sa reintre in normal. Ion Tudor, care locuieste de citiva ani pe strada Brestei, la numarul 359, a povestit ca inca de la inceputul saptaminii a observat cum apa si-a schimbat culoarea.


„Putin cite putin, apa a ajuns neagra. Au mai fost situatii cind nu puteam nici sa bem apa, pentru ca venea pe robinet murdara, dar acum nu ne mai putem atinge de ea. Cind am vazut ca arata asa de urit am sunat si noi la Regia de Apa, sa vina sa ne ajute cumva. Din pacate, nu ne-au bagat in seama si de patru zile stam tot cu apa neagra la robinet. Mai rau e ca trebuie sa ne ducem toti vecinii sa luam apa de pe unde apucam. Eu, daca plec in oras, imi iau la mine citeva bidoane, sa le pot umple cu apa daca trec pe linga o cismea, sa bem, ca sa nu murim de sete. Nevasta-mea nu prea vede bine si nu a observat ce culoare are apa si i-a dat nepoatei noastre sa bea. Saracuta are doar sapte ani si ne e frica sa nu se imbolnaveasca“, a povestit Tudor. Pe strada Izvorului, alte zeci de familii se confrunta cu aceeasi problema. Costica Toma, de la numarul 83, a spus indignat ca trebuie sa mearga citiva kilometri si sa aduca apa de la conducta Izvarna. „Nici la spalat nu putem sa o folosim, pentru ca are impuritati si ne e frica ca ne strica masinile de spalat. La pasari nici atit nu o dam, pentru ca nu vrem sa ne moara din cauza apei. Mai mult, are si miros urit si gust oribil, de nici nu poti sa te apropii de ea“, a spus Toma.


Vecinul acestuia, Gigi Albastroiu, sta la citeva case, insa calitatea apei aici este aceeasi. „Cind vine vorba sa o platim, vin repede toti de la Regie, dar daca ne plingem ca nu putem sa o bem nu vine nimeni sa ne ajute“, s-a plins Albastroiu.


Directorul Regiei de Apa Craiova, Gheorghe Popescu, a declarat ca de vina este introducerea unei conducte de apa pe strada Poligonului, in aceasta saptamina. In opinia acestuia, instalarea conductei ar fi afectat calitatea apei din cartierul Brestei. In zilele urmatoare, specialistii se vor deplasa in zona, pentru a identifica motivul pentru care apa cu care se aprovizioneaza sute de craioveni este neagra. Se pare ca in Craiova specialistii de la Regia de Apa au explicatii aiuritoare despre calitatea proasta a apei. Ei cred ca daca introduci apa pe strada Poligonului locuitorilor din strada Izvorului li se innegreste apa la robinet!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS