Acasă Actualitate Consiliul Judetean Dolj isi cirpeste pe sest bugetul cu banii de la...

Consiliul Judetean Dolj isi cirpeste pe sest bugetul cu banii de la inundatii

Abia au sosit la Consiliul Judetean Dolj cele 33 de miliarde de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatiile din septembrie ca au si fost impartite intre cele citeva firme care s-au angajat sa refaca drumurile, podurile si podetele afectate sau nu de ape. Pentru ca nu mai este prea mult timp pina la sfirsitul anului, mai-marii consiliului au hotarit ca nu e loc de licitatie publica si ca o negociere directa cu fiecare firma selectata din calculatorul consiliului ar fi cea mai nimerita. Asa ca ieri, in sediul consiliului, se imparteau miliardele.


Victor Odolbasa, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, s-a afisat intransigent cu firmele care vor beneficia de lucrarile de refacere a infrastructurii afectate de inundatiile din septembrie, desi criteriile de selectie a firmelor le-a lasat invaluite in ceata. Singurul criteriu de selectie a firmelor care au participat ieri la negocierea directa a fost acela al numarului de lucrari si de abateri punctate de angajatii consiliului. „Avem o baza de date din care am selectat 11 firme care vor participa la negocierea directa. Am tinut cont ca firmele selectate sa nu aiba lucrari prea multe in aceasta perioada si nici sa fi avut abateri de la normele de calitate sau intirzieri la finalizarea lucrarilor. Cele 33 de miliarde primite va trebui cheltuite pentru obiectivele afectate de inundatii. Lucrarile va trebui terminate in cel mult 30 de zile, pentru drumuri, si 52 de zile, pentru poduri si podete. De dorit ar fi ca, incepind de azi, societatile sa se apuce de lucru“, a spus vicepresedintele Victor Odolbasa.


Ce scade la prefectura creste la consiliul judetean


Pe lista lucrarilor prioritare care se vor executa cu banii de la guvern se numara portiuni din 12 drumuri judetene, carora le-au fost alocate 6,7 miliarde de lei, 24 de drumuri comunale din tot atitea localitati carora li s-au alocat 14,7 miliarde de lei, opt poduri care va trebui reparate cu 8,4 miliarde de lei si 12 podete care vor beneficia de 3,2 miliarde de lei. Lista lucrarilor pentru care s-au impartit cele 33 de miliarde de lei pare in regula daca nu este confruntata cu situatia obiectivelor din judet afectate de inundatiile din septembrie, situatie alcatuita de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dolj. Din aceasta situatie, raportata Prefecturii Dolj pe 6 octombrie 2005, reiese ca au fost afectate doar opt drumuri judetene care includ si retelele stradale si drumurile comunale. Cum a crescut numarul drumurilor judetene in lista lucrarilor care vor fi executate „numai prefectul Giugea si presedintele Prioteasa pot sa stie, pentru ca ei au semnat-o“, dupa cum declara vicele Odolbasa. In situatia transmisa de ISU figureaza 76 de poduri si podete afectate, in care intra si podetele de peste santurile de scurgere a apelor pluviale situate linga gardul curtilor caselor, iar in lista consiliului judetean figureaza doar 20 de poduri si podete. Prefectura Dolj sustine ca alta situatie cu efectele inundatiilor din septembrie nu are in afara de cea intocmita de inspectoratul de specialitate. Olimpia Baloi, director in prefectura, a spus: „ Eu am transmis la Bucuresti situatia cu efectele inundatiilor doar valoric, nu si pe localitati. Am avut comisii de evaluare in localitatile afectate, iar pe baza rapoartelor comisiilor am centralizat si am trimis. Daca la consiliul judetean exista pe lista de lucrari alte localitati decit cele pe care le-am transmis noi, atunci ei au o problema, nu noi. Situatia de la inspectoratul de urgenta a fost cea care a stat si la baza centralizatorului trimis de prefectura la Bucuresti“.


Una se propune si alta se imparte


Consiliul judetean a hotarit ca banii alocati de guvern pentru diminuarea efectelor inundatiilor sa fie folositi si in afara localitatilor declarate ca afectate, cirpindu-se lucruri care erau stricate de mult. Numai asa se explica de ce fiecare institutie din cladirea prefecturii are propria sa varianta in legatura cu cine, cit si de ce a fost afectat de inundatii. Faptul ca ploile i-au udat si i-au nenorocit pe unii si de profitat profita altii nu mai intereseaza pe nimeni, din moment ce una se propune si alta se imparte.

Exit mobile version